Drošas sauļošanās ceļvedis
2021. gada 5. jūnijs, 06:00

Drošas sauļošanās ceļvedis

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Ejot ārā, gādā par drošu un nekaitīgu ādas aizsardzību no saules, lai izvairītos no UV starojuma, apdegumiem, nevēlamas pigmentācijas un alerģijas. Vislabāk to nodrošina labs aizsarglīdzeklis ar augstu SPF.

Lai kur arī tu baudītu saules peldes – pludmalē, pie ezera vai pat mājas pagalmā, šajās un citās tradicionālajās sauļošanās vietās, kas agrāk tika uzskatītas par nekaitīgām, tagad ir uzvilkts dzeltenais karogs, kas brīdina par ādas vēzi un citām saules ultravioleto (UV) staru radītajām nelabvēlīgajām sekām.
Jo augstāks ir tava aizsarglīdzekļa saules aizsardzības faktors (SPF), jo labāk. Ja nezini pareizo SPF līmeni savas ādas pasargāšanai un tomēr vēlaties iegūt skaistu iedegumu, lasi tālāk.

Jaunākās paaudzes saules aizsarglīdzekļi kļūst aizvien efektīvāki – labāki, kopjošāki, izsmalcinātāki. Zinātnes un tehnoloģiju attīstība tagad tos ir pielāgojusi visiem ādas tipiem, ādas stāvokļiem, kā arī gaumēm un jebkurai situācijai.

Aizsargfiltri. Lai nodrošinātu maksimāli efektīvu aizsardzību, jaunākie saules aizsarglīdzekļi ar SPF satur divu veidu filtrus – fizikālos un ķīmiskos. Pirmos veido cinka oksīds, titāna dioksīds u. tml., kuru minerāldaļiņas kā spogulis uztver, izkliedē un atstaro UV starojumu no ādas virsmas. Ķīmisko aizsargfiltru populārākās sastāvdaļas ir avobenzons, oksibenzons, HMS u. c. – tie iesūcas ādā un absorbē UV starojumu un pakāpeniski pārveido to par siltumu, kas izdalās uz ādas. Jaunie saules līdzekļi satur inovatīvus plaša spektra filtrus, kas nodrošina augstu aizsardzību pret kaitīgajiem UVA/UVB stariem, kā arī pret infrasarkano gaismu.

Tici vai nē (vari pārjautāt kādam Boomer vai Gen-X paaudzes pārstāvim), pat līdz pagājušā gadsmita 80. gadiem tirgū bija neskaitāmi “bronzējoši līdzekļi” un “iedeguma losjoni”, kas ne tikai nebloķēja UV starus, kuri skāra ādu, bet bija pat paredzēti saules iedarbības pastiprināšanai, piešķirot tumšu iedegumu pēc iespējas īsākā laikā.

Šodien zinām, kādi ir saules staru (un solāriju), kā arī karcinomas un melanomas patiesie draudi, kas var mūs skart, ja mums trūkst pienācīgas aizsardzības.

Nav grūti uzminēt, ka saules aizsarglīdzeklis ir galvenais ierocis cīņā pret UV izraisītu ādas vēzi. Ja ļoti vēlies iegūt zeltaino iedegumu, noteikti apzinīgi uzklāj SPF 30 vai līdzvērtīgu produktu. Un tad droši ļaujies vasaras baudīšanas priekiem, zinot, ka esi aizsargāta!

Nedrīkst aizmirst apsmērēt arī ausis, pēdas un matu augšanas līniju! Kā arī, dodoties svaigā gaisā ar bērnu, sagatavo viņa ādu laika pavadīšanai saulē.

DOUGLAS SUN
Douglas Sun SPF 30 Dry Touch Mist Saules aizsargkrēms 12.99 € / 200.00 gab.

SHISEIDO
Sports Invisible Sun Protection Mist SPF 50 Saules aizsargkrēms 47.99 € / 150.00 ml
 

Kāpēc saules aizsarglīdzeklis ir svarīgs?
Saules aizsarglīdzeklis pasargā ādu no saules ultravioletajiem stariem. Tas mazina ādas apdegumu un ilgtermiņā progresējoša ādas vēža risku.
•    PLAŠA SPEKTRA saules aizsarglīdzeklis nodrošina aizsardzību gan pret UVA, gan pret UVB stariem.
•    UVA stari paātrina novecošanās procesus. Tie ir stari, kas iekļūst ādas dziļākajos slāņos, sadalot šūnu struktūru un liekot uz ādas rasties krunciņām, pigmentācijas plankumiem un melanomai.
•    UVB stari izraisa ādas apdegumus. UVB stari ietekmē ādas virsējos slāņus, izraisot gan saules apdegumus, gan vēža attīstības risku.
•    SPF 15, 30, 50 un augstākas pakāpes saules aizsardzības faktors (Sun Protection Factor - SPF) norāda, cik ilgi būsi pasargāts. Piemēram, SPF 15 ļaus saulē atrasties 15 reizes ilgāk, nekā tas būtu parasti, pirms āda apdegtu. Uzturoties ārpus telpām, vienmēr ir ieteicams lietot saules aizsarglīdzekli ar SPF 15 vai augstāku aizsardzības pakāpi, bet uzturoties saulē ilgstoši – ar SPF 30 vai augstāku pakāpi.

DĀVANABIOTHERM
Waterlover Hydrating Sunmilk SPF 30Saules aizsargkrēms

AUSTRALIAN GOLD
Botanical Sunscreen SPF 30 SpraySaules aizsargkrēms26.99 € / 177.00 ml

Citas svarīgas lietas par sauļošanās krēmiem, kuras, iespējams, tu nezināji
•    Minerālie sauļošanās līdzekļi SPF koeficientu nodrošina ar fiziskiem bloķētājiem, piemēram, titāna dioksīdu un cinka oksīdu, kas uz ādas izveido aizsargslāni, novirzot kaitīgos UV starus. Tie tiek uzskatīti par vispiemērotākajiem jutīgai ādai, jo tie mazāk aizsprosto poras.
•    Ķīmiskie sauļošanās līdzekļi satur sastāvdaļas, kas absorbē UV starus un izraisa ķīmisku reakciju, atvairot UV starus no ādas, pirms tie var nodarīt kaitējumu. Tie var būt plānāki, jo tiem nav “jāsēž” uz ādas virsmas, tāpēc tie vieglāk klājas un ir patīkamāki.
•    Poras nenosprostojošs nozīmē, ka saules aizsarglīdzeklis satur sastāvdaļas, kas, visticamāk, neveicinās pūtīšu veidošanos, jo nenosprostos ādas poras. Šie sauļošanās līdzekļi ir laba izvēle tiem, kuriem ir nosliece uz pūtīšu veidošanos. Ieteicams izvēlēties tādas sastāvdaļas kā cinks un titāna dioksīds.
•    Havaju štatā, ASV, ir pieņemts likums (Hawaiian Reef Bill), kas stājās spēkā 2021. gada 1. janvārī un aizliedz izmantot UV filtrus oksibenzonu (benzofenonu-3) un oktinoksātu (etilheksilmetoksicinamātu). Tas ir paredzēts rifu aizsardzībai, lai palīdzētu tiem atgūties no šo sastāvdaļu radītā kaitējuma. Esi atbildīgs, dodoties ceļojumā, ņem līdzi sauļošanās krēmus, kas nesatur šīs vielas un, tev peldoties, nenodarīs kaitējumu apkārtējai videi. Ja izvēlies DOUGLAS SUN produktus, vari būt drošs, ka tie atbilst Havaju rifu likumiem un šo produktu formulas aizsargā ne tikai ādu, bet arī okeānus un koraļļu rifus, t. i., tās nesatur šos ķīmiskos UV filtrus.

Bieža sauļošanās paātrina tetovējuma izbalēšanu, turklāt sauļojoties āda noveco ātrāk, tā kļūst krunkaināka, tāpēc arī tetovējums izskatīsies krunkaināks.

Kopšanas knifiņi
• Galvenais uzdevums ir gan vispārēja, gan lokāla ādas mitrināšana ikdienā un jo īpaši vasaras periodā. Lietojot piemērotus kopšanas līdzekļus, āda būs gludāka un starojošāka, tetovējums vizuāli būs daudz patīkamāks un krāsaināks.
• Ir svarīgi dzert pietiekami daudz ūdens, lai āda būtu mitrināta arī no iekšpuses.
• Ikdienā, kopjot ādu, tetovēto zonu pārmērīgi bieži neberzt un neskrubēt.
• Uzturoties saulē, noteikti lietot saules aizsargkrēmus ar SPF 30–50.

Drošas sauļošanās ceļvedis 

1.       Pievērs uzmanību savam SPF

Izvēlies ūdensizturīgus produktus ar SPF 30 vai augstāku aizsardzības pakāpi (un uzklāj tos pareizi, kā ir norādīts iepriekš), lai pasargātu sevi no 97% UVB staru. Tomēr vissvarīgākie vārdi, kas ir jāmeklē uz saules aizsarglīdzekļa iepakojuma, ir “plaša spektra”, tas nozīmē, ka tas aizsargā pret abu veidu stariem: UVA (izraisa novecošanos) un UVB (izraisa apdegumus). Uzgaidi piecpadsmit minūtes, līdz saules aizsarglīdzeklis ir iesūcies ādā, un tikai tad dodies baudīt sauli.

2.       Meklē ēnu

Tas ir vienkāršs un praktisks veids, kā pasargāt sevi no saules, un ir pieejams gandrīz visur. Ēnā UV starojums ir ievērojami mazāks, ēna arī nodrošina vēsu un ērtu vietu dienas izbaudīšanai. 

3.       Uzliec cepuri!
Tava seja un galva ir ievērojami vairāk pakļauti ādas vēža riskam nekā pārējās ķermeņa daļas. Izvēlies cepuri ar platām (platākām nekā 7 cm), uz leju noliektām malām, lai nodrošinātu visefektīvāko UV aizsardzību.

Ādas kopšana pēc saules – ne mazāk svarīga kā pirms tās

Ādas kopšanai pēc saules peldēm arī ir liela nozīme, īpaši, ja gadījies pārspīlēt ar atrašanos saulē un gūts saules apdegums. Būtiski sasauļoto ādu mitrināt, atvēsināt un nomierināt, tāpēc ieteicams lietot speciālos pēcsauļošanās līdzekļus ar atvēsinošām un dziedējošām īpašībām, kas mitrina un baro ādu, atjauno komforta sajūtu ķermenī, palīdz tai ātrāk atjaunoties, kā arī izlīdzina iedeguma toni.
Izvēlies krēmus un losjonus, kuru sastāvā ir alvejas sula, kairinājumu un apsārtumu mazinās kumelīte, piparmētra, salvija, kaktuss, lakrica, smiltsērkšķu un citas vērtīgas eļļas, pantenols, A un E vitamīni. 
 
Saules apdegums pamatā ir tāds pats kā cita veida apdegumi. Bieži dzirdēta un izmantota metode pēc saules apdegumiem – auksts krējums vai kefīrs. Vēlamies apgāzt šo skaistumkopšanas mītu un teikt: TIKAI NE TO!

Sākotnēji mums liekas, ka apdegums tiek atdzesēts un ka jūtamies daudz labāk. Tomēr šie biezie produkti aizdara jau tā cietušās ādas poras, neļaujot tai elpot un reģenerēties. Tas var beigties arī ar iekšējo infekciju. Tāpat neiesaka lietot eļļainus līdzekļus, jo eļļa nosprosto poras, arī neļaujot piekļūt gaisam, un rada pietūkumu.

Kad veselīgais iedegums iegūts, tā pastiprināšanai vai izcelšanai vari izmantot ķermeņa eļļas ar mirdzumu, vairāk vari uzzināt ŠEIT.

Esi skaista un lai tev saules pilna vasara!

Raksts sadarbībā ar Douglas.