foto: LETA
Jelgavas Dzimtsarakstu nodaļas arhīvu papildina unikāli pirmskara ieraksti
Ilustratīvs attēls.
2020. gada 9. augusts, 14:13

Jelgavas Dzimtsarakstu nodaļas arhīvu papildina unikāli pirmskara ieraksti

Jauns.lv / LETA

Jelgavas Dzimtsarakstu nodaļā iegūti unikāli pirmskara Jelgavas ieraksti - arhīva grāmatas ar dzimšanas, laulības un miršanas reģistru datiem no 1922. līdz 1949.gadam -, informēja pilsētas pašvaldībā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Atgūstot kara laikā zaudēto arhīvu, Dzimtsarakstu nodaļā turpmāk varēs saņemt noderīgu informāciju, kas izmantojama dzimtas un vēstures pētniecībā, uzsvēra domē.

"Kopš jūnija mūsu nodaļas arhīvs kļuvis bagātāks, atgūstot kara gados zaudētos ierakstus. Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departaments mūsu nodaļai nodevis 419 glabājamās vienības - arhīva grāmatas ar dzimšanas, laulības un miršanas reģistru ierakstiem. Tie sastādīti Jelgavas pilsētas un bijušā Jelgavas rajona pagastu dzimtsarakstu nodaļās laika periodā no 1922. līdz 1949.gadam. Saņēmām arī baznīcu draudžu civilstāvokļa aktu reģistru grāmatas pat no 1892.gada," skaidroja Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Diāna Pavlovska.

Pēc viņas teiktā, jauniegūtie dokumenti atvieglos nodaļas darbu, jo vairs nevajadzēs datus pieprasīt no Rīgas. Jau tagad pilsētas Dzimtsarakstu nodaļas arhīvā interesenti var iegūt dokumentus no atgūtajām arhīva grāmatām, kas īpaši noderēs, pētot dzimtas koku.

Pašvaldībā informēja, ka Dzimtsarakstu nodaļa darbu sāka 1921.gada 1.septembrī, un turpināja strādāt pat valstij smagos brīžos. Lielu postu nesa kara gadi, jo 1944.gada 28.jūlijā pirms atkāpšanās no Jelgavas vācu armija postīja pilsētu, to gandrīz pilnībā nodedzinot. Sadega arī viss dzimtsarakstu arhīvs.

Civilstāvokļa aktu reģistru ieraksti tika sastādīti divos eksemplāros, un otrais oriģināls līdz šim glabājies Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentā Rīgā, taču tagad tas papildina arhīvu Jelgavā.

Tēmas