Dzīvesstils
2020. gada 1. oktobris, 20:01

Dālijas un gladiolas - puķkopes padomi, kā tās sagatavot ziemas miegam

"100 Labi Padomi"

Konsultē puķkope Marga Purmale.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kad pienācis laiks izrakt dālijas? Dāliju gumus rok laukā tad, kad tie ir pilnīgi nobrieduši un miziņa turas klāt pie guma. Ja miziņa vēl maiga, tad tā viegli noberžas nost un gums ziemā var gan sažūt, gan sapūt. Konkrētu datumu, kas būtu jāņem vērā katru gadu, nevar noteikt, jo liela nozīme ir salnām – kopš brīža, kad salnas nokodušas dāliju ziedus, līdz gumu izrakšanai rēķina pāris nedēļas. Ja salnas uznāk jau augusta beigās, tad nevar gaidīt oktobri, bet, ja salnu nav pat septembrī, tad gan dālijas var rakt pat oktobra vidū un vēl kādu dienu vēlāk. 

Gumus ieteicams rakt laukā siltā, saulainā un vējainā dienā, lai tie ātrāk apžūtu, turklāt saule zināmā mērā arī dezinficē iegriezumus vai citas skrambiņas. Jaukā laikā gumus pāris dienas žāvē zem klajas debess, bet, ja laiks vēss un mitrs, tad siltumnīcā vai citā piemērotā telpā, kur arī naktīs valda pietiekams siltums. Ieteicams novietot gumus ar stublājiem uz leju, lai tiek laukā liekais mitrums.

foto: unsplash.com

Kā pareizi izrakt dālijas? Vispirms nogriež stublājus un atstāj aptuveni 12–15 centimetrus garus kātus, aiz kā augu satvert. Ar dakšu augsni kopā ar ceru izkustina, tad ar roku satver kātus un uzmanīgi izceļ gumus no zemes. Uzmanīgi notīra lieko augsni un nogriež stublājus pavisam īsus – atstāj tikai pāris centimetrus virs tā dēvētā sakņu kakliņa. Agrāk uzskatīja, ka stublāji jāatstāj vismaz 10 centimetrus gari, taču ir pierādījies, ka tādā gadījumā gumi daudz biežāk sabojājas, jo tieši stublājos savairojas infekcijas.

Kad dalīt gumus? Gumus var dalīt gan rudenī, gan pavasarī. Ja dala rudenī, tad nogriež stublājus tik īsus, cik vien iespējams, visas saknītes un arī veco gumu – tas ir tumšākā krāsā, kas vairs nebūs vajadzīgs. Ja atstāj klāt arī veco, tad nākamgad dāliju cers nebūs tik kupls un neziedēs tik krāšņi.

foto: Pixabay.com

Kā uzglabāt dāliju gumus? Nožāvētos gumus var uzglabāt gan kastītēs, gan vaļējos maisiņos, kam izdurti caurumi. Par pamatu ieber skaidas, it sevišķi labas ir skujkoku skaidas, jo tām piemīt arī dezinficējošas īpašības, taču der arī kūdra. Kastītēs attiecīgi sagatavotus gumus var likt vairākās kārtās, taču ar noteikumu, ka katru kārtu pārklāj ar skaidām. Lai dālijas pasargātu no pūšanas, gumus ļoti viegli pārkaisa ar trihodermīnu, kas nopērkams dārzkopības veikalos.

Cik ilgi briest gladiolu sīpoli? Lai gladiolu sīpols pilnībā nobriestu, pēc noziedēšanas tam vēl 20–30 dienas jādzīvo dobē. Tas ir ļoti svarīgi, jo šajā laikā tiek uzkrātas barības un spēka rezerves nākamajam gadam.

Jo vēlāk rudens pusē gladiola zied, jo mazāk laika atliek sīpolam, ko briest. Labākais laiks sīpoli rakšanai ir septembra beigas un pats oktobra sākums. Ja gladiolas sāk ziedēt septembra pirmajā pusē, tad kvalitatīvu sīpolu iegūšanai diemžēl vajadzētu ziedus nogriezt pat neizplaukušus, lai barības vielas tiek sīpolam, ne ziedam.

Savukārt agrīnās šķirnes, kas zied jau vasaras vidū – jūlijā, nevajag turēt zemē līdz rudenim, jo tam sīpoliem var piemesties slimības.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: Pixabay.com

Kā sagatavot gladiolu sīpolus ziemai? Ir svarīgi sīpolus pareizi apžāvēt. Vislabāk, ja tie nedēļu var žūt aptuveni 30 grādu temperatūrā – pie radiatoriem vai pat pie sildītāja. Tas tāpēc, ka gadījumā, ja uz sīpola miziņas uzmetusies kāda infekcija, šādā temperatūrā tā ies bojā un nesamaitās pašu sīpolu. Stublājus nevajag atstāt klāt, tie jāizlauž – kaut vai sīpolā paliek bedrīte.

Pēc tam sīpolus divas nedēļas notur istabas temperatūrā un tikai tad novieto vēsumā. Optimālā uzglabāšanas temperatūrā ir 4–6 grādi, bet ne siltāka par 9–10 grādiem, jo tad rodas labvēlīgi apstākļi tripsim, kas sīpolu sabojās – izsūks sulu.

Mazā daudzumā gladiolu sīpolus var ziemā uzglabāt papīra tūtās pat ledusskapja vissiltākajā plauktā. Plastmasas maisiņi nav piemēroti.