foto: Pexels.com
Baltais krekls pēc mazgāšanas pēkšņi kļuvis rozā: kas jāņem vērā, lai apģērbs kalpo ilgāk
Stila jaunumi
2021. gada 26. oktobris, 13:49

Baltais krekls pēc mazgāšanas pēkšņi kļuvis rozā: kas jāņem vērā, lai apģērbs kalpo ilgāk

Jauns.lv

Apģērbam mūsu ikdienā ir būtiska loma. Tas ne tikai pilda praktiskas funkcijas, bet arī atspoguļo mūsu modes stilu. Pareizas rūpes par apģērbu ir svarīgas, ja vēlies, lai tas kalpotu maksimāli ilgi un labi.

Tomēr gan jau arī tev ir nācies ātri vien no kāda apģērba gabala atteikties, jo pēc mazgāšanas tas zaudējis formu, krāsu vai izmēru. Un tad nu sākam aizdomāties, kāpēc tā un kurš ir īstais vaininieks pie notikušā – pati valkātāja, veļas mašīna, nepareiza žāvēšana vai ražotājs.

Lielākoties pie vainas ir nepareiza apģērba mazgāšana un arī žāvēšana, kas, visticamāk, veikta neatbilstoši ražotāja norādēm. Kā rūpēties par apģērbu un ko ņemt vērā, lai tas kalpotu ilgāk, stāsta tirdzniecības centra "Alfa" stiliste Laura Valuta.

"Droši vien pirmais, ko dara lielākā daļa cilvēku, iegādājoties un aiznesot mājās apģērbu, ir atbrīvošanās no visiem marķējumiem, nogriežot vai noplēšot tos. Un daļa to izdara, pat nepaskatoties, kas tur minēts, nemaz nerunājot par apģērba kopšanas ieteikumiem. Lai apģērbs maksimāli ilgi kalpotu, es ieteiktu ne tikai izpētīt, kā konkrētais apģērba gabals jāmazgā, jāžāvē, kā par to jārūpējas, bet pat saglabāt šos marķējumus – vismaz īpaši kopjamam apģērbam noteikti. Ievērojot visas šīs norādes, apģērbs formu un krāsu saglabās maksimāli ilgi, tādējādi priecējot atkal un atkal," norāda Laura Valuta. Marķējumi par pareizu apģērba kopšanu un tā sastāvu ir katrai precei.

"Es ieteiktu apģērbu pirms mazgāšanas izgriezt uz otru pusi, tādējādi pasargājot to no savelšanās vai atsevišķu elementu un krāsas nodiluma. Tāpat noteikti apakšveļu vai jebkuru citu smalku veļu būtu vēlams mazgāt speciālajos mazgāšanas maisiņos. Vēl svarīgi ir izvēlēties atbilstošus mazgāšanas līdzekļus – gan pēc sastāva, gan krāsas. Un noteikti šķirot apģērbu pirms mazgāšanas – atsevišķi baltas, atsevišķi melnas un atsevišķi krāsainas drēbes, lai beigu beigās nav pārsteigumu, ka baltais pēkšņi kļuvis rozā," stāsta stiliste.