foto: Publicitātes foto
Skapja šķirošanas akcijā nodod vairāk nekā 5,5 tonnas tekstila
Dzīvesstils
2020. gada 10. novembris, 16:49

Skapja šķirošanas akcijā nodod vairāk nekā 5,5 tonnas tekstila

Jauns.lv

Lielveikalu tīkla “Rimi” un “Latvijas Zaļā punkta” rīkotajā tekstila savākšanas akcijā “Skapja šķirošanas dienas” trīs dienu laikā iedzīvotāji nodevuši vairāk nekā 5,5 tonnas tekstilizstrādājumu jeb apmēram tikpat, cik vienā tekstila šķirošanas konteinerā tiek savākts vidēji pusgada laikā.

Akcija tika rīkota ar mērķi veicināt cilvēku izpratni par tekstila izstrādājumu šķirošanas nepieciešamību un motivēt tos nodot tekstila šķirošanas konteineros.

Akcijas ietvaros īstenotas trīs aktivitātes pie “Rimi” veikaliem t/c “Damme”, t/c “Valdemārs” un t/c “Mols”, kur ikviens varēja atbrīvoties no liekajiem kilogramiem savā skapī un nodot nevajadzīgos apģērbus, apavus un citus tekstilizstrādājumus īpaši organizētos “Latvijas Zaļā punkta” tekstila savākšanas mašīnu izbraukumos.

foto: Publicitātes foto

“Akcijas rezultāti parāda, ka Latvijas sabiedrībā iespēja šķirot tekstilatkritumus ir ļoti aktuāla un pieprasīta, tāpēc mēs noteikti šo akciju turpināsim, tiklīdz tas būs iespējams. Tikmēr aicinām ikvienu arī turpmāk šķirot tekstila atkritumus un nodot tos “Latvijas Zaļā punkta” un SIA “Eco Baltia vide” tekstila konteineros, lai skapja liekie kilogrami nenospiež dabas asinsriti un valkātāja sirdsapziņu,” aicina “Latvijas Zaļā punkta” Vislatvijas šķiratlona trenere un kampaņas vēstnese Viktorija.

Tekstila atkritumi, tāpat kā iepakojums vai citi atkritumi, nonākot vidē vai sadzīves atkritumos, var radīt bīstamu piesārņojumu. 

foto: Publicitātes foto

Lai risinātu tekstila atkritumu apsaimniekošanas infrastruktūras izaicinājumus Latvijā un apzinātu iedzīvotāju pieprasījumu pēc tekstila šķirošanas iespējām, pagājušā gada nogalē “Latvijas Zaļais punkts” sadarbībā ar SIA “Eco Baltia vide” Rīgā un Pierīgā sāka tekstila šķirošanas pilotprojektu. Iedzīvotājiem pieejamās vietās tika izvietoti 20 tekstila šķirošanas konteineri, tostarp seši konteineri pie “Rimi” lielveikaliem, aicinot iedzīvotājus nodot nevajadzīgo apģērbu, apavus un citus tekstila izstrādājumus. Jau pirmā pusgada laikā katrā konteinerā tika ievietoti vidēji 883 kg tekstīliju mēnesī, bet pie “Rimi” veikaliem novietotajos konteineros pat divreiz vairāk – 1500 kg jeb 1,5 tonnas mēnesī.

foto: Publicitātes foto