foto: unsplash.com
Ja sāp galva - vispirms padzeries ūdeni. Dabiski līdzekļi pret galvassāpēm
Dzīvesstils
2020. gada 21. marts, 16:15

Ja sāp galva - vispirms padzeries ūdeni. Dabiski līdzekļi pret galvassāpēm

Jauns.lv

Vienalga, vai tā ir niecīga sāpe, kustinot galvu, vai asas sāpes deniņos, tā rada diskomfortu. Daudzi no mums galvassāpes risina ar pretsāpju līdzekļiem. Taču tabletes nav vienīgais risinājums, lai atvieglotu vieglākas un smagākas galvassāpes, kas izpaužas kopā ar sliktu dūšu, jūtīgumu pret gaismu un skaņu. Ja vien problēma nav nopietna, vari ņemt vērā šos ieteikumus, kas ne vien mazinās galvas sāpes, bet arī uzlabos vispārēju veselības stāvokli.

Liesu pienu un daudz ūdens

Pirms ķeraties pēc pretsāpju tabletes, pacentieties cīnīties ar galvassāpēm ar saviem ēšanas paradumiem. Bieži vien cilvēkiem sāp galva no tā vien, ka ķermenim trūkst šķidruma. Atceries, ka katru dienu pieaugušajam jādzer vismaz 1,5-2 litri ūdens.

Ja bieži sāp galva, jāuzņem vairāk pārtikas produktu, kas satur magniju, kas atrodams zaļajos dārzeņos un pilngraudu produktus, kā arī riboflavīnu (B2 vitamīnu), kas atrodams piena produktos ar zemu tauku saturu un olās.

Arī daži garšaugi var būt efektīva alternatīva pretsāpju tabletēm. Ingvers palīdz nomierināt migrēnas simptomus, darbojas arī kā pretiekaisuma līdzeklis, savukārt biškrēsliņš palīdz uzlabot asinsvadu cirkulāciju, kas var mazināt  galvassāpes. Piparmētru eļļa, saberzta uz deniņiem un pieres, arī ir lielisks veids, kā mazināt sāpes, jo tā pretiekaisuma īpašības mazina sāpes un noņem saspringumu.

Ķer pēc jogas paklājiņa

Hroniskas galvassāpes palīdz mazināt regulāras, vieglas slodzes sportiskās aktivitātes. Iepriekš veiktie pētījumi liecina, ka joga var samazināt sasprindzinājumu ķermenī, tāpēc palīdz mazināt sāpju intensitāti, kā arī var palīdzēt samazināt nepieciešamību pēc pretsāpju zālēm nākotnē. Joga ir lielisks palīgs arī stresa mazināšanai, kas ir viens no galvenajiem sāpju cēloņiem.

Austrumu medicīna

Mazās, tievās adatas, ko izmanto šajā senajā ķīniešu medicīnas veidā, var sniegt palīdzību, ja runa ir par migrēnām un galvassāpēm. Vienā pētījumā tika konstatēts, ka akupunktūra var palīdzēt novērst migrēnas lēkmes un remdēt epizodiskas sasprindzinājuma galvassāpes, līdzīgi kā  to paveic zāles, bez nepatīkamām zāļu blakusparādībām.

Miega higēna

Pētījumos konstatēts, ka nepietiekama gulēšana vai slikti miega ieradumi var izraisīt migrēnas un saasināt galvassāpes. Tāpēc padari veselīgu miegu par savu prioritāti! Centies iet gulēt vienā tajā pašā laikā, gulēt vismaz 7-8 stundas labi vēdinātā un tumšā telpā. Ja ilgstoši cīnies ar bezmiegu, meklē palīdzību pie ārsta.