Bērni
2020. gada 22. septembris, 05:50

Manu nodaļu pēc bērna kopšanas atvaļinājuma likvidē. Vai mani var neņemt atpakaļ darbā?

Mammamuntetiem.lv

Lai arī šķiet, ka Darba likums pasargā jaunās māmiņas, var būt gadījums, ka pēc bērna kopšanas atvaļinājuma sievietes darba vieta tiek likvidēta. Vai tas ir iemesls nepieņemt atpakaļ darbā jauno mammu vai tēti šādā situācijā, skaidro eksperte grāmatvedības un darba likumdošanas jomā Līga Alberliņa (bruto7.lv)

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Speciāliste stāsta: “Jā, tā var būt, ka darba vieta, amats vai nodaļa tiek likvidēta, un tas ir viens no gadījumiem, kas var tikt klasificēts kā darba devēja uzteikums, samazinot darbinieku skaitu un tas var skart arī personu pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, bet ne tā laikā. Darba devēja uzteikums, samazinot darbinieku skaitu, ir skaidrots Darba likuma 101. panta 1. daļas 9. punktā.”

L. Alberliņa skaidro, ka šādā situācijā darba devējam ir jāpiedāvā atlaišanas pabalsts saskaņā ar Darba likuma 112. panta 1. daļu, atkarībā no darbinieka stāža.

Situācijā, ja tiek likvidēta kāda uzņēmuma struktūra, darba devējs var piedāvāt kādu līdzvērtīgu darbu, bet, iespējams, ka šādā gadījumā līdzvērtīga darba, ko piedāvāt, nav.

Speciāliste atgādina, ka katrs šāds strīdus gadījums ir jāskatās individuāli – no vienas puses ir tā, ka sievietei saglabājas tiesības uz darba vietu, bet no otras puses ir jāsaprot, kāds būs emocionālais fons, kurā sieviete strādās, ja uzstājīgi būs pastāvējusi uz strādāšanu uzņēmumā, kurā ir mainījies mikroklimats un apstākļi, un jaunā māmiņa atpakaļ gaidīta netiek.