Grēcīgi gards kārums - pončiki jeb berlineri. Recepte
Pončiki? Donati? Virtuļi? Berlineri? Sauc, kā gribi, visur tie ir kā sinonīms neveselīgai uzkodai un liekajam svaram. Nobijies? Nevajag! Nez vai pietiks pacietības un laika tos gatavot katru dienu, bet laiku pa laikam kā legālu kārumu vari tos atļauties.
Apmēram 20 gabalu
40 minūtes pagatavošanai +1 stunda raudzēšanai
Sastāvdaļas
40 g dzīvā rauga
100 g cukura
130 ml piena
500 g miltu plus nedaudz darbam ar mīklu
šķipsna sāls
2 olas un viens olas baltums
100 g kausēta sviesta
plūmju ievārījums pildījumam
ap 800 ml eļļas cepšanai
pūdercukurs apkaisīšanai
Gatavošana
1. Raugu saberz krūzītē ar divām ēdamkarotēm cukura. Pienu uzsildi kopā ar palikušo cukuru, līdz tas remdens. Uz darba virsmas izsijā miltus, iekaisi tajos sāli. Viegli sakul olas, izņemot vienu baltumu. Lej miltos pienu, kopā ar atdzīvināto raugu un olām. Sastrādā viendabīgu mīklu. Pievieno sviestu un mīci mīklu, līdz tā pavisam viendabīga un gludena. Pārsedz mīklu ar dvieli un ļauj tai rūgt vienu stundu.
2. Sadali mīklu divās vienādās daļās un izrullē katru ap puscentimetru biezumā. Uz vienas daļas ar apļa formu vai krūzīti 5–6 cm diametrā viegli iezīmē riņķīšus. To vidū liec pa karotītei ievārījuma. Riņķīšu brīvās maliņas apzied ar viegli sakultu olas baltumu. To visu pārklāj ar otru mīklas loksni. Ar to pašu formu izspied cauri abām mīklas loksnēm, lai ievārījums paliktu viducī. Sagatavotos berlinerus saudzīgi pārvieto uz dēlīša vai paplātes, kas apkaisīta ar miltiem. Raugies, lai to sāni nenāktu vaļā. Līdzīgi sastrādā palikušos mīklas atgriezumus. Ļauj uzrūgt 15 minūtes.
3. Uzkarsē plašā katlā eļļu tik karstu, lai tajā iemests baltmaizes gabaliņš tūliņ sāktu apbrūnēt. Liec berlinerus katlā pa četriem reizē un apgrozot cep gaiši brūnus. Ar putojamo karoti izņem, nosusini uz virtuves dvieļa un pārkaisi ar pūdercukuru.