foto: Shutterstock
Moka stress? Franču ekspertei ir reāls plāns - steidzami jāārstējas ar seksu
Mīlēšanās kā terapijas metode jāievieš tāpēc, ka ar stresu mokās lielākā daļa no mums.
Attiecības
2020. gada 8. janvāris, 05:55

Moka stress? Franču ekspertei ir reāls plāns - steidzami jāārstējas ar seksu

Jauns.lv

Savā grāmatā par seksa ietekmi uz stresu "Moins de stress grâce au sexe: Les conseils d'une sexologue pour renouer avec le plaisir" klīniskā psiholoģe un seksoloģe Magalī Krosē-Kalisto (Magali Croset-Calisto) analizē bīstamo saikni starp stresu un seksu. Viņa piedāvā seksu kā reālu veidu, lai cīnītos ar mūsdienu nelaimi - stresu, vēstī franču laikraksts "Le Figaro".

Eksperte uzskata, ka klasiskajā komplektā, kā cīnīties pret stresu - līdztekus ilgai peldēšanai kraulā, jogai un lietus lāšu klausīšanās procesam mežā -, steidzami jāiekļauj arī sekss. Steidzami tāpēc, ka ar stresu mokās lielākā daļa no mums.

Pēc Psiholoģiskās veselības darba vietā monitorējošās observatorijas apkopotajiem statistikas datiem (tie tika vākti no 2013. līdz 2017. gadam, piedaloties 32 137 darbiniekiem), secināts, ka vairāk nekā puse franču darbinieku (52%) darbā piedzīvo stresu.

Steiga skaidrojama arī ar to, ka hronisks ilgstošs stress noved cilvēkus pie izdegšanas un kaitē veselībai un seksualitātei. Un, visbeidzot, steidzami tas ir arī tāpēc, ka seksuālā apmierinātība iedarbojas nomierinoši.

"Vīriešiem no stresa var būt erekcijas traucējumi, priekšlaicīga ejakulācija. Stress ceļas no tā, ka ķermenis attīsta paradumu darboties ātri un netērēt laiku veltīgi," skaidro eksperte.

Tāpat piefiksēts, ka cilvēkiem ir bažas darba dēļ. Vīrieši cenšas paveikt vairāk, labāk. Ja kaut kas neizdodas, tad sevi nesaudzīgi kritizē. Savukārt sievietēm no garīgās slodzes parasti samazinās dzimumtieksme, tāpat arī ir sāpes dzimumakta laikā. Prāts nejūt harmoniju ar ķermeni, un tiek darīts tas, kas tam nepatīk.

Sliktākajā gadījumā tas var izraisīt vagīnismu, maksts sausumu, un tad seksuālais akts kļūs neiespējams. "Galu galā stresam ir acīmredzamas sekas uz pāra attiecībām - tas veicina dusmas, konfliktus un krīzes, kurus neizdodas pārvarēt, izrādot fizisku mīlestību, jo abiem partneriem ir sakrājies stress. Reizēm pāri pat var piemeklēt emocionālās mīlestības izdegšanas sindroms," saka Magalī Krosē-Kalisto intervijā "Le Figaro".

Viņa skaidro: mīlējoties mēs pilnībā atdodamies otram cilvēkam, baudām patīkamas izjūtas un, protams, pilnīgu saskaņu, mūsu organismā izdalās laimes un labsajūtas hormoni - endorfīns un oksitocīns.

"Manuprāt, sekss ir reāls plāns cīņai ar stresu. Pēc Pensilvānijas universitātes zinātnieku veiktā pētījuma datiem, mīlēšanās vidēji divas reizes nedēļā var ievērojami atbrīvot no seksa. Taču, lai varētu izmantot seksa pozitīvo ietekmi, vispirms ir jāmaina attieksme pret seksu. Pēdējā laikā mēs esam tendēti ar to "nodarboties" - tā vietā, lai izjustu. Seksuālā labsajūta vairs nav mērķis. Rezultātu sasniegšana, "norma" un vajadzība ar to bieži nodarboties beidzas ar to, ka jāmeklē speciālistu palīdzība," saka "Le Figaro" intervētā seksoloģe.

Pēc viņas teiktā, lēna mīlēšanās ļauj ieklausīties savās izjūtās, sajust partneres vai partnera ķermeni un nodoties seksuālām darbībām, necenšoties sasniegt orgasmu par katru cenu. 

"Ja koncentrējam uzmanību uz visu to, nevis uz orgasmu, mēs atrodam zonas un vietas, kuras nekad nav glāstītas, kuras pat nešķita erogēnas," saka Krosē-Kalisto. Viņa gan atgādina svarīgu aspektu - pirms lēnas mīlēšanās abiem partneriem ir labi jājūtas fiziskā ziņā. Ja cilvēks ir pārguris un izdedzis, sekss viņu neinteresē, un vienīgā vēlme ir vienkārši atpūsties. 

Tāpēc savā dienas režīmā ir būtiski ieplānot laiku seksam - vismaz 15 minūtes ik dienu, lai būtu laiks intīmai atmosfērai un mīlas rotaļām, kam nav vienmēr obligāti jābeidzas ar orgasmu. "Tas ļaus jaunā kontekstā iepazīt savu partneri, radīt savus rituālus," saka eksperte. Lēnam seksam vajadzētu ieplānot stundu vai pusotru.