foto: Pixabay.com
Padzeries ūdeni! Bieži vien cilvēki slāpes notur par izsalkumu
Ūdens jādzer pareizi: vismaz 15 minūtes pirms un 30 minūtes pēc ēšanas, lai šķidrums neatšķaidītu kuņģa sulas un neapgrūtinātu gremošanu.
Dzīvesstils
2020. gada 2. jūlijs, 05:01

Padzeries ūdeni! Bieži vien cilvēki slāpes notur par izsalkumu

"100 Labi Padomi"

Ikvienam cilvēkam būtu jāuzņem no viena līdz pusotram litram ūdens diennaktī, papildinot to šķidruma apjomu, kas tiek uzņemts ar augļiem, dārzeņiem un citiem produktiem.

Kā skaidro Mana Aptieka farmaceite Agnese Ritene, pietiekams ūdens patēriņš ir būtisks veselības saglabāšanā – tas nodrošina normālu organisma darbību, normalizē vielmaiņu, ūdens ir neaizstājams nieru darbības uzlabošanā un aizkavē novecošanas procesu. Turklāt pierādīts, ja cilvēks uzņem par maz ūdens, viņš izvēlas treknāku, taukiem bagātīgu pārtiku, kas veicina aptaukošanos. Starp citu, bieži vien cilvēki slāpes notur par izsalkumu. Viena glāze ūdens ļoti labi palīdz nomākt izsalkuma sajūtu, īpaši naktī.

Ieteicamais diennakts ūdens apjoms atkarīgs no ķermeņa masas – jo vairāk cilvēks sver, jo vairāk ieteicams dzert. Parasti lēš, ka uz kilogramu ķermeņa masas diennaktī jāizdzer 30 ml ūdens. Taču dažkārt cilvēki pieļauj kļūdu, cenšoties vienā piegājienā izdzert puslitru vai pat litru ūdens.

“Ūdens ir jāuzņem pakāpeniski, piemēram, divsimt mililitru stundas laikā. Noteikti nevajag pārcensties ar ūdens daudzumu vienā reizē, tā var nodarīt arī sev pāri. Būtiski atcerēties, ka vismaz 1–1,5 litri ūdens ikdienā jāuzņem tīrā veidā – ne tējas, ne sulas, ne zupa to neaizstās,” stāsta speciāliste. Vairāk nekā parasti šķidrums jāuzņem, kad svīstam, zaudējot ūdens rezerves, proti, karstā laikā vai fizisko aktivitāšu laikā.

Ūdens jādzer pareizi: vismaz 15 minūtes pirms un 30 minūtes pēc ēšanas, lai šķidrums neatšķaidītu kuņģa sulas un neapgrūtinātu gremošanu.

Vienmēr jāatceras kārtīgi padzerties, kad tiek lietoti medikamentus, – vai tās būtu recepšu zāles, uztura bagātinātāji vai vitamīni, tabletēm jāuzdzer vismaz pusglāze ūdens, ar vienu malku nebūs gana, lai zāles ātrāk izšķīstu organismā un efektīvi iedarbotos. Turklāt ieteicams dzert tieši negāzētu ūdeni un nevajadzētu zālēm uzdzert kafiju, tēju, sulu, limonādi vai citus dzērienus, kas nav ūdens, jo šajos dzērienos esošās vielas var negatīvi mijiedarboties ar medikamentiem.

Ja organismā ūdens pietrūkst

■ Var būt nogurums, miegainība, galvassāpes. Piemēram, ja darbdienas vidū regulāri uzmācas snaudiens, tas var nozīmēt, ka organisms aizņemas ūdeni no asinīm, kas līdz ar to nevar piegādāt audiem pietiekami daudz skābekļa. Var būt arī galvassāpes.

■ Sausa āda. Tad bieži vien lietotie krēmi neko daudz nepalīdz, bet regulāri dienā izdzerts vairāk ūdens gan palīdz. Tas arī neļaus ādai priekšlaikus novecot.

■ Sausums mutē. Tad pirmajai domai vajadzētu būt tieši par ūdeni.

■ Reta urinācija, tumšs urīns. Ja vajadzība iztukšot pūsli rodas retāk nekā 4–7 reizes dienā, ūdens uzņemts par maz. Par to, vai šķidruma patēriņš ir normāls, var spriest arī pēc urīna krāsas: ja tā ir tumša, tad ūdens trūkst.