foto: Shutterstock
Mēnešreižu dēļ meitenei ļoti sāp vēders, bet skolotājs tikai pasmejas un liek skriet krosu
Meitenēm var būt ļoti grūti pārvarēt kaunu, lai izstāstītu skolotājam, ka viņām ir mēnešreizes. Ja mēnešreizes ir ļoti sāpīgas, ieteicams apmeklēt ārstu un iegūt ārsta zīmi, lai turpmāk mēnešreižu laikā nepiedalītos atsevišķās sporta aktivitātēs.
Bērni
2021. gada 14. septembris, 05:39

Mēnešreižu dēļ meitenei ļoti sāp vēders, bet skolotājs tikai pasmejas un liek skriet krosu

Jauns.lv

Jebkuram pedagogam, neatkarīgi no dzimuma, būtu jābūt zinošam par to, kas ir mēnešreizes un kā rīkoties šādās situācijās. Tā, komentējot kādas portāla Jauns.lv lasītājas situāciju, uzsvēra biedrības "Papardes zieds" psiholoģe Inese Klote. Diemžēl mūsdienu sabiedrībā sievietes reproduktīvais cikls joprojām mēdz būt ar kauna izjūtu saistīts tabu temats, kas apgrūtina runāšanu par to. Tas var radīt nepatīkamas situācijas pusaudzēm.

Portāla Jauns.lv lasītāja Sanda pastāstīja, ka viņas meita skolā piedzīvojusi ļoti nepatīkamu situāciju. 12 gadu vecajai meitai bija mēnešreizes un ļoti sāpēja vēders. Pirms sporta stundas meitene to pateikusi skolotājam un lūgusi atļauju nepiedalīties nodarbībā.

Taču skolotājs tikai pasmējies par meiteni un licis skriet krosu, tāpat kā visiem pārējiem skolēniem.

Skolotāja pasmiešanās situāciju saasināja

Mamma uzskata, ka šāda situācija nav pieņemama: "Meitenei, kurai nesen sākušās mēnešreizes, jau tā bija ļoti grūti par to pateikt skolotājam vīrietim. Skolotāja pasmiešanās situāciju saasināja vēl vairāk. Mācu meitai, ka mēnešreizes ir fizioloģisks process, par kuru nav jākaunas, tāpēc šādai skolotāja reakcijai, manuprāt, skolā nav vietas.

Uzskatu, ka arī skolotājam vīrietim būtu jāzina, ka mēnešreizes meitenēm var būt ļoti sāpīgs un nepatīkams process, kura laikā tiešām var būt grūti skriet krosu."

Par mēnešreizēm nav jākaunas

Arī biedrības "Papardes zieds" psiholoģe Inese Klote saistībā ar lasītājas piedzīvoto situāciju portālam Jauns.lv skaidroja, ka jebkuram pedagogam, neatkarīgi no dzimuma, būtu jābūt zinošam par to, kas ir mēnešreizes un kā rīkoties šādās situācijās.

"Mūsdienu sabiedrībā sievietes reproduktīvais cikls joprojām mēdz būt ar kauna izjūtu saistīts tabu temats, kas apgrūtina runāšanu par to. Mammai, protams, ir taisnība, - mēnešreizes ir fizioloģisks process, un par to nav jākaunas.

Skolotājam ir jābūt iejūtīgam

Ja pusaudze ir vērsusies pie pieaugušā ar šādu jautājumu, skolotājam ir jābūt empātiskam un iejūtīgam, nedrīkst ignorēt. Pasmiešanās var tikt uztverta kā pazemojums.

Jāatceras, ka meitenei mēnešreizes ir sākušas nesen, jāsaprot, ka katras no tām pusaudzei var būt īpašs pārdzīvojums, kas vēl nav pārvērties par ierastu ikmēneša rutīnu.

Atļaut neskriet krosu

Šajā situācijā labākais būtu bijis atļaut meitenei krosu neskriet. Diemžēl sporta skolotāji reizēm pieredz, ka meitenes izmanto mēnešreizes kā ieganstu, lai nepiedalītos sev netīkamās aktivitātēs, taču šādas situācijas tik un tā ir jāuztver nopietni.

Katra sieviete mēnešreizes piedzīvo mazliet citādi – kādai sports var palīdzēt justies labāk, kādai citai skriešana liksies kā spīdzināšana.

Ja meitenei regulāri ir ļoti sāpīgas mēnešreizes, kas ietekmē ikdienu, ieteicams apmeklēt ārstu, lai noskaidrotu iemeslu un, ja nepieciešams, iegūt ārsta zīmi, lai turpmāk mēnešreižu laikā nepiedalītos atsevišķās sporta aktivitātēs."

Meitenēm var būt ļoti grūti pārvarēt kaunu

Psiholoģe turpināja: "Apsveicami, ka meitene bija gana drosmīga, lai runātu ar skolotāju. Mēnešreizes un sporta stundas skolnieču vidū ir gana izplatīta problēma, kas neaprobežojas ar šo vienu gadījumu.

Meitenēm var būt ļoti grūti pārvarēt kaunu, lai izstāstītu skolotājam, ka viņām ir mēnešreizes, bieži tas noved pie neattaisnotas stundu kavēšanas. Mammai ieteiktu sazināties ar skolotāju un pārrunāt situāciju."