foto: LETA
Alimentu nemaksātājiem vajadzētu piespriest spaidu darbu, uzskata lielākā daļa iedzīvotāju
(Ilustratīvs attēls.)
Bērni
2019. gada 21. oktobris, 13:29

Alimentu nemaksātājiem vajadzētu piespriest spaidu darbu, uzskata lielākā daļa iedzīvotāju

Jauns.lv / LETA

Vairāk nekā trīs ceturtdaļas jeb 78% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju atbalsta piespiedu darba piespriešanu uzturlīdzekļu ļaunprātīgiem parādniekiem un uzturlīdzekļu nemaksātājiem, pavēstīja Latvijas Zvērināto tiesu izpildītāju sabiedrisko attiecību konsultants Jānis Basevičs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Iedzīvotāju aptauju šī gada maijā veica pētījumu centrs SKDS pēc Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes iniciatīvas. Tajā piedalījās 1005 respondenti vecumā no 18 līdz 75 gadiem. Aptauja tika veikta otro gadu pēc kārtas, lai noskaidrotu iedzīvotāju uzskatus dažādos ar parādu piedziņu un saistību izpildi saistītos jautājumos.

Basevičs norādīja, ka 73% atbalstīja speciālo tiesību - tiesības medīt, makšķerēt, iegādāties un nēsāt šaujamieroci - atņemšanu. Nedaudz mazāks respondentu skaits - 72% atbalstītu aizliegumu izbraukt no valsts, kā arī parādnieku datu publiskošanu - 60%.

Savukārt 56% aptaujāto atbalstīja transportlīdzekļa vadīšanas tiesību atņemšanu, bet 51% - kriminālatbildības iestāšanos personām, kuras apzināti izvairās no savu saistību izpildes. 

Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāja Iveta Kruka norādīja, ka jau iepriekš rīkotās aptaujas rezultāti parādīja, ka Latvijas iedzīvotāji visnegatīvāk vērtē parādniekus, kuri labprātīgi nemaksā uzturlīdzekļus saviem bērniem. Attiecīgi Kruka skaidroja, ka šiem parādniekiem tiek piemērots visplašākais tiesību ierobežojums. Tostarp arvien biežāk uzturlīdzekļu nemaksātājus mēģina saukt pie kriminālatbildības par izvairīšanos no lēmuma pildīšanas, ar kuru uzlikts pienākums apgādāt savus bērnus.

Uzturlīdzekļu nemaksātājiem var piemērot arī aizliegumu vadīt automašīnu vai kuģi, bet kopš jūlija viņiem vairs nedrīkst piederēt šaujamieroči. Tāpat tiek domāts par jauniem tiesību ierobežojumiem uzturlīdzekļu parādniekiem, lai viņiem liegtu iespēju spēlēt azartspēles un ņemt ātros kredītus. Uzturlīdzekļu garantiju fondā atgūto naudas līdzekļu pieaugums liecina, ka papildu tiesību ierobežošana ļaunprātīgiem saistību nepildītājiem ir ļoti efektīvs veids, kā ieinteresēt viņus tomēr sākt pildīt savas saistības, skaidroja Kruka.

Tēmas