Skaistums
2021. gada 23. aprīlis, 05:44

Vītols - ādas dziedēšanai, pret matu izkrišanu un dažādām kaitēm

"100 Labi Padomi"

Vītols zied pavasarī, parasti aprīļa beigās. Mizu ievāc no vismaz sešus gadus veciem kokiem līdz lapu plaukšanai. Izvēlas mizu, kuras biezums ir 1–5 mm, sagriež un kaltē uz sieta vai auduma temperatūrā līdz 40 grādiem. Uzglabā ne ilgāk kā četrus gadus.

Kur noder?

● Pret drudzi, saaukstēšanos un locītavu sāpēm. 10 g kaltētu vītola mizu pārlej ar 250 ml verdoša ūdens. Liec ūdens peldē un karsē 20 minūtes, izkās un atjauno novārījuma tilpumu ar vārītu ūdeni. Lieto pa ceturtdaļai glāzes 2–4 reizes dienā pēc ēšanas.

Vītola mizu 1–2 g samal pulverī, lieto to kopā ar medu vai tēju 2–4 reizes dienā.

foto: Shutterstock.com

Sviedrēšanas tēja. Ņem vienādās daļās vītola mizu, māllēpes lapas, liepziedus un raudenes lakstus, visas sastāvdaļas sasmalcini un samaisi. Pārlej 2 g maisījuma ar 250 ml verdoša ūdens. Ļauj ievilkties 15–20 minūtes, izkās. Lieto pa pusglāzei 2–4 reizes dienā pēc ēšanas.

● Pie gastrīta, kuņģa un zarnu trakta iekaisumiem, enterokolīta. 1 ēdk. sasmalcinātu mizu pārlej ar 200 ml ūdens un vāri 30 minūtes. Izkās un pievieno vārītu ūdeni līdz sākotnējam tilpumam. Lieto pa ēdamkarotei četras reizes dienā pirms ēšanas.

foto: Shutterstock.com

● Pie paplašinātām vēnām, sāpošām kājām un pēc slimošanas ilgstošā gultas režīmā gatavo vannu no vītola mizām. 250 g sasmalcinātu vītola mizu pārlej ar 10 l ūdens un vāri 15 minūtes, atdzesē līdz 37 grādiem. Kājas vanno 20–30 minūtes, pēc tam uzvelc vēnu kompresijas zeķes.

● Pret blaugznām, ādas niezi un matu izkrišanu. 2 ēdk. sasmalcinātu vītola mizu un 2 ēdk. diždadža sakņu pārlej ar litru ūdens, ļauj divas stundas ievilkties, izkās. Ar siltu novārījumu mazgā galvu divas reizes nedēļā.

● Pret ādas iekaisumiem, čūlām un augoņiem lieto smēri, ko pagatavo no vītola mizas pulvera un sviesta attiecībā 1:5.

Ārīgi vītola mizu novārījumu lieto mutes dobuma skalošanai, ja ir iekaisušas smaganas un mutes dobuma gļotāda.