Dzīvesstils
2020. gada 4. decembris, 05:23

Arvis Zēmanis atklāj savu liellopa burgera recepti: "Tas ir unikāls ēdiens - vienlaikus daudzveidīgs un vienkāršs"

Ilze Trofimova

Žurnāls "OK!"

Burgers šobrīd piedzīvo īstu slavas laiku, tas tiek piedāvāts augstas klases restorānos, krodziņos, benzīntankos un uz ielas, tiek gatavots mājas viesībās un bērnu ballītēs. To ēd un slavē gan gurmāni, gan vegāni, gan veselīga dzīvesveida atbalstītāji.

Pasākumu vadītājs un profesionāls namatēvs Arvis Zēmanis burgeru slavē un liela, jo tas ir saprotams, vienkāršs ēdiens, kas garšas ziņā var līdzināties visizsmalcinātākajiem restorānu šedevriem. Tiesa, lai burgers radītu īstu garšu eksploziju, ikreiz tajā iekožoties, ikvienam produktam, kas tiek likts šajā ēdienā, pašam par sevi ir jābūt kā zvaigznei.

Arvja mīlestība uz burgeriem dzima jau bērnībā: “Uzaugu laukos, un mums vienmēr bija pieejami svaigi, pašu audzēti produkti. Turklāt maniem vecākiem ļoti patika gatavot un eksperimentēt ar ēdienu. Joprojām atceros, kā savā dārzā saplūcām gurķus, tomātus, salātus, dilles un pēc tam sagrieztus tos kārtojām starp svaigas maizes šķēlēm uz tikko izceptas gaļas.”

foto: Juris Rozenbergs

Lai arī Arvis ir burgeru cienītājs, bija laiks, kad viņš šo ēdienu baudīja ļoti reti, jo uzturā nelieto glutēnu saturošus produktus. Dažkārt gan palutinājis sevi un mielojies ar “kailajiem” burgeriem, jo Latvijā nopērkamā bezglutēna maize, viņaprāt, ir burgeriem nepiemērota. Ne tai ir kraukšķīga garoziņa, ne maigs mīkstums, kas tik ļoti nepieciešams kvalitatīva burgera pagatavošanai.

“Šobrīd, ja sakārojas burgeru, maizi tam cepu pats. Viegli nebija, bet eksperimentējot esmu iemācījies izcept patiesi lielisku bezglutēna maizi,” viņš palepojas. Arvis piekodina, ka ne tikai maizei, bet arī visām burgera sastāvdaļām ir jābūt svaigām, labi pagatavotām un kvalitatīvām, nedrīkst aizmirst to papildināt arī ar kaut ko kraukšķīgu, sulīgu, pikantu un sātīgu. Tikai apvienojot visus šos elementus, veidosies pilnīga garšu buķete.

Arvis atzīst, ka, pateicoties pasaules modei, streetfood jeb ēšana uz ielas ir ārkārtīgi moderna. Arī Latvijā burgeru popularitāte tikai aug, un līdz ar to uzlabojas to kvalitāte. Cilvēkiem vairs nav jāiet uz restorāniem, lai paēstu augstas klases ēdienu, tās pašas sajūtas var sniegt arī meistarīgi pagatavots burgers. “Šis ir unikāls ēdiens – tik daudzveidīgs un pārsteidzošs, bet tajā pašā laikā tik vienkāršs, ka katrs pats sev var pagatavot tieši tādu burgeru, kā vēlas,” atzīst Arvis.

foto: Juris Rozenbergs

Liellopa gaļas burgers ar karamelizētu papriku, svaigi marinētām gurķu strēmelēm un vīriešu zapti

4–5 burgeri

Burgera gaļu var nopirkt gatavu, bet garšīgāka sanāks paša gatavotā.

VAJADZĪGS

BURGERA GAĻAI
400 g maltas liellopa gaļas (vēlams 20–30% tauku)
1 tējkarote medus
1 tējkarote sinepju
1/2 – 1 smalki sakapāta ķiploka
1/4 – 1/2 sakapāta sīpola
Sāls un pipari pēc garšas

KARAMELIZĒTAI PAPRIKAI
2 paprikas
2 galviņas ķiploka (ja vēlas)
80 ml ābolu etiķa 
80 g cukura
1/3 tējkarotes sāls un pipari pēc garšas

MARINĒTIEM GURĶIEM AR FENHELI
1 liels gurķis vai 4 mazi
1/2 vidēja lieluma fenheļa
50 ml ābolu etiķa
400 ml ūdens
1 ēdamkarote medus vai cukura
1 ēdamkarote sāls
1 ēdamkarote koriandra sēklu
1–2 daiviņas ķiploka

PAGATAVOŠANA
1. Burgera gaļa. Visas sastāvdaļas liek bļodā, kārtīgi sajauc un samīca. Atstāj uz nelielu laiciņu savilkties.

2. Karamelizēta paprika. Attīra un sagriež papriku strēmelēs vai kubikos. Uzkarsē pannā eļļu, to var pievienot trīs reizes vairāk, nekā izmanto parasti. Kad eļļa ļoti karsta, tajā liek papriku, sadauzītu ķiploku un ļauj visam kārtīgi cepties. Cepot paprikai kļūs brūna miza, par to nav jāsatraucas, cepšana jāturpina, līdz paprika ir kārtīgi apcepusies. Gatavajai paprikai pārlej etiķi un maisa, ļaujot etiķim iztvaikot. Pēdējo pievieno cukuru un maisa, kamēr tas ir karamelizējies un šķidrums pārvērties sīrupā. 

Pirms likšanas burgerā jāatdzesē.

3. Marinēti gurķi ar fenheli. Gurķi sagriež strēmelēs, fenheli plānās šķēlītēs vai ļoti, ļoti smalki sakapā. Liek bļodā pārējās sastāvdaļas un gatavo marinādi, tās pārlejot ar karstu ūdeni. Maisa, kamēr izšķīst sāls, un tikai tad ar marinādi pārlej gurķus un fenheli. Ļauj ievilkties līdz 30 minūtēm.

4. Gatavo burgeru. Uz pannas vai grila izcep burgera gaļu un uzsilda burgermaizi. Pēc savām vēlmēm kārto burgeru, sastāvdaļu daudzumu regulē katrs gatavotājs. Vēlamās sastāvdaļas: burgera kotlete, pašu marinēti gurķi ar fenheli, karamelizēta papriku, mīkstais kazas siers, vīriešu zapte vai viegla adžika, tomāta šķēles, romiešu salātu lapas un majonēze, kurai, uzlabojot garšu, var piejaukt nedaudz kapātas piparmētras un rīvētu citrona miziņu.