FOTO: skaistas muižas un padomju grausti – Tanja un Kimo no Somijas fotografē pamesto Latviju
foto: "Abandoned Nordic"
Urbānās pamestības pētītāji Tanja un Kimo no Somijas. Jūlijā pāris apciemoja arī Latviju un pārējās Baltijas valstis, izložņājot šejienes pamestos īpašumus fotogrāfijas mākslas projekta ietvaros.
2020. gada 22. jūlijā, 04:09

FOTO: skaistas muižas un padomju grausti - Tanja un Kimo no Somijas fotografē pamesto Latviju

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Daudziem Latvijas pamestie lauku īpašumi, sagruvušās mājas un pamirušais PSRS arhitektūras mantojums asociējas ar ko negatīvu, taču ne visiem. Somi Tanja un Kimo, kuri sociālajos tīklos pazīstami ar fotomākslas projektu “Abandoned Nordic” (“Pamestība ziemeļvalstīs”), izbauda šādu vietu īpatnējo auru un nupat paviesojās Latvijā, lai izpētītu arī mūsu valsts piedāvājumu.

FOTO: skaistas muižas un padomju grausti – Tanja u...

Bērnībā teju katrs otrais no mums pavisam noteikti vismaz reizi ir pablandījies pa kādu vecu, pamestu ēku vai īpašumu. Tā ir rotaļāšanās, kuru vecāki un likumsargi vairumā gadījumu sauktu par bīstamu blēņošanos.

“Urban exploration”, jeb “pilsētvides izpēte” – tā paradumu ložņāt pa sen pamestām, laika zoba sagrauztām un tādējādi vizuāli iespaidīgām būvēm dēvē tad, ja to dara pieaugušie.

Par spīti nosaukumam, kas liek domāt par ieinteresētību pilsētas dzīvē, ar šo jēdzienu pamatā tiek saprasta tieši cilvēku pamesto, novārtā atstāto struktūru izpēte.

Daudziem Latvijas pamestie lauku īpašumi, sagruvušās mājas un pamirušais PSRS arhitektūras mantojums asociējas ar ko negatīvu, taču ne visiem. Somi Tanja un Kimo, kuri sociālajos tīklos pazīstami ar fotomākslas projektu “Abandoned Nordic” (“Pamestās ziemeļvalstis”), izbauda šādu vietu īpatnējo auru un nupat paviesojās Latvijā, lai izpētītu arī mūsu valsts piedāvājumu.

Somu ceļotāji apbrīno Latvijas pamestās ēkas

Daudziem Latvijas pamestie lauku īpašumi, sagruvušās mājas un pamirušais PSRS arhitektūras mantojums asociējas ar ko negatīvu, taču ne visiem. Somi ...

Jāteic gan, ka vārds “izpēte” šeit tiek lietots ļoti pārdroši, jo interesējošos objektus šīs nodarbes entuziasti lielākoties apmeklē tieši māksliniecisku mērķu un piedzīvojumu kāres vadīti, nevis, lai pētītu, piemēram, konkrētās vietas vēsturi, lai gan tas nebūt nav izslēgts.

Runājot par Tanjas un Kimo projektu, jāpiebilst, ka somu pāris lielākoties izvēlas apmeklēt objektus tālu no pilsētām un blīvi apdzīvotām vietām.

Viss sākas ar psihiatrisko slimnīcu

Tanja un Kimo ir no Helsinkiem un jau vairākus gadus apceļo ziemeļvalstis, meklējot tajās pamestas muižas, baznīcas, rūpnīcas un citas līdzīgas, tradicionālajās tūristu takās parasti nesastopamas vietas.

Sarunā ar Jauns.lv pāris stāsta, ka šī aizraušanās sākusies pirms pieciem gadiem.

“Kimo strādā veselības aprūpes nozarē. Tolaik viņam tika uzdots veikt plašu pētījumu, kura mērķis bija apzināt Somijas psihiatrijas klīniku stāvokli. Viena no šīm iestādēm atradās netālu no mūsu toreizējās dzīvesvietas, taču interneta resursos par šo vietu nebija it nekādas informācijas. Devāmies tur un konstatējām, ka slimnīca ir pilnībā pamesta. Iegājām pa durvīm un, man šķiet, tas bija tas mirklis, kad mums iepatikās šādu vietu īpašā atmosfēra,” atceras Tanja.

foto: "Abandoned Nordic"
Somu ceļotājus īpaši interesē arī PSRS arhitektūras mantojums.
Somu ceļotājus īpaši interesē arī PSRS arhitektūras mantojums.

“Tanja kā fotogrāfe tobrīd aktīvi meklēja kādu tēmu, uz kuru koncentrēties un šis bija izcils variants. Tolaik sapratām, ka gan Somijā, gan tuvumā esošajās valstīs noteikti ir daudz šādu vietu,” piebilst Kimo.

Vai var tā vienkārši iesoļot pa durvīm?

Motivācija turpināt iesākto neizsīkst, jo Tanja un Kimo ir sapratuši, ka šāda pieeja ceļošanai dod iespēju apmeklēt patiesi unikālas vietas ar īpatnēju šarmu, kurām ierindas tūrists, visticamāk, neuzdursies.

“Atrast šādus objektus, plānot ceļojumu un dokumentēt redzēto patiesībā ir ļoti grūti, taču vienlaikus tas arī sniedz milzīgu gandarījumu. Fotografēšana šajā visā ir būtiska sastāvdaļa, jo šis galu galā ir mākslas projekts,” skaidro Tanja.

Mūsdienās gan ir grūti atrast kādu celtni vai teritoriju, kurai, neskatoties uz pamestības un posta līmeni, nebūtu sava saimnieka. Iekļūšanai svešās teritorijās un ēkās esot savi principi, skaidro pāris.

“Vairumā gadījumu mēs vienkārši speram soli iekšā, tādēļ, ka – jūs paši saprotat – ēka ir pamesta. Ja kāds ir nolikts sardzē, mēs dodamies klāt un jautājam atļauju iekļūt un fotografēt. Mēs nekad nelaužam logus vai atslēgas, nekad nepieliekam savu pirkstu ātrākai īpašuma degradācijai. Ļoti retos gadījumos, ja tādus izdodas noskaidrot, mēs sazināmies ar atbildīgajiem, pirms dodamies ceļā,” piebilst Kimo.

foto: "Abandoned Nordic"
Fotogrāfiju uzņemšanā piedalās arī drons. Precīzu objektu atrašanās vietu un nosaukumu pāris neatklāj arī sociālajos tīklos. Tā vietā attēlus papildina tēlaini apraksti vai atbilstoši grāmatu citāti.
Fotogrāfiju uzņemšanā piedalās arī drons. Precīzu objektu atrašanās vietu un nosaukumu pāris neatklāj arī sociālajos tīklos. Tā vietā attēlus papildina tēlaini apraksti vai atbilstoši grāmatu citāti.

Laika kapsula Francijā un citas dīvainības

Vietām, ko apciemo Tanja un Kimo ir jābūt vizuāli piesaistošām.

“Mums patīk pilis, muižas, greznas savrupmājas – šādas vietas, ja tās ir pamestas, liek uzdot jautājumu: “Kāpēc?”. Aplūkojot fotogrāfijā neticami skaistu vietu, kura ir pamesta, mūs var pārņemt mistērija, rasties neizpratne un interese par iemesliem atstāt šādu vietu tukšu. Plānojot ceļojumu, parasti izvēlamies ļoti daudz potenciālos pieturas punktus. Dienā varam ieplānot apciemot pat līdz desmit objektiem, jo līdz pat nonākšanai konkrētajā punktā uz kartes, mēs nevaram simtprocentīgi zināt, vai objekts tur vēl būs atrodams. Šajā divu nedēļu ceļojumā esam atzīmējuši ap 100 apmeklējamiem objektiem,” izstāsta Kimo.

Vērā ņemamu fotogrāfiju un emociju Tanjas un Kimo ceļojumos netrūkstot, taču spilgtākos iespaidus līdz šim, kā apgalvo Tanja, atstājis kāds pamests īpašums Francijā.

“Ceļojuma laikā saņēmām ziņu no kāda cilvēka, kuru nebijām iepriekš satikuši un nepazinām. Ziņā bija ietvertas koordinātes, pēc kurām atradām vecu, ļoti skaistu namu, kuru pēdējo 30 gadu laikā, iespējams, bija apciemojuši vien daži cilvēki. Tā bija kā laika kapsula – pamestas, klavieres, kuru taustiņiem neviens nebija pieskāries gadiem ilgi, vecas avīzes, drēbes... viss, ko tur kādreiz mitušā ģimene bija atstājusi. Mums joprojām nav izdevies noskaidrot, kas notika, kādēļ šis skaistais īpašums joprojām ir tukšs un aizmirsts,” pieredzētajā dalās Tanja.

Īpašs piedzīvojums esot pamestu objektu inspicēšana nakts vēlajās stundās: “Teiksim tā – tas acīmredzot ļoti aktivizē iztēli. Es pati esmu diezgan droša, ka tās dīvainākās lietas, ko mums nācies redzēt un dzirdēt, ir mūsu pašu iztēles auglis...”

foto: "Abandoned Nordic"
Koka namiņš kaut kur Latvijā. No drona lidojuma.
Koka namiņš kaut kur Latvijā. No drona lidojuma.

Baltija – viens no drošākajiem galamērķiem pandēmijas laikā?

Jāpievērš uzmanība tam, ka “Abandoned Nordic” projekta realizētāji šobrīd turpina ceļot, neskatoties uz joprojām gana sarežģīto situāciju ar Covid-19.

Somija ir valsts, uz kuru Latvijas iedzīvotāji drīkst ceļot, neievērojot 14 dienu pašizolāciju pēc nonākšanas galamērķī, teikts Ārlietu ministrijas nesenākajos paziņojumos.

Valstī ārpus telpām ir atļauts pulcēties līdz 500 cilvēkiem, un, tāpat kā Latvijā, ieteicams ievērot 2 metru distanci.

Arī Somija Latviju šobrīd oficiāli uztver kā ceļošanai salīdzinoši drošu Covid-19 kontekstā.

Tieši tas arī ir viens no iemesliem, kādēļ Kimo un Tanja šomēnes izvēlējušies apciemot tieši Baltijas valstis. Neskatoties uz to, ka šeit ir relatīvi droši, ceļojošais pāris tik un tā ievēro virkni drošības nosacījumu.

“Pavasarī Covid-19 dēļ vienu ceļojumu bijām spiesti atcelt, bet tad Somija paziņoja, ka Baltijas valstis ir samērā drošs galamērķis. Tā nu izlēmām atbraukt šeit. Ieceļojām ar kuģi. Esot uz klāja, valkājām sejas maskas, laikus iegādājāmies milzīgu pudeli ar kvalitatīvu dezinfekcijas līdzekli, kuru lietojam ik reizi, kad paviesojamies kādā viesnīcā vai iepērkamies veikalā. Izvairāmies no restorāniem un citām ēstuvēm, pamatā ēdam lielveikalos sapirkto pārtiku,” par piesardzību, ceļojot pandēmijas laikā stāsta Tanja.

foto: "Abandoned Nordic"
Tanja un Kimo Latvijā ir paviesojušies jau iepriekš. Vasarā pie mums viņi gan ciemojas pirmo reizi.
Tanja un Kimo Latvijā ir paviesojušies jau iepriekš. Vasarā pie mums viņi gan ciemojas pirmo reizi.

“Tikt līdz Baltijas valstīm no Somijas ir ļoti vienkārši. No Helsinkiem līdz Tallinai ir divu stundu ceļš. Ar automašīnu izbraukāt Baltijas valstis arīdzan ir itin viegli, attālumi nav tie lielākie. Šeit uzturēšanās ir arī ievērojami lētāka nekā, piemēram, Vācijā, Beļģijā vai Apvienotajā Karalistē. Taču uzreiz piebildīšu, ka šeit neesam ieradušies, lai ietaupītu naudu. Jūsu valstī ir ļoti daudz skaistu muižu, daudz savādu vietu no padomju ēras,” piebilst Kimo.

Latvijā pabijuši visos gadalaikos

Izrādās, ka šī gan nav pirmā pāra viesošanās Latvijā. Iepriekš Kimo un Tanja šeit viesojušies citos gadalaikos.

“Cenšamies apmeklēt katru no valstīm visos gadalaikos. Tādējādi tiekam pie fotogrāfijām, kurās redzamas tās pašas vietas, taču citādos apstākļos,” paskaidro Tanja.

Cilvēki Baltijā Tanjai un Kimo šķietot piezemēti, godīgi un draudzīgi. Ceļošana esot vienkārša un droša.

Šobrīd viņi abi jau atrodas Lietuvā, taču no Latvijā redzētā urbānās pamestības pētniekiem visspilgtāk atmiņā palicis kāds aizmirsts atpūtas komplekss ar daudzām ēkām. Neko vairāk par šo vietu viņi atklāt gan nevēlas.

“Necerējām, ka tiksim iekšā krāšņajā galvenajā ēkā, taču, par laimi, durvis bija atstātas vaļā!” piebilst Tanja.

Pēc viesošanās dienvidu kaimiņvalstī pāris atgriezīsies Latvijā, lai izbrauktu pa piekrastes ceļiem Liepājas tuvumā. Rudenī Tanja un Kimo cer apciemot Itāliju un Čehiju.

Projektam “Abandoned Nordic” un turpmākajām pāra gaitām līdzi var izsekot gan mājaslapā, gan sociālajos tīklos.