Kā cept mencu, lai izdotos garda un ar kraukšķīgu garoziņu
Sāli pārkaisa pēdējā brīdī, jo citādi tā padarīs zivi sausu.

Kā cept mencu, lai izdotos garda un ar kraukšķīgu garoziņu

Jauns.lv

Mencai piemīt maiga garša, kas ļoti labi sader ar daudziem aromātiskiem produktiem. Taču, lai šī zivs izdotos patiešām garda un sulīga, jāievēro daži padomi.

Kā cept mencu, lai izdotos garda un ar kraukšķīgu ...

* Ja cep par ilgu, menca sadrūp.

* Lai menca nesadruptu, to var apviļāt rīvmaizes un sezama sēkliņu maisījumā.

* Zivi pēc apviļāšanas miltos var apviļāt arī sakultā olā.

* Mencu var apcept no vienas puses un pēc tam ielikt 150 grādu karstā krāsnī, lai izsutinās gatava. Mencai piemīt maiga garša, kas ļoti labi sader ar daudziem aromātiskiem produktiem.

* Menca tik ātri nesadrups, ja taukvielām pannā pievienos nedaudz citronu sulas.

* Grilēšanai mencu labāk ietīt alumīnija folijā, jo tad var pievienot arī ķiplokus un garšaugus, piemēram, fenheli, timiānu, arī mazliet citronu sulas un baltvīna.

Kā panākt, lai ceptai mencai būtu kraukšķīga garoziņa un sulīgs mīkstums?

1. Cepšanai ieteicams izmantot taukvielas vai eļļu bez ūdens daļiņām, tādu, kas piemērota sakarsēšanai līdz 180–190 grādiem, turklāt ar daudzumu nevajag skopoties – vislabāk, lai tās kārtiņa būtu gandrīz vai pirksta biezumā. Nevajag baidīties, ka zivs uzsūks daudz taukvielu; tieši pretēji – ārējā kārta straujāk apcepsies un eļļa netiks iekšā.

2. Jānogaida, līdz taukvielas pietiekami sakarst. Kā to noteikt?

  * Pannā iemet paprāvu baltmaizes drupaču; ja tā uzreiz apbrūnē, var likt iekšā arī zivi.

  * Pannā ieliek zaļu, nosusinātu kartupeļa šķēlīti; ja tā uzreiz sāk sprakšķēt, taukvielas ir pietiekami karstas.

3. Cep tikai rūpīgi nosusinātu zivi vai apviļātu sausā kažokā.

4. Sāli pārkaisa pēdējā brīdī, jo citādi tā padarīs zivi sausu.

5. Zivi apviļā miltos tikai tad, kad taukvielas jau ir pietiekami karstas. Pēc apviļāšanas un lieko miltu nopurināšanas zivi nekavējoties liek pannā. Ja miltaino zivi atstāj kādu brīdi guļam, milti samirkst, pēc tam tie lips pie pannas un vairs neapcepsies zeltaini, bet gan pārogļosies.

6. Lai taukvielas neizšļakstītos, zivi liek pannā ar priekšgalu un pēc tam līdzeni ieslidina pārējo daļu.

7. Tiklīdz zivs nonākusi pannā, karstumu samazina līdz mērenam – tas ir svarīgi!

8. Jāņem vērā, ka zivs ātri izcepas, – atkarībā no filejas biezuma pietiek ar 3–5 minūtēm no katras puses. Ja, piespiežot ar pirkstu, zivs padodas, tā ir gatava.

Interesanta pieredze, kā atlaidināt saldētu mencu

Saldētu mencu ieliek pienā, ievieto ledusskapī un pamazām atlaidina. Ne mencu, ne arī kādu citu zivi nekad nevajag atlaidināt ūdenī, jo tad tā zaudē visu labumu un kļūst sīksta.

Krāsnī cepta menca

Lielāku mencu sadala porcijās, mazāku atstāj veselu. Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 grādiem. Zivi liek uz plāts vai seklā cepešpannā, apslaka ar baltvīnu, citronu sulu vai zivju buljonu. Ievieto krāsnī un cep. Mazāka menca ir gatava pēc 5–10 minūtēm, lielāka – pēc 15–20 minūtēm.

Sautēta menca

Veselu, filejās vai sīkāk sadalītu mencu uzliek uz gabalos sagrieztiem dārzeņiem (pēc izvēles). Uz tiem var uzlikt arī svaigus garšaugus. Pielej nedaudz buljona vai baltvīna un sautē mērenā karstumā (filejas un gabaliņus 4–6 minūtes, veselu zivi 10–12 minūtes).

"100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock