foto: Shutterstock
Kā šķirot apģērbus un citas tekstila mantas?
Atceries – neatkarīgi no tā, vai tekstilu ziedo vai nodod pārstrādei, tam ir jābūt tīram un sausam – izmazgā to un izžāvē.
Stila jaunumi
2020. gada 26. oktobris, 20:08

Kā šķirot apģērbus un citas tekstila mantas?

"100 Labi Padomi"

Vecos, nederīgos apģērbus, audumu atgriezumus, segas, dvieļus un citus auduma priekšmetus jeb tekstila atkritumus droši var nest uz konteineriem sarkanā krāsā. 

Parastajā sadzīves atkritumu konteinerā tekstila atkritumus nevar mest, jo tie saķeras atkritumu šķirošanas līnijas iekārtās, bojājot tās. Sintētisko apģērbu ražošanā izmanto dažādas ķīmiskās vielas, piemēram, hloru, – tās nedrīkst reģenerēt (aprakt) kopā ar cieto atkritumu frakciju, jo nopietni piesārņos vidi.

Turklāt bieži vien izmestie apģērbi un apavi ir ļoti labā stāvoklī un ir derīgi atkārtotai lietošanai, piemēram, bērnu apģērbu, apavus, rotaļlietas vari ziedot bērnu namiem, SOS ciematiem, labdarības organizācijām, bet pieaugušo drēbes, apavus, mājas lietas – pansionātiem, bezpajumtnieku patversmēm, labdarības organizācijām, toties lielās segas, gultas veļa, dvieļi noderēs dzīvnieku patversmēm. Ja mājās iekrāti dažādu audumu gabali, piedāvā tos tuvējā mākslas skolā, bērnudārzā vai rokdarbnieču pulciņam.

Jau pavisam drīz – no 2025. gada – ES dalībvalstīm būs jānodrošina tekstila atkritumu dalīta vākšana. Tāpēc jau tagad pilotprojekta ietvaros daudzviet Latvijā to savākšanai uzstādīti atsevišķi konteineri sarkanā krāsā. Tie tiek pāršķiroti – lietošanai derīgas lietas piedāvātas atkārtotā lietošanā, savukārt bojāti apģērbi un citas tekstilšķiedras – iespēju robežās nogādātas pārstrādei vai reģenerācijai. Sev tuvāko konteineru meklē www.atkritumi.lv.

Atceries – neatkarīgi no tā, vai tekstilu ziedo vai nodod pārstrādei, tam ir jābūt tīram un sausam – izmazgā to un izžāvē. Nenodod utilizācijai apģērbu, kas ir netīrs ar sodrējiem, taukains vai eļļains, jo tas nevienam nebūs derīgs un sasmērēs tīrās drēbes.