foto: Shutterstock
Praktiski padomi, kā savest kārtībā ģimenes fotoalbumus
Bildes satur daudz vērtīgas informācijas, tā varam saglabāt sev svarīgu cilvēku un notikumu attēlus. Tāpēc apdomā, pirms met laukā mājas celtniecības, bērnu izlaidumu, kopīgo svētku vai citu svarīgu ģimenes mirkļu fotogrāfijas!
Dzīvesstils
2020. gada 31. jūlijs, 04:44

Praktiski padomi, kā savest kārtībā ģimenes fotoalbumus

Jauns.lv

Gan jau vēl ir palicis kas tāds, ko #paliecmājās mēnešos nepaspēji izdarīt, piemēram, izrevidēt veco līgumu, kvīšu un garantijas talonu kasti, izlemt, no kurām grāmatām tomēr jātiek vaļā, savākt vienuviet savas bildes… Jā, vai jau esi sakārtojis savu fotoarhīvu? Šie vienkāršie padomi tev var atvieglot arhivēšanu.

● Nav no svara, vai gribi sakārtot ģimenes fotoalbumus vai digitālās fotogrāfijas datorā, sākums ir pavisam vienkāršs – visas bildes savāc vienuviet un veic revīziju.

● Bildes vispirms grupē hronoloģiski. Jaunākās vari sadalīt pa gadiem, bet senākās pa posmiem – bērnība, skola, studijas, bērni utt.  Pēc tam bildes grupē tematiski, piemēram, vecāku jaunības bildes, kāzas, mājas celtniecība, dabas ainavas, ceļojumi ārzemēs. Pēc tam vari veidot apakškategorijas, kad kāzu sadaļā atlasi katras fotografētās laulības atsevišķi.

● Skaties, vai kādas bildes nedublējas, ir sliktas kvalitātes, bojāti kadri. Bildes satur daudz vērtīgas informācijas, tā varam saglabāt sev svarīgu cilvēku un notikumu attēlus. Tāpēc apdomā, pirms met laukā mājas celtniecības, bērnu izlaidumu vai kopīgo svētku fotogrāfijas!

Taču – vai vērts glabāt desmitiem bilžu no darba pasākuma, ar cilvēkiem, kurus vairs neatceries? Pietiek, ja atstāsi tikai pāris. Ja arhīvā ir bildes ar nepatīkamiem cilvēkiem, vari tās noglabāt atsevišķi vai atbrīvoties no tām. Bilžu albumu skatīšanai ir jāsagādā prieks.

Analogās fotogrāfijas

Visas analogās fotogrāfijas var digitalizēt (pats ar skeneri vai uzticot to profesionāļiem, kuri pavisam senas fotogrāfijas arī restaurē). Pēc tam bildes viegli pārsūtīt citiem elektroniski vai uzglabāt datu nesējā. Šādi vari arī tikt vaļā no daudziem fotoalbumiem, kas krāj putekļus!

Svarīgi! Uz fotogrāfijām otrā pusē obligāti uzraksti foto tapšanas datumu un redzamo notikumu, ja atceries, arī personas. Tas noderēs, lai atsauktu atmiņā notikumus, un kalpos par pavedienu citiem, kuri skatīsies bildes.

Digitālais fotoarhīvs

Attēlus sadali pa mapēm. Tās kārto pēc tāda paša principa – tematiski un hronoloģiski. Mapes nosaukumā liec gadu, datumu un nosaukumu, piemēram, 2019.24.06., Jāņi Lielvārdē, lai mapes var sadalīt pa gadiem un uzreiz saprast, kurš notikums tas ir.

Digitālās fotogrāfiju kārtošanas iespējas ir bezgalīgas, jo viena fotogrāfija var atrasties dažādās mapēs. Izmanto šo iespēju! Izveido izlasi ar savas ģimenes labākajām bildēm, ko parādīt ciemiņiem, lai nebūtu tās jāmeklē pa visu arhīvu. Vari izveidot TOP 30 bildes no katra atvaļinājuma vai dabas ainavām. Tāpat vari izveidot mīļu un tuvu cilvēku bilžu albumu, kuru apskatīties brīžos, kad gribas sevi iepriecināt.

Obligāti padomā par B plānu – fotoarhīvu saglabā ne tikai datorā, bet arī mākonī vai ārējā cietajā diskā.

Tēmas