foto: Shutterstock
Kā uzlabot mazuļa miegu – bērnu gultas, ik vakara rituāli, miega higiēna un citi padomi
Bērni
2020. gada 16. marts, 17:23

Kā uzlabot mazuļa miegu – bērnu gultas, ik vakara rituāli, miega higiēna un citi padomi

Karlīna Timofejeva

Miegs, tāpat kā gaiss, ūdens un pārtika, ir viena no cilvēka pamatvajadzībām. Īpaši aktuāls šis temats kļūst, ja mājās ir mazulis. Kā ieradināt bērnu gulēt? Ko ievērot, lai miedziņš būtu salds? Cik svarīgi ir rūpēties arī par savu miegu vakaros, kad bērnu gultiņas saklātas un mazie aizmiguši?

Kādēļ cilvēkam nepieciešams pilnvērtīgs miegs?

Pieaugušam cilvēkam diennaktī vajadzīgas vismaz 7 – 9 stundas miega. Lai gan dažkārt šķiet, ka iespējams iztikt arī ar mazāku stundu skaitu (piemēram, ja nesen pieteicies mazulis, Tu mēģini pabeigt studijas vai kādu īpaši svarīgu projektu darbā), ar laiku bezmiega novārdzinātais ķermenis pat bērnu gultas var uzskatīt par lielisku vietiņu, kur nosnausties.
Ilgtermiņā miega trūkums nodara kaitējumu ne tikai labsajūtai, bet arī veselībai. Nepietiekama izgulēšanās var:

●    vājināt imunitāti,
●    stimulēt hronisku fizisko slimību rašanos;
●    ietekmēt garīgo veselību, veicinot depresiju, trauksmi utt.;
●    pazemināt kognitīvās spējas;
●    samazināt produktivitāti darbā.

foto: Shutterstock

Vienmēr centies atrast laiku, lai izgulētos! Ņem piemēru no mazuļiem – viņi jau instinktīvi zina, kas tiem nāk par labu. Piemēram, zīdaiņi pavada lielāko daļu dienas guļot, jo tikai tā var noritēt veiksmīga bērniņa attīstība.

Taču, ko vēl darīt, lai šūpulītis aijātu mierpilnu un laimīgu bērniņu? Ko vecākiem jāzina par mazuļa miegu un tā fāzēm?

Iekšējais pulkstenis un miega fāzes

Ikvienai dzīvai būtnei piemīt tā saucamais cirkādiskais ritms jeb iekšējais pulkstenis, kas regulē gulēšanu un pamošanos. Šo ritmu ietekmē tumsas un gaismas iestāšanās.

Agrīnajā bērna attīstības stadijā ritma nostiprināšana ir viens no svarīgākajiem smadzeņu uzdevumiem. Taču ir nepieciešams laiks, lai ritms nostabilizētos, tādēļ jaundzimušo gulēšanas paradumi ir neregulāri. Lūk, daži interesanti skaitļi par bērnu miegu:
●    gulēšanas ritms sāk attīstīties aptuveni 6 nedēļu vecumā;
●    3 – 6 mēnešu vecumā vairumam mazuļu ir regulārs gulēšanas-pamošanās cikls;
●    līdz 2 gadu vecumam lielāka daļa bērnu biežāk būs bijuši iemiguši nekā nomodā;
●    40% savas bērnības mazuļi pavada aizmiguši.

Miega fāzes – kādu funkciju tās pilda?

Gan pieaugušo, gan bērnu miega ciklu veido divas svarīgas miega fāzes, kas gulēšanas laikā mijiedarbojas, nomainot viena otru:

1.    miegs bez ātrajām acu kustībām jeb NREM (Non-Rapid Eye Movement) – „klusais” miegs. NREM miega laikā, palielinās muskuļu asinsapgāde, tiek krāta enerģija, aug un atjaunojas audi, organisms tiek apgādāts ar attīstībai svarīgiem hormoniem;
2.    miegs ar ātrajām acu kustībām jeb REM (Rapid Eye Movement) – „aktīvais” miegs. REM miega laikā smadzenes ir aktīvas, cilvēks redz sapņus, ķermenis kļūst nekustīgs, elpošana un sirdsdarbības ātrums ir neregulārs.

Zīdaiņi katrā no šīm fāzēm pavada 50% laika un miega cikls ilgst apmēram 50 minūtes. Savukārt aptuveni 6 mēnešu vecumā REM fāze aizņem vairs tikai 30% no miega.

foto: Shutterstock


Bērnu miegs dažādā vecumā atšķiras. Lai veicinātu labu mazuļa naktsmieru, jāizprot gulēšanas ieradumu īpatnības konkrētā vecuma posmā.

Kā guļ mazuļi atšķirīgā vecumā un kā uzlabot viņu miedziņu?

Miegs ir būtisks bērna augšanas elements, taču tā nianses, kā arī veidi, kā to uzlabot, mainās, bērnam pieaugot:

Zīdainis (0 – 3 mēneši)

Šajā vecuma posmā gulēšanas-pamošanās cikli ir neregulāri un mijiedarbojas ar bērniņa nepieciešamību pēc barošanas un aprūpes. Zīdainis diennaktī var nogulēt 10,5 – 18 stundas.

Taču, kā jau lielākā daļa vecāku ir pārbaudījuši, mazuļa neregulārais miegs vai nomods var ilgt no dažām minūtēm līdz pat vairākām stundām. Saldākam miegam noderēs šie padomi:

●    atpazīsti zīmes, kas norāda uz miegainību – ja mazais kļuvis niķīgs, raud, berzē actiņas utt., laiks lūkoties bērnu gultiņas virzienā;
●    ievieto zīdaini gultiņā, kad viņš ir miegains, taču ne aizmidzis – tādējādi bērniņš pats mācās iemigt un pēcāk varēs sevi aizmidzināt arī naktī;
●    novieto mazuli guļus uz muguras un rūpējies, lai ap galvu nebūtu mīkstu priekšmetu – tas novērsīs nosmakšanas draudus;
●    iedrošini gulēšanu naktī – radini bērniņu pie dienas un nakts režīma. Dienā stimulē mazo ar gaismu, skaņām, aktivitātēm un rotaļām. Tuvojoties vakaram, samazini aktivitātes, veido tumšāku un klusāku vidi;
●    iekārto atbilstošu guļvietu – bērnu gultas nav tikai bērnistabas interjera priekšmets – mazais tajā pavadīs ļoti daudz laika. Kvalitatīva gulta vai šūpulītis var uzlabot mazuļa pašsajūtu un palīdzēt iemigt, tādēļ bērnu gultiņas izvēle ir ļoti svarīga. Iegādājoties to, pievērs uzmanību, vai tā ir droša, ērta un aprīkota ar ortopēdisku matracīti (pirmajiem dzīves mēnešiem derēs vidējas cietības matracis). Tā kā midziņa, mazajam augot, jau drīz būs jāmaina, izdevīgi ir iegādāties, piemēram, mazlietotas bērnu gultiņas.

Mazulis (4 – 11 mēneši)

Sasniedzot 6 mēnešu vecumu, nakts barošanas lielākoties vairs nav nepieciešamas, un daudzi mazuļi var pilnībā nogulēt visu nakti (70 – 80% mazuļu šo spēju apgūst 9 mēnešu līdz 1 gada vecumā).

Šajā posmā bērniņš naktī guļ 9 – 12 stundas. 1 – 4 reizes dienā mazulis var arī snauduļot ilgumā no 30 minūtēm līdz 2 stundām. Tāpat šajā attīstības stadijā mazulis var saskarties ar miegu traucējošiem faktoriem:

●    slimībām;
●    motoro prasmju attīstības izraisīto nemieru;
●    bailēm būt atšķiram no vecākiem (visbiežāk pirmā gadiņa otrajā pusē).

Lai palīdzētu mazajam veidot veselīgus miega ieradumus:

●    pieturies pie iesāktā dienas un nakts režīma;
●    izveido bērniņam patīkamu pirms miega rituālu. Var noderēt, piemēram, vannošana, masāža, samīļošana, maiga ieaijāšana, nomierinošas skaņas u.c.;
●    turpini iedrošināt mazo iemigt patstāvīgi.

foto: Shutterstock

Mazulis (1 – 2 gadi)

Arī nākamajā attīstības posmā bērnam nepieciešams daudz miega, vismaz 11 – 14 stundas diennaktī. 18 mēnešu vecumā mazuļa vēlme snaust samazinās līdz aptuveni  reizei dienā. Snaušana var ilgt 1 – 3 stundas. Šajā vecumā daudzi mazuļi piedzīvo ar miegu saistītas problēmas, piemēram:

●    nevēlēšanos doties pie miera;
●    atmošanos nakts vidū;
●    sliktus sapņus.

Miega traucējumus var veicināt dažādi faktori, piemēram:

●    vēlme pēc neatkarības;
●    motoro, kognitīvo un sociālo spēju attīstība;
●    spēja pašam izkļūt no bērnu gultas;
●    bailes būt atšķirtam no vecākiem;
●    iztēles attīstīšanās utt.

Ja mazulis pastiprināti vēlas gulēt dienas laikā, tas var norādīt uz naktsmiera problēmām. Kā palīdzēt mazajam tikt ar tām galā?

●    neiedrošini snauduļošanu vakarpusē – tas traucēs gaidāmo naktsmieru;
●    turpini ievērot konstantu gulēšanas un celšanās režīmu;
●    gādā, lai ne tikai rutīna, bet arī guļamistabas vide un citi ārējie apstākļi būtu vienādi katru nakti;
●    iedrošini mazo gulēt kopā ar kādu drošības objektu, piemēram, mīksto rotaļlietu vai sedziņu.

foto: Shutterstock

Pirmsskolas vecuma bērns (3 – 5 gadi)

Šajā attīstības posmā bērni tipiski guļ 11 – 13 stundas naktī, un liela daļa pēc 5 gadu vecuma vairs nevēlas snaust. Pateicoties tam, ka šajā vecumā bērniem aktīvi attīstās iztēle, var parādīties šādas miega problēmas:

●    pamošanās nakts vidū;
●    murgošana;
●    staigāšana miegā.

Lai mazais varētu saldi izgulēties:

●    turpini ievērot izveidoto regulāro gulēšanas un celšanās laiku;
●    papildini vai radi jaunu nomierinošu gulētiešanas rituālu, kas noslēdzas izvēdinātā bērnistabā. Rituālam labi derēs, piemēram, pasaciņas lasīšana, mīļākās pidžamas uzvilkšana, nomierinošas zāļu tējas dzeršana utt. Padarot pirms miega rituālu patīkamu, bērnam veidosies pozitīvas asociācijas un nebūs bail no bērnu gultiņas un iemigšanas.

foto: Shutterstock

Skolas vecuma bērns (6 – 13 gadi)

Skolas vecuma bērniem nepieciešamas 9 – 11 stundas miega. Šajā vecumā pieaug bērna slodze (mājas darbi, pulciņi, sociālās aktivitātes), kā arī mazo cilvēku sāk vairāk interesēt televīzijas pārraides, internets, spēles un kofeīnu saturoši produkti. Šie faktori (it īpaši ekrānu lietošana gultā) var traucēt veselīgu miegu, izraisot, piemēram:

●    nevēlēšanos iet gulēt;
●    grūtības aizmigt;
●    murgus;
●    nepietiekamu miega ilgumu;
●    ar gulēšanu saistītu trauksmi utt.

Miega traucējumi šajā vecuma posmā ir visai izplatīti, taču tie var izraisīt, piemēram, garastāvokļa svārstības, kā arī uzvedības vai kognitīvos traucējumus, kas var apgrūtināt mācīšanos. Lai  to novērstu:

●    pārrunā ar bērnu pareizu miega higiēnu – turpini uzsvērt režīma un gulētiešanas rituāla nozīmi;
●    gādā, lai pirms miega bērna guļamistabā nebūtu tehnoloģiju – televizora, datora, planšetdatora utt.;
    rūpējies, lai bērns nelietotu kofeīnu saturošus produktus;
●    iekārto bērna guļamistabu tā, lai tajā būtu patīkami uzturēties – papildu jau zināmajiem vēsumam, tumsai un klusumam, skolas vecuma bērna guļamistabā iederēsies arī funkcionālās, mūsdienīgas mēbeles. Arī stilīgas bērnu gultas iegāde var palīdzēt mazajam cilvēkam asociēt gulēšanu ar ko pozitīvu.

foto: Shutterstock

Kur iegādāties bērnu gultas un citas bērnistabas mēbeles?

Bērni izaug ātri – ne tikai no drēbītēm, bet arī mēbelēm. Labākais veids kā ik pēc pāris gadiem atjaunot bērnistabas interjeru, nenodarot pāri maciņam, ir lietotu mēbeļu iegāde.

Piemēram, tiešsaistes tirgošanās platformā Andelemandele pieejamas kvalitatīvas mazlietotas pašmāju un ārzemju zīmolu bērnu gultiņas par daudz draudzīgākām cenām. Turklāt plašajā klāstā Tevi gaida gan komfortablas guļvietas un šūpulīši pašiem mazākajiem, gan mūsdienīgas gultas bērniem un topošajiem tīņiem. Ieskaties Andelemandele.lv un iedvesmojies saldākam miedziņam!

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Andelemandele.lv