Dzīvesstils
2020. gada 3. aprīlis, 05:07

Pandēmijas laikā saglabāt cilvēcību. 5 veidi, kā varam palīdzēt cits citam

Jauns.lv

Šis laiks ir izaicinājums daudziem, jo vieniem ir bail par savu vai tuvinieku veselību, citus smagi ietekmē ekonomiskā lejupslīde. Cilvēki vēlas palīdzēt, taču nesaprot, kā. Portāls huffpost.com nācis klajā ar apkopojumu, kur piedāvā veidus, kā varam palīdzēt viens otram.

Sociālo distancēšanos uztver nopietni

Tas nozīmē, ka jāieklausās, valdības pārstāvju un mediķu teiktajā par sociālo distancēšanos. Pirms izmanto sabiedrisko transportu, izlem par brauciena nepieciešamību. Tāpat maini savus iepirkšanās paradumus, uz veikalu dodies 1 reizi nedēļā, ar sagatavotu sarakstu. Rūpīgi izvērtē vajadzību apmeklēt lielveikalus vai citas sabiedriskas vietas. Ieturi 2 metru distanci no citiem cilvēkiem. Sociālā distancēšanās pasargās tevi, tavos tuvos un ierobežos slimības izplatīšanos.

Piedāvā savu palīdzību

Varbūt tev zināms, kāds cilvēks, kurš nesen atgriezies no ārzemēm vai gados vecs radinieks, kuram nepieciešams piegādāt pārtiku vai medikamentus? Piezvani saviem paziņām un radiem, kuriem varētu būt nepieciešama palīdzība. Iespējams, ka tavam kaimiņam nepieciešams izvest laukā suni, kādam, kurš izlēmis palikt ārzemēs, apliet istabas puķes. Pārliecinies, ka visiem tuviniekiem viss ir kārtībā.

Atbalsti mazos ražotājus

Dīkstāve visvairāk ietekmē tieši mazos pašmāju ražotājus un amatniekus. Ja vēlies viņiem palīdzēt, painteresējies, varbūt vari iegādāties viņu preces un saņemt tās ar pasta vai kurjera palīdzību. Daudzi uzņēmumi un ražotāji piedāvā iegādāties dāvanu kartes, kuras varēsi iztērēt vēlāk. Ja vēlies sevi palutināt, pasūti sev uz mājām maltīti no iecienītās ēstuves.

Dalies ar tikai pārbaudītu informāciju

Sociālajos medijos ir plaši izplatītas arī dažādas viltus ziņas. Lai mazinātu nevajadzīgu paniku sev un saviem draugiem un tuviniekiem, rūpīgi izvērtē kādu informāciju publicē Facebook vai Twitter tīklā. Arī pats lasi tikai uzticamus un pārbaudītus avotus, īpaši, ja runa ir par COVID-19 vīrusu. Nesen sociālajos tīklos daudzi dalījās ar kādu rakstu no Stenforda Universitātes, kurā bija aprakstīts jaunais vīruss. Taču izrādījās, ka Stenforda Universitātes pārstāvji to nebija nedz rakstījuši, nedz publicējuši.

Saglabā cilvēcību

Sociālā distancēšanās nenozīmē, ka mums vajadzētu kļūt mazāk cilvēcīgiem. Koronavīruss ir mainījis mūsu ikdienu un vēl nav zināma tā ietekme uz mūsu dzīvi turpmāk. Taču ir vērts atcerēties, ka, lai kas arī notiktu, mums jāspēj saglabāt cieņpilna attieksme vienam pret otru. Ja veikalā kāds spiežas klāt un neievēro 2 metru distanci, varbūt nav vērts meklēt kašķi, bet pašam paiet malā vai laipni aizrādīt par pārkāpumu.

Šis laiks ir izaicinājums daudziem, kuriem bail par savu vai tuvinieku veselību, finansiālo stāvokli, tāpēc nebrīnies, ka ceļā sastapsi daudz nervozu cilvēku. Esi laipns, draudzīgs un pasmaidi, varbūt tieši tas kādam pretimnācējam šobrīd visvairāk ir vajadzīgs!