Dzīvesstils
2021. gada 5. marts, 19:50

Elegantā un vienkāršā mirte - šis senatnīgais augs atkal ir modē

"100 Labi Padomi"

Vai atceries filmu Tās dullās Paulīnes dēļ, kur galvenajām varonēm nelielajā komunālā dzīvokļa istabā auga varenas mirtes? Pirms pāris desmitgadēm mirtes bija iecienīts dekoratīvs telpaugs, ko audzēja ne tikai smaragdzaļo lapu, nelielo gaišo ziedu un dekoratīvo zilo ogu dēļ, bet arī tāpēc, lai pītu no tās līgavu vainadziņus un dekorētu plīvurus, jo mirte jau izsenis zināma kā šķīstības un veiksmīgas laulības simbols.

Mūsdienās mirtes zariņus kāzu rotājumos izmanto reti un mājokļos uz palodzēm dzīvo eksotiskāki telpaugi, tomēr mirti aizmirst nevajag. Tā ir gan dekoratīva, gan viegli kopjama, gan rada nedaudz senatnīgu noskaņu, kas tagad tik ļoti ir modē. 

Visizplatītākā Latvijā ir parastā mirte (Myrtus communis), bet tagad nopērkamas arī neparastākas šķirnes – dažādu formu, atšķirīgu lapu un ziedu krāsu. 

foto: Shutterstock.com

Kā kopt, lai koši zaļotu?

Mirtei patīk gaisma, tāpēc novieto to gaišā vietā, bet ne tiešos saules staros, lai zaļās lapas neapdeg un nekļūst brūnas.

Lai arī mirte dabīgi aug Eiropas dienvidos, tai nepatīk liels karstums, bet ziemas mēnešos tā priecāsies, ja varēs veldzēties vēsumā līdz +13 grādiem; tikai tad mirte nākamgad krāšņi ziedēs.    

Ja tomēr augs visu ziemu pavada siltā istabā, parūpējies, lai mirtei būtu pietiekami daudz gaismas, citādi tā nīkuļos – nometīs lapas un slimos.

Vasarā podu ar mirti vari iznest dārzā vai izlikt uz balkona. Tā nebaidās no vēja, bet no pusdienlaika saules gan jāpasargā. Mirtei nepatīk pēkšņi mainīt dzīvesvietu, tāpēc pie jaunās vietas vajag pieradināt pakāpeniski.

Mirte neiebilst pret apgriešanu (to labāk darīt pavasarī), tāpēc vari tai piešķirt kādu noteiktu formu, piemēram, audzēt kā nelielu kociņu vai veidot kā apaļu bumbu.

foto: Shutterstock.com

Kā laistīt?

Laistot mirti, ievēro mērenību, jo gan pārlaistīta, gan iekaltēta tā metīs lapas un neziedēs. Aplej to, tiklīdz augsnes virskārta pirksta platumā izkaltusi, un rasini lapotni, ja telpā ir sauss gaiss. Lieliski, ja laistīšanai izmanto lietus vai sniega ūdeni, bet, ja tas ir krāna ūdens, obligāti pāris stundas to nostādini. Reizi mēnesī laistāmajam ūdenim pievieno komplekso mēslojumu telpaugiem.

Kad jāpārstāda?

Mirtei ir spēcīga un liela sakne, tāpēc arī podam jābūt lielam. Jauna mirte aug ļoti strauji (līdz 5–6 gadiem), un, ik gadu to pārstādot, nepieciešams gandrīz 2 reizes lielāks pods nekā iepriekšējais. Mirtei patīk viegla, ūdens caurlaidīga un bagātīga augsne. Vari tādu sagatavot, bet der arī veikalos nopērkamā augsne, kas paredzēta palmām. Poda apakšā neaizmirsti ielikt drenāžas slāni – māla bumbiņas vai oļus.

Dažādībai vari izvēlēties kādu no šīm

Myrtus communis tarentina. Mirte ar smalkākām un mazākām lapiņām, vasarā bagātīgi zied koši baltiem ziediem.  

Myrtus communis microphylla. Šai mirtei ir smaragdzaļas lapas, rozā ziedpumpuri, kas atveras sniegbaltos ziedos. Ziediem ļoti patīkams maigs, bet labi jūtams aromāts.

Myrtus communis ‘Microphylla Variegata’. Ļoti dekoratīva šķirne, kas izceļas ar neparastām divkrāsainām lapām gaiši zaļā un baltā krāsā. Zied bagātīgi krēmīgi baltiem ziediem.

Tēmas