Cita pasaule
2020. gada 31. maijs, 05:33

Gongu meditācija un izziņas ceļš. Pirms 20 gadiem Māris Liede bija policijas meklēšanā: nebija pateicis, ka devies sevis meklējumos

Andris Bernāts

"Patiesā Dzīve"

Pirms gadiem divdesmit Māris Liede skaitījās bezvēsts pazudis un atradās policijas meklēšanā. Viņš bija devies plašajā pasaulē, nevienu nepabrīdinot. Viņa ekstrēmie ceļojumi nu ir beigušies, taču turpinās sevis izzināšanas ceļš. Par to arī mūsu saruna – par ceļošanu, sevis izzināšanu un gongu meditāciju.  

Māra ceļš līdz jogai un meditācijai sākās ar ceļošanu un pasaules izzināšanu. Var teikt, ka process iesākās ar ārēju, bet turpinājās ar iekšēju izzināšanu. “Savā dzīvē es kādus desmit gadus intensīvi ceļoju, bet tagad to daru stipri mazāk,” teic Māris. “Turklāt tas notiek citādi – es vairs neceļoju, lai kaut ko izzinātu.”

Māris iztulkojis no angļu valodas fundamentālu indiešu filozofijas darbu Joga Vasišta. Konkrētais teksts tiek vērtēts kā piederīgs Advaitas mācībai, savukārt Advaita, kā tiek uzskatīts, ir pati augstākā mācība, nekā augstāka vairs nav. Joga Vasišta – tas ir stāsts par dievišķā atklāšanu sevī, kā arī par Visuma radīšanu, uzturēšanu un sagraušanu. Par to, ka visa redzamā pasaule ir ilūzija – gluži kā debess zilums, kas ir vien optisks apmāns.

Par Māra ceļojumiem, prāta strupceļu un caurspīdīgumu, meditāciju un iztulkoto Jogu Vasištu - šajā "Patiesās Dzīves" intervijā: 

Nākamā lapa: Pie dziednieces Bolīvijā