foto: Francesco Algeri/IPA/SIPA
Atklājas, ka Džilai Baidenai ir radi Itālijā. FOTO: sicīliešu māsīca gaida ASV pirmo lēdiju ar kotletēm un citiem gardumiem
Sicīliete Katerīna Džiakopo, Džilas Baidenas astotās pakāpes māsīca gaida ciemos savu radinieci.
Dzīvesstils
2020. gada 11. novembris, 06:14

Atklājas, ka Džilai Baidenai ir radi Itālijā. FOTO: sicīliešu māsīca gaida ASV pirmo lēdiju ar kotletēm un citiem gardumiem

Jauns.lv

ASV prezidenta vēlēšanu iznākumu, pārsvaru pār savu pretinieku republikāni Donaldu Trampu gūstot demokrātam Džo Baidenam, svin arī kāds mazs ciematiņš Sicīlijā, jo topošā pirmā lēdija Džila Baidena, līdzīgi kā līdzšinējā lēdija Melānija Trampa, ir ar eiropiešu saknēm.

Kā raksta izdevums "Forbes", Džilas Džeikobsas Baidenas vectēvs Domeniko Džiakopo nāca pasaulē nomaļā Džesso ciematiņā Sicīljā, kur mīt vien 500 iedzīvotāju, bet divus gadu vecumā, 1900. gadā, Džiakopo ģimene devās garajā ceļā pāri Atlantijas okeānam, nonāca Elisa salā un galu galā apmetās Ņūdžersijas štata Hemontonas pilsētā. 

Tur itāļu ģimene "amerikanizējās", no Džiakopo pārtopot par Džeikobsiem.

Tagad, 120 gadus pēc ģimenes pārcelšanās, mazais Džesso ciemats nonācis starmešu gaismās, un nu vairs šī vieta nav teju nevienam nezināms pleķītis pasaules kartē.

Gleznainais Džesso ciemats Sicīlijā svin. Džilas Baidenas dzimtas saknes meklējamas te

ASV prezidenta vēlēšanu iznākumu, pārsvaru pār savu pretinieku republikāni Donaldu Trampu gūstot demokrātam Džo Baidenam, svin arī kāds mazs ciematiņš ...

gallery icon
30

"Forbes" raksta, ka vietējie ir neizsakāmi priecīgi, un gaida ciemos Džo un Džilu Baidenus. Jo īpaši Katerīna Džiakopo, astotās pakāpes Džilas Baidenas māsīca, kurai līdz šim pat nav bijis nojausmas par savu radniecību ar prominento amerikānieti, taču vietējie ģenealoģijas pētnieki izveidoja Džiakopo dzimtas koku un viss "salikās kopā".

Attālā māsīca tagad medijiem stāsta, ka ir sajūsmā par Baidena uzvaru un tā vien gaida, kad varēs sastapt savu amerikāņu radinieci. "Esmu tik priecīga! Es viņu uzaicinu apciemot Džesso un ļoti ceru, ka viņa patiesi ieradīsies. Kad un ja viņa būs šeit, es pagatavošu kotletītes tomātu mērcē, lazanju, grilētu gaļu un dažādas desas, un mēs kopīgi varēsim ieturēt maltīti," stāsta gādīgā itāliete.

"Es Džilai pagatavošu arī vietējās delikateses, piemēram, baklažānu un parmezāna kārtojumu (aubergine parmigiana), pastas un baklažānu sacepumu (pasta ‘ncasciata), ar svaigu rikotas sieru pildītas kanoli (canoli) vafelītes, kas man padodas īpaši labi," viņa sola.

foto: ZUMAPRESS.com
Elisa salas imigrācijas dokumenta kopija.

Džiakopo stāsta, ka ar saviem attālajiem amerikāņu radiem nekad nav sazinājusies, jo kontakts pārtrūka, kad Džilas Baidenas ģimene pameta Džesso. Tikmēr Katerīnas Džiakopo saime palika ciemā un turpināja darbu lauksaimniecībā.

"Šis ciems ir skaits, te ir tik daudz ko redzēt un darīt. Dzīve šeit ir brīnišķīga. Laipni gaidu visus šajā ciemā, un tiešām nespēju sagaidīt, kad varēšu satikt Džilu," līksmo sicīliete, piebilstot: "Džila, esmu šeit, manas mājas durvis ir tev atvērtas, tāpat kā jebkuras citas durvis visā Džesso ciemā. Lūdzu, atbrauc mūs apciemot, kad nākamreiz dosies uz Itāliju!"

Džo Baidens ar sievu Džilu Baidenu

gallery icon
38

Katerīna Džiakopo neslēpj, ka pati arī labprāt aizbrauktu uz ASV, lai iepazītu savus aizjūru radus. "Kāpēc ne? Varbūt nākotnē aizbraukšu arī. Nekad tur neesmu bijusi, tas būtu jauki," viņa teic.

Katerīna gan nav vienīgā Džilas Baidenes radiniece Džesso - tur mīt arī Katerīnas māsa Felīcija, taču kundze jau ir cienījamos gados un dienas vada pansionātā.

Par šādu jauku radniecību priecājas arī citi Džesso iedzīvotāji, kuri ziņas par vēlēšanu iznākumu steidza atzīmēt ar ASV karogiem, dažādiem apsveikuma plakātiem un citiem atribūtiem.

foto: ZUMAPRESS.com
Ciema iedzīvotāju sveicieni Džilai Baidenai.

Priecājas arī pētnieki

Pētnieks Tonino Makrī, kurš kopā ar biedru Antonio Federiko atklāja šo faktu Džilas Baidenas biogrāfijā, saka, ka darbs bija ietilpīgs, taču rezultāts attaisnoja ieguldītās pūles. Kopā ar Federiko, arī Džesso iedzīvotāju, viņš analizēja arhīvu dokumentus, baznīcas reģistrus, dzimšanas un miršanas apliecības, atklājot daudzu jo daudzu aizbraucēju stāstus. Darbs aizsniedzās tik tālu, ka viņi sadabūja reģistrus no Elisa salas, kur pirms pārcelšanās uz Ņūdžersiju padzīvoja Džeikobsu ģimene.

"Mēs varam apliecināt ar rakstiskiem pierādījumiem, ka Džilas Baidenas senči piedzima šeit. Viņas vectēvs Domeniko kopā ar savu māti, brāļiem un māsām 1900. gadā devās prom no Džesso, lai pievienotos ģimenes galvai, kurš jau dažus gadus dzīvoja ASV.

foto: ZUMAPRESS.com
Ieraksts imigrācijas dokumentos, kas apliecina Džiakopo saimes izceļošanu no Džesso.

Elisa salas sertifikāta kopija, kas apliecina vairāku itāļu emigrantu, tostarp Džiakopo, apmešanos šajā vietā, tagad var apskatīt Džesso folkloras un tradīciju muzejā.

Interesanti, ka katru gadu amerikāņi no Hemontonas dodas uz Sicīliju, lai meklētu savas saknes šajā ciemā, apskatītu gleznaino vietu, izbaudītu tās dzīves vienkāršību un nogaršotu vietējos kulināros šedevrus. Viņi arī palīdzēja abiem pētniekiem un atveda uz Džesso Elisa salas imigrācijas reģistru ierakstus.

Mazajā Džesso baznīciņā esot apglabāti vairāki Džilas Baidenas senči. Tajā neilgi pirms pārcelšanās ASV salaulājās arī Džilas Baidenas vecvectēvs.