Dzīvesstils
2020. gada 26. septembris, 06:26

Kā izvēlēties brilles acu gaišumam: skaidro optometriste

"100 Labi Padomi"

Ir svarīgi, vai nepieciešamas brilles darbam ar datoru, planšeti, mobilo telefonu visas darbdienas garumā vai tikai retu reizi, kad vajag saskatīt ko sīkāku. Katrā ziņā lielai redzes slodzei vajadzīgi arī atšķirīgi redzes korekcijas optiskie risinājumi. Skaidro Medicīnas centra ARS optometriste Krista Caune-Bērziņa.

Atbilstošas brilles

Gatavās optiskās brilles, ko var iegādāties lielveikalos un nieku veikalos, ir paredzētas kā glābiņš situācijās, kad kādu iemeslu dēļ pēkšņi sanācis palikt bez brillēm. Šādas brilles lietojamas tikai līdz brīdim, kamēr atkal var tikt pie savām īstajām brillēm. Atkarībā no tā, cik cilvēka redze ir sarežģīta vai atšķirīga no vidējā standarta, gatavo briļļu neatbilstība būs jūtama uzreiz vai tikai pēc laika.

Neatbilstošu briļļu lietošana neradīs acu saslimšanas, bet redzes komfortu un darba spējas gan ietekmēs būtiski. Tāpat kā briļļu nelietošana, ja tādas ir nepieciešamas. Radīsies nepatīkamas sūdzības – biežs acu kairinājums, apsārtums, graušana, asarošana, miglošanās, pat dubultošanās, arī acu un galvas sāpes. Ilgstoši lietojot nepareizas brilles, acis pie tām var pierast tik ļoti, ka pie jaunām, kaut pareizākām, vienalga, atkal no jauna vajadzēs sevi radināt. Tās ir grūtas situācijas – kad slikti ir gan ar vecajām nepareizajām brillēm, gan grūti arī ar jaunajām, kamēr acis un redzes uztveres procesi pierod.

Svarīga arī pareiza briļļu lietošana. Viena no biežākajām kļūdām, ko pieļaujam, ir lasāmbriļļu izmantošana arī pie datora, kas var novest pie tā, ka daļu darbdienas pavadām, lietojot pārāk stipras brilles nepareizā attālumā. Bet, ja brilles nav izrakstījis speciālists, kā lai zina, kā ir pareizi?

foto: Shutterstock

Pie acu ārsta vai optometrista?  

Ja ir kādas sūdzības par acu veselību, jāvēršas pie oftalmologa (acu ārsts), lai izvērtētu, vai sūdzību pamatā vispār ir briļļu jautājums. Bet pašu briļļu atbilstību novērtēs un jaunu recepti izrakstīs optometrists – primārais redzes aprūpes speciālists, kas specializējas optikas jautājumos.

Ideālais risinājums, kā ar vienu šāvienu nošaut divus zaķus, ir vērsties ārstniecības iestādē, kur roku rokā sadarbojas un vienā pieņemšanas reizē izmeklē gan oftalmologs, gan konsultē optometrists. Acu ārsts novērtē, vai redzes sūdzības ir saistītas ar kādām acu saslimšanām, kam vajadzīga ārstēšana, bet optometrists konsultē par brillēm un kontaktlēcām. Vizīte pie briļļu speciālista var izrādīties pat laikietilpīgāka un runātīgāka nekā pie acu ārsta.

Lai tiktu pie atbilstošām un pareizām brillēm, var nākties pat pildīt mājas darbu – novērtēt un mērīt darba galdu, datora ekrāna attālumu un pārdomāt visus redzes paradumus, vajadzības un prasības. Mūsdienās briļļu lēcu dizaina un tehnoloģiju piedāvājums ir tik plašs, ka kvalitatīvu un atbilstošu briļļu iegāde nav iespējama bez redzes speciālista konsultācijas.

Ievēro!

● Redze un acu veselība ir jāpārbauda vienreiz gadā, arī tad, ja nav sūdzību.

Tēmas