Attiecības
2020. gada 4. novembris, 05:53

Attiecības ar draugiem un tuviniekiem: kad ir svarīgi nepieļaut kompromisus

"100 Labi Padomi"

Lieki teikt, ka attiecības ir viena no tām jomām, kur mācāmies visu mūžu. Skaisti skan teicieni, ka tās ir kā deja vai divvirzienu iela, vai komandas darbs. Grūtāk to īstenot dzīvē.

Lūk, daži ieteikumi, kad tomēr nebūtu vēlams pieļaut kompromisus attiecībās ar ģimenes vai paša draugiem un arī tuviniekiem. Svarīgi ir sajust, kad jāierauj galva plecos, lai vētra veļas pāri, bet kad jāstāv kā priedei jūrmalā, nepakāpjoties ne soli sāņus vai atpakaļ.

1. Draugu attiecības ar mīļajiem

Ja tavs draugs slikti izturas pret saviem ģimenes locekļiem, tev vajadzētu to viņam pateikt. Un, ja tavs dzīvesdraugs rīkojas nepieņemami, arī tad būs vien jāizrunājas – runāšana ir labs līdzeklis, lai atrisinātu strīdus. Bet, ja draugs lūdz kļūt par starpnieku savām ķildām ar vecākiem, brāļiem un māsām, vēlams nepiekrist. Šāda iejaukšanās labi beidzas tikai romantiskās filmās, bet dzīvē tu, visticamāk, kļūsi par grēkāzi tajā brīdī, kad viņi salabs. Un noteikti piedzīvosi daudz nervozu brīžu.

2. Tavi sapņi

Tev ir tiesības sapņot un plānot lietas uz priekšu. Domāt, kā tos sasniegt, īstenot un piepildīt. Ja draugs vai dzīvesbiedrs nepieņem tavus sapņus, ir tiesības iebilst. Ja vien tavs sapnis nav kaut kas brutāls un nelikumīgs, draugam vai partnerim ir jābūt personai, kas piedāvā savu beznosacījumu atbalstu.

3. Karjera un dzīves mērķi

Sasniegumi, atzinība vai vienkārši lielisks darbs iecerētajā profesijā – mums katram ir kādi plāni un mērķi šajos jautājumos. Un draugiem tajos ir jāatbalsta vienam otru. Draugu starpā ir vieglāk, bet ģimenē tieši šajā dzīves jomā nākas pieņemt visvairāk kompromisu, piemēram, ja viens strādā, tad otram jāpaliek mājās pie bērniem. Taču tādai izvēlei jāpastāv tikai uz laiku, no karjeras nebūtu vēlams atteikties, lai ar laiku attiecībās neiezagtos rūgtums.

4. Laba dvēseles pašsajūta

Ja ar draugu nejūties ērti, droši, omulīgi kā kopā ar sevi vienatnē, vēlams pārdomāt, vai šis cilvēks līdzās patiešām ir īstais. Nav nozīmes, vai saspīlējums vai neērtība radusies tavas vainas vai viņa dēļ, jautājums ir jāatrisina – jālūdz piedošana vai arī vajadzīga izskaidrošanās, salīgšana. Jo, kopumā ņemot, attiecībās otram jāļauj justies tev labāk! Kompromiss te nebūtu vietā.

5. Veselības problēmas

Laulības solījumā sakām pazīstamo frāzi: laimē un nelaimē, priekos un bēdās, veselībā un slimībā… Vai maz apzināmies šo vārdu patieso svaru? Ja attiecībās ienākusi slimība, otrs cilvēks to, iespējams, emocionāli nes vēl smagāk nekā pats slimais, taču tas nedrīkst būt tādā formā, kas nodara pāri, piemēram, norobežošanās vai – gluži pretēji – pārmērīgas rūpes, dusmas uz ārstiem un pārmetumi (ka viņi neko nesaprot). Egoismam un citām negatīvām izpausmēm būtu jāpazūd no attiecībām ne tikai laulībā, bet arī draugu starpā. Slimajam jājūt drauga plecs un atbalsts.

6. Jūsu pamatvirzieni un vērtības

Diez vai mēs vēlamies attiecības ar cilvēku, kura vērtības un dzīves uzskati ir kardināli pretēji tam, kā domājam. Veselīgi strīdi un debates par dzīves svarīgajiem jautājumiem ir vietā visās attiecībās, kas bagātina un, iespējams, pat saliedē, taču tev nav jābūt tam cilvēkam, kurš atkāpjas no savām vērtībām un seko ideāliem, kas nav tavi.