foto: Edvīns Rakickis
Rakstnieces karjera sākās ar spoku stāstiem veļu laikā: sarunā ar "Nāve Kraukļu ciemā" autori Ingūnu Dimanti
“Spoku stāstu vakari mūsu 140 gadus vecajā lauku mājā kļuva par tradīciju,” savus rakstniecības aizsākumus atklāj Ingūna Dimante.
Intervijas
2020. gada 22. marts, 04:38

Rakstnieces karjera sākās ar spoku stāstiem veļu laikā: sarunā ar "Nāve Kraukļu ciemā" autori Ingūnu Dimanti

Edvīns Rakickis

Kas Jauns Avīze

"Kas Jauns Avīze" sākusi publicēt Ingūnas Dimantes romānu "Nāve Kraukļu ciemā". Jau pēc dažiem ar rakstnieci pārmītiem vārdiem esam ierauti noskaņām bagātā stāstā, kas norisinās tumšā, vecā lauku mājā. Tur, veļu laikā un sveču gaismā, arī lēnām manifestējies autores talants radīt mistēriju, ieintriģēt un ievilkt lasītāju baisos notikumos, kuri risinās tepat Latvijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ingūnai ir filoloģes izglītība, absolvējusi Latvijas Universitātes Svešvalodu fakultāti, ieguvusi pedagoģijas maģistra grādu un strādājusi par angļu valodas un literatūras skolotāju, bet kopš 2015. gada pievērsusies tikai rakstniecībai.

Lai šermuļi skrien pa kauliem

Bija pārmaiņu laiki, deviņdesmitie gadi, kad Latvija atguva neatkarību un Ingūnas ģimene – senču māju laukos, Taurupē Ogres pusē.

“Ietrāpījāmies tur veļu laikā. Sēžam pie galda vakara tumsā un izdomājam, ka jāstāsta spoku stāsti. Mums vēl bija līdzi albumi ar vecām bildēm, kurās redzami sen miruši cilvēki. Saskandinājām ar viņu gariem, uzbūrām sev mistikas piesātinātu vakaru,” atceras Ingūna.

Pēc atstāsta varētu šķist, ka dramatisma un spējas radīt piedzīvojuma ilūziju rakstniecei jau tolaik pieticis, taču Ingūna atklāj, ka tad vēl nav bijusi pat mazākā nojausma, ka dzīvē kādreiz šķitīs atbilstoši sēsties pie rakstāmgalda, lai pierakstītu pašas iztēles augļus.

“Tā sanāca, ka šādi spoku stāstu vakari mūsu 140 gadus vecajā lauku mājā kļuva par tradīciju, un es biju tā, kurai tādi bija sakrājušies. Apkārt valda klusums, visi sasēdušies apkārt un klausās. Ir skaidrs, ka izdevies uzburt momentu. Tā nu es arī stāstīju. Reizēm nedaudz izmainot notikumu gaitu, pielāgojot to. Bija jānotur interese un jāgādā, lai šermuļi skrien pa kauliem. Nevis prastums – asinis, naži un zārks, bet gan mistika, noslēpums, neizskaidrojamais,” stāsta rakstniece. Šādas veļu laika svinības turpinājušās daudzus gadus.

Mītisks zieds un jauna bioloģe

“Taču pienāca gads, kad man tā stāsta nebija. Attapos, ka neesmu laikus neko sagatavojusi, un nolēmu, ka nu izdomāšu kaut ko pati. Esmu taču tik daudz lasījusi. Tas bija stāsts par gados jaunu bioloģi, kura pilnmēness naktī aiz veciem muižas kapiem atrod mītisku ziedu. Visa centrā – šaušalīgs rituāls. Šajā procesā sapratu, ka manī ir tas, kas nepieciešams, lai radītu stāstus. Konkrēti šis pēcāk pārtapa manā pirmajā grāmatā,” atklāj rakstniece.

Pēc Ingūnas stāsta noklausīšanās pievērsties rakstīšanai viņu aktīvi mudināja arī ģimene. Pirmā grāmata Pilnmēness nakts zieds iznāca 2016. gadā, uzvarot autoru konkursā. Sekoja nākamās, pat pa divām gadā – Cita meitene jeb Senā kāzu nakts, Nāve Kraukļu ciemā, Divi džokeri un papardes zieds, Paslēptā dzīve, Komjaunietes pūra nauda, Skaistuma impērija.

Sižeti dzimst pie rīta kafijas

“Es sāku rakstīt 53 gados. It kā dzīves otrā puse, taču šajā kontekstā tas ir liels pluss, jo, manuprāt, rakstnieka spēja uzrunāt un aizraut slēpjas viņa dzīves pieredzē,” uzskata Ingūna.
Arī viņai kā daudziem autoriem ir savs ritms: “Mēdzu mosties diezgan agri, ap pulksten četriem no rīta. Par izvēlēm, tālākajiem notikumiem un virzienu, kurā risināsies notikumi, domāju rīta kafijas laikā. Kafija – tā ir neatņemama mana radošā procesa daļa!”

Līdz šim Apgāds "Zvaigzne ABC" izdevis vairākus iecienītus Ingūnas Dimantes detektīvromānus. Pērn izdotais romāns Komjaunietes pūra nauda vēsta par privātās, intīmās laimes meklējumiem laikā, kad, kā vēsta slavenais teiciens, “seksa nebija”. Nesen izdotā Skaistuma impērija vēsta par uzņēmēja slepkavību un viņa pagātnes noslēpumiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Drīz dienasgaismu ieraudzīs autores jaunākais darbs – Ilūziju spēles, stāsts par mūsdienu veiksminieku, kura šķietami nesatricināmā laime un stabilitāte piepeši sāk ļodzīties.

Slepkavība un leģenda par vilkati

"Kas Jauns Avīze" publicēšanai turpinājumos izvēlējusies Dimantes 2018. gada romānu "Nāve Kraukļu ciemā". Stāsts ir par slepkavību mazā Latvijas ciemā. Mirusi atrasta jauna sieviete, un līdztekus nozieguma izmeklēšanai vietējo vidū ir atdzimusi sena apkaimes leģenda – sāk klīst baumas par iespējamu vilkača uzbrukumu, kurš savulaik jau esot plosījis jaunas meitenes.

Papildus detektīva intrigai romāns vēsta arī par mīlestību starp cilvēkiem ar krasi atšķirīgu skatījumu un interesi notiekošajā, kas viņus reizē arī satuvina. Grāmatā līdztekus galvenajiem varoņiem – advokātam un prokurorei – darbojas plejāde interesantu varoņu. Kaislīgi smēķējoša skolas direktore, vietējais bomzītis, gide, režisors, kurš laukos iekārtojis atpūtas māju, un uzņēmējs.

Šī intervija un daudz kas cits interesanta "Kas Jauns Avīzes" jaunākajā numurā: