foto: AFP/Scanpix
Slovēnijā atklātā Melānijas Trampas skulptūra izpelnās pretrunīgu vērtējumu
ASV pirmā lēdija Melānija Trampa.
2019. gada 8. jūlijs, 05:23

Slovēnijā atklātā Melānijas Trampas skulptūra izpelnās pretrunīgu vērtējumu

Jauns.lv

Bez Melānijas pīrāgiem, Melānijas medus un pat Melānijas čībām ASV pirmās lēdijas dzimtajā pilsētā Slovēnijā tagad ir arī tās slavenākās meitas statuja. Tiesa, tā izpelnījusies visai pretrunīgus vērtējumus.

Piektdien Slovēnijas pilsētas Ševnicas apkaimē tika atklāta ASV pirmās lēdijas Melānijas Trampas statuja dabiskā lielumā. Pēc mākslas darba autora, amerikāņu konceptuālās mākslas pārstāvja Breda Daunija (Brad Downey) teiktā, tas ir pasaulē pirmais piemineklis, kas veltīts ASV prezidenta Donalda Trampa laulātajai draudzenei.

foto: AP/Scanpix

Kokā grebtā statuja ataino Melāniju Trampu zilā kleitā, mājot ar kreiso roku un atkārtojot pozu, kurā ASV pirmā lēdija bija redzama Trampa inaugurācijā 2017. gadā.    

Naivā mākslinieciskā stila dēļ daži kritiķi sociālajos tīklos statuju jau iesaukuši par "putnubiedēkli".

foto: AFP/Scanpix

"Saprotu, ka cilvēki var nodomāt, ka statuja varbūt nerada iespaidu par viņas fizisko skaistumu," ziņu aģentūrai AFP sacīja Daunijs. Taču galarezultāts, pēc viņa domām, ir "neparasti skaists".

Kad Tramps 2017. gadā sāka gatavoties prezidenta krēslam, necilā un teju pusaizmigusī Ševnica pēkšņi "pamodās" un kļuva par īstu magnētu tūristiem un žurnālistiem, kuri meklēja interesantus faktus par pirmās lēdijas pagātni.

foto: AP/Scanpix

Apsviedīgākie Ševnicas iedzīvotāji nekavējoties atrada veidus, kā no šiem uzmanības uzplūdiem nopelnīt naudu. Viņi apmeklētājus vilina ar visdažādākajiem Melānijas "firmas ēdieniem" un precēm, kā arī piedāvā ekskursijas pa pilsētiņu un vietām, kur pagājusi slavenās slovēnietes bērnība.

Ideja radīt šādu skulptūru Daunijam radās, realizējot projektu, kurš tika sākts, pētot pirmās lēdijas slovēņu saknes. Kokgrebšanas darbus viņš uzticēja veikt vietējam amatniekam Alešam Župevcam, kurš zināms ar vārdu Maxi. Intervijā aģentūrai AFP Daunijs stāsta, ka bijis pamatīgi pārsteigts, uzzzinot, ka Župevcs ir nācis pasaulē tajā pašā slimnīcā un tajā pašā gadā, kad Melānija Trampa. 

foto: AFP/Scanpix

Pēc Daunija teiktā, sarunas ar Maxi viņam ļāvušas uz Melānijas dzimto reģionu paraudzīties ar vietējo iedzīvotāju acīm. "Tu redzi upi un kalnus, kurus arī viņa redzēja bērnībā," savas atklāsmes paudis mākslinieks.

Taču ne visi ir sajūsmā par šo mākslas darbu. "Ja statuja ir domāta kā parodija, tad mākslinieka pūles ir bijušas veiksmīgas," AFP saka arhitektūras studente, 24 gadus vecā vietējā iedzīvotāja Nika. "Mēs Ševnicā varam vien smieties un vienlaikus saķert galvu, atceroties viņu [Trampu] katastrofālo reputāciju," piebildusi studente.

Savukārt kaimiņu ciemā Rožno dzīvojošā 66 gadus vecā Katarina tomēr ir pārliecināta, ka statuja ir "laba doma". "Melānija ir Slovēnijas varone - viņa Amerikā ir pacēlusies pašā veiksmes virsotnē," savu domu paskaidrojusi kundze. 

Arī sociālajos tīklos statuja tiek plaši apspriesta un kļuvusi arī par interneta asprāšu joku objektu. Daudzi iesaistās arī diskusijā, vai šāda mākslas izpausme ir piemērota ASV pirmās lēdijas godināšanai. 

Slovēnijā atklāta kokā grebta statuja, kas godina Melāniju Trampu

gallery icon
9

Melānija Trampa un viņas saulesbriļļu stils

gallery icon
47

Melānija Trampa un viņas stils - uz sarkanā paklāja un ikdienā

gallery icon
48

Melānija Trampa bēdīgi slavenajā "Zara" virsjakā ar uzrakstu "Man patiešām vienalga. Un tev?"

gallery icon
14