Dzīvesstils
2020. gada 17. jūlijs, 05:01

Mileniāle Somijas valdības vadībā. Premjerministres Sannas Marinas neparastais stāsts

Karīna Egliena

Žurnāls "OK!"

Somijas premjerministre Sanna Mirella Marina, kuru ārzemju prese iesaukusi par mileniāli, valdības vadītājas krēslā ir likusi krist daudziem rekordiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa ir ne tikai Somijas visu laiku jaunākā premjerministre, bet arī jaunākā sieviete valdības vadītāja pasaules vēsturē. Lai arī Marina 34 gados sasniegusi apbrīnojami daudz, viņas bērnība un ģimenes apstākļi bija, maigi izsakoties, sarežģīti.

Mileniāle Somijas valdības vadībā

Aplūkojot Marinas fotogrāfijas sociālajā tīklā Instagram, top skaidrs, kāpēc viņa tikusi pie birkas mileniāle, kas apzīmē ne tikai jaunību un piederību pie kādas noteiktas paaudzes. Dzirdot vārdu mileniālis, neviļus nāk prātā stilīgi ģērbies jauns cilvēks ar vieglu attieksmi pret dzīvi, kura ikdienas neatņemama sastāvdaļa ir tehnoloģijas, un Marinas publiskajā fotogrāfiju krātuvē redzams, ka viņa šo apzīmējumu attaisno godam.

Veroties viņas selfijos, kas uzņemti lifta spogulī, rodas sajūta, ka šo jauno sievieti piektdienas vakarā varētu satikt malkojam aliņu Tallinas ielas kvartālā vai trakojam pie mīļākās grupas Positivus festivālā (bet ne šogad), taču ne – Marina vada Somijas valdību, un tā nu ir sanācis, ka nepieredzēti sarežģītā laikā.

Viņas Instagram arī hronoloģiski ataino kāpienu pa politiskās karjeras kāpnēm. Kādreiz ikdienišķas ainiņas atšķaidīja fotogrāfijas no nopietnākiem darba pienākumiem, taču tagad viņa stāv līdzās vienai no pasaules ietekmīgākajām sievietēm Vācijas kanclerei Angelai Merkelei un saka uzrunu prestižajā Pasaules ekonomikas forumā Davosā, Šveicē.

Tomēr ceļš uz politiskajām virsotnēm nepavisam nebija gluds vai pašsaprotams, piemēram, elitāras izcelsmes vai kādu citu ekonomisku vai sociālu priekšrocību dēļ, jo Somijas premjerministre ir pirmā savā darbaļaužu ģimenē, kura sākusi studijas universitātē un ieguvusi augstāko izglītību.

Kā tas sākās?

1985. gada 16. novembrī Helsinkos dzimusī Marina ļoti agrā bērnībā bija spiesta sastapties ar dzīves grūtībām. Jau agrā vecumā viņa iepazina gan naudas trūkumu, gan atkarību problēmas, jo viņas tēvs cīnījās ar alkoholismu, kas arī bija iemesls tam, ka vecāki izšķīrās, kad Sanna vēl bija pavisam maza.

Neraugoties uz naudas trūkumu un citām sadzīviskām grūtībām, Marina stāsta, ka bērnībā pazina mātes mīlestību, kas pašas mammai bija liegta, jo viņa uzauga bērnunamā. Pēc vecāku šķiršanās sākās Marinas pārcelšanās no pilsētas uz pilsētu, līdz ģimene noenkurojās Tamperē, kur Marina mīt aizvien un kopā ar savu dzīvesbiedru Markusu Reikenenu audzina divgadīgo meitiņu Emmu.

Vēl viens neparasts punkts Somijas premjerministres biogrāfijā ir tas, ka pēc vecāku šķiršanās viņas māte izveidoja jaunas attiecības, taču šoreiz ar sievieti. “Varavīksnes ģimenē” uzaugusī Marina nav slēpusi, ka šāda savienība nebija vienkārša, jo tolaik Somijas sabiedrība vēl nebija tik atvērta jautājumos, kas skar viendzimuma pāru attiecības, un šāds ģimenes modelis nepavisam netika atzīts par normu. Tagad šo argumentu bieži izmanto homoseksuālu pāru tiesību aizstāvji, kad pretinieki retoriski un zobgalīgi jautā, kas gan var labs sanākt no bērna, kuru uzaudzinājušas divas mammas vai divi tēti. “Šis!” – liecina teksts uz Marinas fotogrāfijas.

foto: Isopix/Shutterstock/ Vida Press

Pati divu sieviešu uzaudzinātā Marina stāsta, ka fakts par viņas netradicionālo ģimeni netika pārrunāts ne skolā, ne draugu vidū. “Un es jutu šo klusumu. Tas, ka ir šis klusums, man pieaugšanas laikā nelika justies labi,” viņa klāsta. “Mums bija normāla ģimene, bet kaut kādu iemeslu dēļ neviens negribēja to atzīt vai par to runāt,” viņa sacīja kādā televīzijas intervijā 2017. gadā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tomēr Marinai gāja secen citas grūtības, ar kurām bieži saskaras ne tikai viendzimuma pāru bērni, bet jaunieši kopumā – apsmiešana vienaudžu vidū. “Patiesībā mani neapsmēja nemaz. Pat mazotnē biju ļoti tieša un spītīga,” viņa atklājusi.
Savukārt tēvu pēc vecāku šķiršanās viņa satikusi tikai dažas reizes. “Es neesmu uzaugusi kopā ar viņu, un varētu teikt, ka tēva man nav,” viņa sacījusi.

Zīmīgi, ka tagadējā Somijas valdības vadītāja nepavisam nebija izcilniece skolā. Pamatskolā viņa mācījās diezgan viduvēji un uzdotos mājasdarbus pildīja ļoti slinki. Labāk veicās vidusskolā, pēc kuras absolvēšanas viņa nolēma iestāties Tamperes Universitātē, kur ieguva maģistra grādu administratīvajās un tiesību zinātnēs. Sanna uzsver, ka mamma vienmēr viņu atbalstījusi, liekot noticēt, ka viņa var kļūt, par ko vien vēlas. Tāpat pateicību par savu veiksmīgo karjeru viņa saka Somijas valsts labklājībai, kā arī prasīgajiem skolotājiem, kuri viņu aizveda līdz akadēmiskajiem grādiem.

foto: imago images/Lehtikuva

Ko nozīmē strādāt un pelnīt naudu, tagadējā politiķe saprata jau pusaudža gados, veicot dažādus mazkvalificētus darbus – pirmā viņas darbavieta bijusi maiznīcā. Lai sapelnītu kabatas naudu, Sanna arī skolā izplatījusi žurnālus, pēc vidusskolas absolvēšanas strādājusi par kasieri. Pēc tam kad viņa stājās augstajā premjerministres amatā, kaimiņvalsts Igaunijas iekšlietu ministrs Marts Helme pavīpsnājis par Marinas piemērotību nopietnajam amatam, pieminot viņas pieredzi pārdevējas darbā.

“Tagad mēs redzam, kā pārdevēja kļūst par premjerministri un kā citi ielu aktīvisti un neizglītoti cilvēki pievienojas ministru kabinetam,” vīzdegunīgi norādīja Helme. Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida lūdza Somijas prezidentam Sauli Nīnistem nodot savas valsts valdības vadītājai atvainošanos par šiem augstprātīgajiem izteikumiem. Pati Marina toreiz sociālajos tīklos rakstīja: “Esmu ļoti lepna par Somiju. Šeit nabadzīgas ģimenes bērns var sevi izglītot un sasniegt savus mērķus. Kasiere var kļūt pat par premjerministri.” Vēlāk intervijā žurnāla Vogue britu izdevumam viņa izteicās: “Mani tas samulsināja. Lielākā daļa studentu, jaunu cilvēku strādā veikalos un dara citus slikti apmaksātus darbus.”

Kur ir triks?

Tāda nav, neilgi pēc stāšanās amatā viņa atzina intervijā The Guardian. “Trika nav. Esmu daudz strādājusi, esmu bijusi politikā vairāk nekā desmit gadus. Esmu tur ieguldījusi darbu un ieguvusi gan savu kolēģu, gan vēlētāju uzticību. Tāpēc nekāda trika tur nav, es vienkārši darīju savu darbu,” paskaidroja politiķe.

Viņas profesionālais progress sākās jau salīdzinoši agrā vecumā, darbojoties politiskā jaunatnes organizācijā, tomēr pirmā pieredze, startējot vēlēšanās, bija neveiksmīga, proti, 2008. gadā deputātes krēsls Tamperes pilsētas domē viņai gāja secen, taču četrus gadus vēlāk tolaik 27 gadus vecajai Marinai tomēr izdevās pārliecināt vēlētājus, un viņa iekļuva savas pilsētas pašvaldībā. Jau gadu vēlāk viņa kļuva par Tamperes domes priekšsēdētāju, šajā amatā nostrādājot četrus gadus. Marinas politiskā karjera attīstījās ļoti strauji. Viņai izdevās iekļūt arī Somijas parlamentā, sabiedrības atbalstu gūstot pat divas reizes pēc kārtas. Pērn politiķe kļuva par transporta un sakaru ministri.

Kad 2019. gada decembrī no amata nācās atkāpties premjeram Anti Rinni, sociāldemokrāti šim augstajam amatam izvirzīja tieši Marinu. Dažas dienas vēlāk viņa ar parlamenta atbalstu ieņēma valdības vadītājas amatu. Šajā kabinetā bez viņas ir vēl 11 sievietes un tikai septiņi vīrieši, tāpēc daži nekautrējas to saukt par “lūpu krāsas valdību”.

foto: VIA REUTERS
Fotogrāfija ar četrām jaunām politiķēm, no kurām trīs ir arī koalīcijas partiju vadītājas, kļuva populāra medijos un internetā, aizsākot diskusijas par dzimumu vienlīdzību jaunā līmenī.

Interesanti, ka vēl trīs sievietes, kuras ieņem ministru amatus, ir jaunākas par 35 gadiem. Fotogrāfija ar četrām jaunām politiķēm, no kurām trīs ir arī koalīcijas partiju vadītājas, kļuva populāra medijos un internetā, aizsākot diskusijas par dzimumu vienlīdzību jaunā līmenī. Fakts, ka jauna un pievilcīga sieviete ieņem tik augstu un atbildīgu amatu, licis medijiem un cilvēkiem visā pasaulē pievērst uzmanību Marinai, tomēr viņa pati vēlētos, lai parametri, vecums un dzimums kļūtu par “jauno normālo” un nepiesaistītu tik lielu uzmanību.

Viņa ne tikai ir uzsvērusi, ka, piemēram, tehnoloģiju jomā strādā pārāk maz sieviešu, bet pievērsusies arī vīriešiem, kuri ir maz pārstāvēti veselības aprūpē. Politiķe paudusi, ka ir ļoti svarīgi, lai sabiedrība saprastu, ka tas ir jautājums par visu sabiedrību, ne tikai par sievietēm. Un tomēr pat Somijā, kur cilvēki ir krietni brīvāki savos uzskatos, šādam ministru kabineta sastāvam nereti tiek veltīti kritiski vārdi, pieminot gan dzimuma proporcijas, gan vecumu.

Kāpēc tieši politika?

Iesaistīties politikā Marinu pamudināja raizes, piemēram, par vides un klimata problēmām un vienlīdzību. “Es vēlos uzbūvēt sabiedrību, kurā katram bērnam ir iespēja kļūt par to, ko viņš vēlas, un katrs var dzīvot cilvēka cienīgu dzīvi.” Tiesa gan, pati viņa bērnībā par politiku neesot domājusi, bet par valsts premjerministres amatu droši vien pat neatļautos sapņot. “Es to nevarētu pat iedomāties. Politiķi un politika man šķita kaut kas ļoti tāls,” viņa sacīja.

Tomēr Somijas izglītības sistēma, kas nereti tiek saukta par vienu no labākajām pasaulē, kā arī mātes un skolotāju atbalsts palīdzēja rasties personībai, kurai patiesi rūp notiekošais. “Mana izcelsme spēcīgi ietekmēja to, kā es redzu sabiedrību, kā es raugos uz vienlīdzību cilvēku vidū. Bet tas, ka esmu politikā, nav tāpēc, ka nāku no “varavīksnes ģimenes”. Man šķita, ka vecākās paaudzes nedara gana, lai risinātu nākotnes problēmas. Man bija jārīkojas. Es nevarēju vienkārši paļauties uz to, ka tas ir kāda cita pienākums,” sacīja Marina.

Darbs pašvaldībā ir devis nenovērtējamu pieredzi, kā politika ir jādara, jo, vēl kāpjot pa karjeras kāpnēm Tamperē viņa sapratusi, cik svarīgi ir tikt pāri politiskajām plaisām un panākt vienprātību. “Tu vari kaut ko paveikt tikai sadarbībā ar citiem. Tā ir vērtīgākā atziņa, kuru šo gadu laikā esmu guvusi.” Šis laiks Marinai arī palīdzēja tikt pāri tam, ko izjūt daudzi viņas vecumā, – viltvārža sindromam, sajūtai, ka neesi gana laba un drīz tevi pieķers. “Protams, arī es esmu jutusies tā, ka varbūt nemaz neesmu tik laba, kā cilvēki domā. Bet, kad tu pavadi ilgāku laiku politikā, darot savu darbu, tu atskārt, ka visi ir tikai cilvēki un jebkurš darbs ir padarāms.”

Lai arī viņas plānos ietilpa rūpēties par vides jautājumiem, vienlīdzību un citiem sāpīgiem tematiem, šis gads daudzām valdībām sākās smagi. Vēl pērn 10. decembrī, kad Marina pārņēma ministru kabineta vadību, neviens pat nenojauta, ka pēc dažām nedēļām izskanēs ziņas par kādu jaunu slimību Ķīnā, kas paralizēs teju visu pasauli. Viņai kopā ar kolēģiem nācās pieņemt smagus lēmumus par dažādiem pārvietošanās un pulcēšanās ierobežojumiem, tomēr aptaujas rāda, ka somi ar sava prezidenta un valdības vadītājas darbu šajā krīzē ir apmierināti – 85% aptaujāto atzina, ka premjerministre ar saviem pienākumiem tiek galā itin labi vai pat ļoti labi.

To, kuras valsts un kura valdības vadītāja vīrusa apkarošanas veidi būs izrādījušies labākie, parādīs laiks, taču viens ir skaidrs – Sannas Marinas spītība un attieksme, ka ikviens darbs ir padarāms, ja to dara ciešā sadarbībā, ir gudrība, kuru vajadzētu iegaumēt ikvienam, neraugoties uz sociālo statusu, ģimenes stāvokli vai sekmēm skolā, jo Sanna ar savu neparasto stāstu pierādīja pasaulei, ka tas viss ir nieki, ja nebaidies no darba, esi neatlaidīgs un zini savu mērķi.

“Cilvēki man ļauj būt Sannai”

Stājoties amatā, viņai jautāja, vai tagad raizējas par savu privātumu un privātās dzīves aizsardzību. “Paldies Dievam nē, jo tā ir Somija.” Viņas darba nedēļa pirms Covid-19 krīzes ritēja galvaspilsētā Helsinkos, bet nedēļas nogalēs politiķe devās uz savām mājām Tamperē, lai būtu kopā ar meitu un vīru. Viņa tāpat kā jebkurš soms mierīgi var doties uz vietējo veikalu un būt droša, ka nekādu incidentu nebūs.

“Varbūt kāds pienāks klāt un pateiks: “Ak, cik patīkami ar jums iepazīties!”, bet tas arī viss. Es varu būt normāls cilvēks,” par tautiešu prasmi neuzbāzties un būt laipniem priecājas Marina. Līdzīgi kā citas sievietes, arī Marina meklē balansu starp karjeru un ģimenes dzīvi. Palīdzīgu roku sniedz mamma. “Mēs esam ļoti tuvas,” viņa piebilst.

Vienlīdzība, par kuru tik ļoti deg politiķe, ir pierādījusies arī kā laba metode viņas pašas ģimenē, jo bērnu kopšanas atvaļinājumu pāris dalīja uz pusēm – sešus mēnešus mājās pavadīja Marina, otrus sešus – viņas dzīvesbiedrs. “Es varēju atgriezties darbā, bet viņš varēja būt kopā ar meitu. Viņiem tagad ir tik labas attiecības! Es uzskatu, ka tēviem ir ļoti svarīgi pavadīt vairāk laika ar saviem bērniem, jo tas ir tik neatkārtojams dzīves posms. Mūsu bērni ir mazi tikai vienreiz,” viņa saka.