foto: Unsplash
Paradumu maiņa – jeb kā palikt labiem vecākiem Covid-19 apstākļos
Ilustratīvs foto.
Bērni
2020. gada 21. decembris, 11:44

Paradumu maiņa – jeb kā palikt labiem vecākiem Covid-19 apstākļos

Modris Šķēls, reklāmas aģentūras “mCloudglobal” valdes priekšsēdētājs

Patlaban, esot pandēmijas krustugunīs, vecāki bieži saskārušies ar neskaitāmiem izaicinājumiem, kas krasi mainīja ikdienu bērnu audzināšanā. Ar valstī noteiktajiem ierobežojumiem vecākiem jāpielāgojas citam ikdienas ritmam, un ne vienmēr tas izdodas sekmīgi. Brīdī, kad jāievieš paradumu maiņa, citi sev sāk uzdot jautājumus – vai es esmu labs vecāks?

Nav svarīgi, ka bērnam tiek sagādātas ikdienā nepieciešamās lietas, bet svarīgi, ka daudzie ierobežojumi skar arī pašus mazākos, tikai viņi vēl to nesaprot. Bērniem nav saprotams, kāpēc ciet bumbu istaba vai rotaļlaukums, nav skaidrs, kāpēc brīvdienās viņu nevar aizvest uz rotaļlietu veikalu, kāpēc vienkārši ar ģimeni nevar pasēdēt kādā kafejnīcā nedēļas nogalē. Kāpēc ir ciet dārziņš, bet vecāki visu dienu strādā pie datora un ar bērnu nespēlējās, kāpēc ir liegts satikt draugus, un kādam apgrūtinoši mācīties tiešsaistē, kāpēc vairs nevar apmeklēt dziedāšanas nodarbības vai futbola meistarklasi...

Ar šādiem piemēriem varētu turpināt daudz, bet tāda tagad ir situācija visā pasaulē. Šie spēles noteikumi ir jāpieņem, jo tā ir cīņa par izdzīvošanu. Tas viss pārbauda arī vecāku nervus. Ir jāliek lietā izdoma un radošais prāts, lai varētu ikdienas dzīvē iztrūkumus ar kaut ko aizvietot un sniegt savam enerģiskajam bērnam to uzmanību, kas viņam nepieciešama brīdi, kad viņa sociālā dzīve ir pilnībā apstājusies.

Tad arī vecākiem gribas kliegt no izmisuma un nespējas, lai to visu sekmīgi un regulāri risinātu. Iesaku aizvērt acis, dziļi ieelpot un aizskaitīt līdz desmit. Risinājums noteikti atradīsies. Un tas nebūs veids, kā iedot bērnam rokās planšeti, lai viņš kļūst mierīgs kaut uz brīdi.

Nē, būs jāatstāj savi darbi malā un jāpieņem situācija, kāda tā ir. Tas ir viens noteikts brīdis, kas neilgs mūžīgi. Taču šajā mirklī mums jāspēj būt labiem vecākiem, kas arī ir mūsu primārais uzdevums un instinkts.

Smeļamies iedvesmu jeb paradumu maiņa

Viens variants ir meklēt piemērus, kā ar to visu tikuši galā citi. Te īpaša recepte nav nepieciešama. Jau šobrīd speciālisti ir izskaitļojuši, kāda informācija tiek meklēta visvairāk Google meklētājā. Viena no tādām ir – kā palīdzēt bērnam attālinātās mācībās. Cilvēki meklē šos un citus padomus, lai sekmīgāk adaptētos esošā brīža situācijai un ikdienai.

Tāpat cilvēki interneta dzīlēs meklē vairāk informācijas, kā organizēt savu brīvo laiku. Daudziem tas ir kļuvis vairāk nekā agrāk, te atkal jāpievēršās jau minētajai paradumu maiņai savā un ģimenes ikdienā. Ir arī pretējā puse, kurai akūti pietrūkst brīvā laika, jo jāspēj apvienot ļoti daudz lietu. Ja būs vairāk laika, būs mazāk stresa. Tas ļaus atslogot pārgurušās smadzeņu šūnas un pievērsties bērnu vajadzībām. Tā būs krietni lielāka mijiedarbība ar savu bērnu kā jelkad agrāk, ļaus jums viņu iepazīt līdz pašiem sīkumiem. Jūs vairs neesat vecāks no rīta, vakarā un brīvdienās, bet gan vecāks, kurš ir klāt savam bērnam 24 stundas diennaktī. Paradumu maiņa ietekmēs arī kopējos ģimenes kino vakarus, piemirstās galda spēles un pastaigas svaigā gaisā, kā arī visas radošās prasmes un iemaņas.

Sociālie kontakti netiek izslēgti, tie vienkārši pārceļas uz tiešsaisti. Tās ir online (piemēram, Zoom) tikšanās ar draugiem, kolēģiem, ģimeni un radiem, būs vairāk telefonsarunu.

Garšīgu maltīti no restorāna var pasūtīt uz mājām, atliek tikai radīt telpā vajadzīgo atmosfēru. Nepieciešamās lietas var iegādāties tiešsaistē, to pat var veikt visa ģimene kopā, šķirstot interneta katalogus.

Praktiski daudzas līdz šim mums svarīgās lietas varam pielāgot un pārkārtot šim brīdim, ieviešot ikdienā noteiktu paradumu maiņu.

Situācijas kontrole

Starp vecākiem ir daudzu jomu profesionāļi, un daudzi no tiem ir pārcēluši savu darbu uz mājām. Jūs kļuvāt par universālajiem kareivjiem paši savā dzīvē. Esat vairs ne tikai vecāku lomas pildītāji, bet arī draugi, skolotāji, apkopēji un kulināri, jokumeistari un kas tik vēl ne. Jums jāspēj kontrolēt situāciju, lai cik grūti tas būtu.

Daudzu jomu profesiju pārstāvjiem ir jāspēj pielāgoties noteiktajai situācijai un to kontrolēt, lai spētu iedvesmot un iedrošināt citus. Darba pārcelšana un mājām standarta biroja darbiniekiem kā ­– grāmatvežiem, lietvežiem u.c., varētu nebūt tik traumējoša kā, piemēram, radošo profesiju pārstāvjiem – žurnālistiem, reklāmas aģentūras cilvēkiem u.tml. Radošajai pusei šāda ikdienas rutīna var ļoti ietekmēt spēju radoši strādāt tik trauksmainā mājas ritmā. Taču arī viņiem patlaban tiek dota iespēja ar saviem vēstījumiem publikācijās iedvesmot, iedrošināt un labvēlīgi ietekmēt citus. Tā arī ir situācijas kontrole.

Ir saprotams, ka universāla kļūst arī pašu dzīves privātā telpa. Tā vairs nav dzīvojamā istaba, kurā sapulcējas ģimene vakara filmai. Māja kļūst par skolu, ofisu un darbnīcu. Tāpēc šobrīd ir svarīgi nodalīt katra privāto telpu savu funkciju veikšanai – darbam, mācībām utt. Tas ļaus mazināt ikdienas stresu un joprojām kontrolēt situāciju pār visu.

Un visbeidzot saglabāt saikni ar cilvēkiem, tā arī ir situācijas kontrole. Tā ir informācijas apmaiņa un iedvesmas gūšana, kas nepieciešama ikvienam teju kā svaigs gaiss. Atliek tikai saprast, kā to visu pareizi noorganizēt, pieņemt saprātīgus un pārdomātus lēmumus, kā arī pielāgoties paradumu maiņai, brīdī, kad tā ir visvairāk nepieciešama.