Attiecības
2020. gada 14. februāris, 06:01

Juris Dimiters lepojas ar 27 gadus jaunāko sievu

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Nupat mākslinieka Jura Dimitera (72) laulātā draudzene Kristīne Dimitere (45) pirmoreiz plašākai publikai atrādījusi savu veikumu – pašas dizainētās un šūtās kleitas ar vīramātes Džemmas Skulmes gleznojumu.

Izstādē Māksla & kleitas, kas iekārtota rotu mākslinieces Santas Rozentāles rotu studijas pagrabiņā, līdz pat februāra beigām būs apskatāma ekspozīcija, kurā Kristīnes Dimiteres tērpu kolekciju papildina septiņi tematiski gleznotājas Džemmas Skulmes akvareļi, kā arī mākslinieka Jura Dimitera plakāti. „Šis ir Kristīnes vakars! Šī ir Kristīnes izstāde – es ar saviem darbiem te pildu tikai garšvielas funkciju!” priecīgs par sievas veikumu bilda Juris Dimiters.

27 gadus kopā ar 27 gadus jaunāku sievu

Ar sava dēla Artūra Dimitera mammu Kristīni Dimiteri mākslinieks Juris Dimiters iepazinās kādā kafejnīcā, kad viņam bija 47 gadi, bet viņa tikko bija nosvinējusi 18. dzimšanas dienu. 27 gadu vecuma starpība pārim nebija šķērslis harmoniskas ģimenes nodibināšanai, un, kā atzīst Kristīne, vīrs viņu allaž lutinājis kā īstu princesi, neuzstādams, lai sieva strādā algotu darbu. Viņa atklāj, ka 27 kopdzīves gados paguvusi gan iemācīties šuvējas arodu, ko ik pa laikam likusi lietā, uzšujot sev kādu tērpu, gan izaudzināt dēlu, rūpēties par mājas soli, kā arī apgūt citas prasmes, piemēram, izmācoties par cigun treneri.

Taču aptuveni pirms trim gadiem apjautusi, ka vēlas mēģināt sevi realizēt jaunības dienu profesijā. Viņa šūšanas prasmes atsvaidzinājusi kursos un, draudzeņu un ģimenes iedvesmota, profesijai pievērsusies nopietnāk. „Ir pagājis aptuveni pusotrs vai nepilni divi gadi, kopš aktīvāk nodarbojos ar šūšanu. Ja sākumā šuvu tikai pati sev, tad drīz vien, redzot manus tērpus, te viena draudzene palūdza, lai viņai ko uzšuju, te otra, un es nodomāju – kāpēc gan ne?” atminas Kristīne Dimitere.

foto: Mārtiņš Ziders
Uzņēmēja Nella Ušakova ir gleznas oriģināla īpašniece.

Uzšuj kleitu Džemmai Purvīša balvas ceremonijai

Kristīne atzīst, ka viena no kaismīgākajām iedvesmotājām un pamudinātājām izkopt šuvējas prasmi un sākt ar to nodarboties profesionāli bijusi viņas vīramāte gleznotāja Džemma Skulme. Tieši Džemmai tapa pirmā Kristīnes darinātā kleita, kurā saposusies māksliniece pērn pavasarī devās saņemt Purvīša balvu par mūža ieguldījumu.

foto: Mārtiņš Ziders
foto: Mārtiņš Ziders

„Džemma manu šuvējas vaļasprieku ļoti atbalstīja, vienmēr interesējās, kas nu top, kas vēl top. Nāca, skatījās, izteica ierosinājumus. Uzmundrināja, sakot, ka es varētu labi pelnīt, ka man ir ķēriens. Pērn mans vīrs Juris ieminējās, ka varētu kādu no Džemmas gleznām uzprintēt uz manis šūtajām kleitām, un šī doma Džemmai dikti patika. Pēc Džemmas nāves iedegos par to ideju, skatījos, ka Elitai Patmalniecei ir printētās kleitas, uzrunāju Elitu, un viņa ieteica vietu, kur apdruku veic saviem tērpiem,” stāsta Kristīne, kura pirmās kolekcijas kleitas krāšņojusi ar Džemmas Skulmes gleznas Jaunā dzīve atveidojumu.

foto: Mārtiņš Ziders
Juris Dimiters priecājas, kad vienādās kleitās saposās aktrise Raimonda Vazdika, kleitu autore Kristīne Dimitere un jogas speciāliste, kādreizējā TV seja Baiba Kranāte.

Izpelnās apbrīnu un uzslavas

Kad nesen tērpi tika pirmoreiz publiski atrādīti izstādes Māksla & kleitas atklāšanā, sanākušie bija sajūsmā. Omulīgajā pagrabiņā vakaru baudīja kā Dimiteru pāra tuvinieki, tā arī draugi, paziņas un domubiedri, kuru vidū bija, piemēram, eksprezidents Valdis Zatlers, ārste Ingrīda Circene, aktrise Ausma Kantāne, jogas speciāliste Baiba Kranāte, aktrise Raimonda Vazdika un citi. Dāmas cita aiz citas pielaikoja krāšņās kleitas, kuras tapušas limitētā daudzumā, vien dažos eksemplāros, un neslēpa apbrīnu par Kristīnes Dimiteres veikumu.

foto: Mārtiņš Ziders
Gundega Skudriņa vienu no kleitām iegādājās bez ilgas domāšanas.

Pasākumu rīkotāja un TV seja Gundega Skudriņa, kas savā stilā ļoti iecienījusi pašmāju dizaineru darinājumus, par Kristīnes Dimiteres dizaina kleitām bija tik sajūsmināta, ka vienu no tērpiem iegādājās bez ilgas domāšanas. Uz pasākumu Vecrīgā, Jāņa ielas 12. nama rotu veikaliņa pagrabā, bija ieradusies arī gleznas oriģināla īpašniece uzņēmēja Nella Ušakova, kuras kolekcijā šis mākslas darbs, iegādāts vēl no pašas autores, ir kopš aizvadītā gada. Arī Nella Kristīnei sacīja cildinošus vārdus par prasmīgo mākslas darba „pārcelšanu” uz tērpiem.

Kristīnes Dimiteres kleitu kolekcijas atklāšana

2020. gada 23. janvāra vakarā Vecrīgā, Jāņa ielas 12. nama pagrabiņā, sirsnīgā gaisotnē savu pirmo kleitu kolekciju plašākai publikai izrādīja ...

gallery icon
68

Arvien sēro par mammas aiziešanu un mācās pārdot gleznas

Aizritējuši jau vairāki mēneši, kopš 94 gadu vecumā gleznotāja Džemma Skulme devās mūžībā. Dēls Juris Dimiters neslēpj, ka joprojām nespēj samierināties ar šo faktu.

„Mēs, visa ģimene, aizvien esam adaptācijas procesā. Emocionāli grūts ir šis laiks. Nepārtraukti viss atgādina par viņu, un pietrūkst, ļoti... Viss jau aizvien ir savās vietās, stūrīšos, kur mamma bija sākusi kārtot savus papīrus. Īsti jau nekas vēl nav izdzīvots un pārdzīvots. Viss it kā ir tāpat, bet mēģinām aprast ar jauno situāciju, kāda tagad ir, kad viņas ar mums vairs nav,” teic Juris.

Dižās gleznotājas Džemmas Skulmes darbi ir pārskatīti un pārskaitīti. To Džemmas mantinieki uzticējuši veikt mākslas kuratorei Ingai Šteimanei, kura ir arī šobrīd Nacionālajā mākslas muzejā atvērtās Džemmas Skulmes gleznu personālizstādes iniciatore.

Džemmai Skulmei veltītās izstādes atklāšana Nacionālajā Mākslas muzejā

Šodien Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā atklāta māksliniecei Džemmai Skulmei veltīta izstāde "Džemma Skulme. Viņas glezniecība", informē izstādes kuratore Inga Šteimane.

gallery icon
89

„Ingai jāsaka milzīgs paldies, jo viņa bija tā, kas mammu nemitīgi pozitīvi stimulēja darboties. Bez Ingas Šteimanes, iespējams, Džemma būtu pēdējos gadus pavadījusi, tikai skatoties TV un lasot Kas Jauns savā planšetē,” atklāti teic gleznotājas dēls, kuram ne tikai jāpieņem Džemmas aiziešana, bet nu arī jāaprod ar jaunu situāciju – mātes gleznu pārdošanu.

„Protams, ka ik pa laikam kāds cilvēks uzrunā un izrāda interesi par vēlmi iegādāties kādu mammas gleznu. Iepriekš viņa pati šīs lietas kārtoja, bet nu tas jādara man. Pirkšanas un pārdošanas process man vienmēr ir šķitis tāds neērts un nepatīkams, turklāt tagad tas ir vēl dīvaināk, jo jātirgojas ir ar darbiem, ko neesmu radījis pats. Tā neesmu audzināts, bet neko darīt – tā ir realitāte, ar ko ir jāsaskaras, jo māksliniekam tomēr tā ir vienīgā iespēja izdzīvot.

Paldies Dievam, ar Džemmas gleznām šovakar nav jātirgojas, jo cilvēki tās tomēr vairāk uztver kā tādu emocionālu fonu,” izstādes Māksla & kleitas atvēršanas vakarā atzina Juris Dimiters.

Ģimene aizvien nav atmetusi cerību, ka kādudien – ar godprātīgu un mākslu mīlošu cilvēku gādību – dzimtas Mežaparka mājā tiks atvērts muzejs. „Jo tas bija Džemmas sapnis. Tāpēc ar nepacietību gaidu Džemmas lielo izstādi, uz kuru, ļoti ceru, atnāks arī kultūras ministrs un citi mākslai un politikai pietuvināti cilvēki, un ceru, ka tā lieta iekustēsies,” apņēmības pilns risināt ģimenei finansiāli „nepavelkamā” Mežaparka īpašuma likteni ir Juris Dimiters.