foto: No Dāvja Veilanda privātā arhīva
Kulinārijas skoliņā bērni mācās saimniekot un Māmiņu dienai sagatavojuši īpašas receptes
Bērniem ir iespēja mācīties no profesionāļa – Dāvis Veilands ir restorāna šefpavārs.
Bērni
2019. gada 12. maijs, 05:44

Kulinārijas skoliņā bērni mācās saimniekot un Māmiņu dienai sagatavojuši īpašas receptes

Dace Ezera

Kas Jauns Avīze

Veilandu ģimenes māmiņa Santa un tētis Dāvis pagājušā gada nogalē Liepājā izveidoja bērnu kulinārijas skoliņu Debessmannā, kur mazuļi reizi mēnesī var nākt mācīties gatavot ēst. Ierosme nāca no Santas, bet Dāvis ir profesionālis – restorāna "Piano" šefpavārs.

Māmiņu dienas priekšvakarā sarunājamies ar abiem ne tikai par kulinārijas skoliņu, bet par ģimeni vispār. Veilandu vecākajai atvasei Terēzei ir trīsarpus gadi, Hugo – gads.

Jāsāk ar vismaz diviem bērniem

“Es esmu tikai par kuplu ģimenīti. Domāju, ka kārtīgai ģimenei jāsākas no vismaz diviem bērniem, bet, protams, katrā ir kaut kas jāiegulda,” pauž Dāvis un spriež, ka laiks rādīs, kā būs viņiem. Viņam pašam ir brālis Gatis, frizieris, kuram ir savs salons Liepājā. Veilandi nāk no tuvējās Durbes, bet par savu dzimto pilsētu Dāvis uzskata Liepāju, jo te ir darbs, draugi un ģimene.

Dāvja sapnis bērnībā noteikti nebija kļūt par pavāru, tomēr pēc 9. klases beigšanas izdomājis, ka jāiet uz toreizējo 48. arodvidusskolu. Izmācījies, gājis praksē un sapratis, ka tas saista. Nu viņam ir jau desmit gadu pieredze pavāra darbā.
Bezdarbniekos iegūst sākumkapitālu

Santa pirms bērna kopšanas atvaļinājuma strādāja juridiskajā birojā. Tagad gan tik drīz nedomājot tur atgriezties – sirdij tuva ir pašu izveidotā kulinārijas skoliņa.

“Par Debessmannā man radās ideja, kamēr biju bērna kopšanas atvaļinājumā ar pirmo bērniņu, jo zināju, ka gribu kaut ko savu. Redzēju līdzīgu ideju Rīgā un sapratu, ka Liepājā nekā tāda vēl nav. Turklāt vīrs ir pavārs – var palīdzēt,” stāsta Santa. Skoliņa tapa pirms divarpus gadiem, bet apmeklētājiem durvis vēra pērn 1. decembrī.

“Man bija iespēja iestāties bezdarbniekos un uzrakstīt savu biznesa plānu. Dabūju 3000 eiro biznesa uzsākšanai – tā tapa kulinārijas skoliņa mūsu privātmājā,” atklāj Santa.

Lieti noderēja Liepājas universitātē apgūtā biznesa vadība. “Tā kā man bija augstākās izglītības diploms, varēju startēt bezdarbniekos. No vairāk nekā 200 pretendentiem izvēlējās mani,” priecīga ir Santa un piebilst, ka visu šo naudu ieguldījuši remontā, ko veica vīrs ar Santas tēti Ainaru. Pārējais – nauda, darbs un laiks – ir pašu pienesums biznesam.

foto: Ģirts Gertsons
Terēze tēta vadībā mācās darboties ar mīklas rulli.

Nosaukums atnāk abiem reizē

Skoliņa darbojas reizi mēnesī, katrreiz izvēlēts savs temats. Pats pirmais bija par riekstiem – gatavojuši veselīgu riekstu šokolādes krēmu un zemesriekstu sviesta cepumus. Skoliņā darbojas ne tikai liepājnieki, bet arī nīcenieki un grobiņnieki.
“Katru reizi nodarbībās piedalās astoņi bērni, lai abi ar vīru varam individuāli ar viņiem darboties un katrs kaut ko padarīt. Brīvdienās mūsu telpās notiek bērnu ballītes. Pavāru ballītes ir divu veidu. Vienā reizē ir kēksiņu ballītes, kur kopā ar bērniem cepam kēksiņus un dekorējam, pēc tam mazie iet bumbu istabā dauzīties. Otrajā ballītē ir trīs ēdieni, sākot ar mazām piciņām, beidzot ar tortiljām un karstām šokolādes kūciņām ar saldējumu,” klāsta Santa.

Kā tapis nosaukums Debessmannā? “Zinājām, ka mums būs zila siena, un, tā kā nozare ir ēst gatavošana, ienāca prātā debessmannā. Pateicu vīram, un viņš minēja tieši tādu pašu nosaukumu, kā es biju iedomājusies.”

Pēc Debessmannā meistarklasēm ir liels pieprasījums, kaut gan īpašnieki dzirdējuši, ka arī kaut kur citur pilsētā tiek šis tas darīts.

“Tā man dzīve ir piespēlējusi – no juridiskā biroja uz kulinārijas skoliņu. Bērnībā gan domāju, ka neko nemācēšu gatavot un mana dzīve nebūs saistīta ar ēst gatavošanu. Biju iedomājusies, ka mans vīrs būs pavārs un viņš man visu laiku gatavos ēst. Nu sapnis piepildījies – vīrs ir pavārs, tikai viņš man negatavo. Es pati gatavoju un esmu daudz ko iemācījusies no viņa,” smej Debessmannā vadītāja.

Trīs labas lietas katru vakaru

Santa un Dāvis iepazinās pirms deviņiem gadiem. Viņas labākā draudzene Laine tolaik jau pāris mēnešus draudzējās ar Dāvja brāli Gati un teica, ka Santai obligāti jāiepazīstas ar drauga brāli – abi viņai šķietot viens otram piemēroti.

“Var teikt – mīlestība no pirmā acu uzmetiena,” pasmaida Santa un uzsver mīlestības lomu ģimenē: “Bērniņus tagad audzinām ar mīlestību, un katrs ir citāds. Terēze ir ļoti aktīva, atraktīva un uz āru vērsta. Hugo – ļoti mierīgs, nosvērts puika.”

foto: Ģirts Gertsons
Mīlestības pilna ģimene – Santa un Dāvis Veilandi ar bērniem Terēzi un Hugo.

Dāvis sievu papildina, pastāstot, ka vakaros pirms gulētiešanas abi bērni prasa, lai vecāki palasa priekšā grāmatu vai padzied. Ģimenē ir arī iedibināta tradīcija – ik vakaru katrs pasaka trīs pateicības par to, kas tajā dienā labs noticis. Tādā veidā Veilandi cenšas, lai atvases augtu pozitīvā gaisotnē. Terēze nereti pat atgādinot, lai pārējie pasaka šīs labās lietiņas.

Iepriecina ne tikai savējos

Mātes diena kopš meitas piedzimšanas pēdējos trīs gadus Santai ir ļoti īpaša: “Es vienmēr esmu vēlējusies būt māmiņa. Zināju, ka būšu jauna, kad man būs bērniņi. Cenšos izbaudīt to brīdi, kamēr viņi ir mazi. Mājās pēc iespējas vairāk esmu ar bērniem, jo zinu, ka tā būs tikai viena reize.”

Arī iepriekš Mātes diena jaunajai sievietei bijusi īpaša, jo sveikusi savu māmiņu. “Man patika gatavot dāvanas no sirds,” saka Santa. “Un tāpēc arī Debessmannā ir sirdsdarbs. Hobijs, ko paši esam izveidojuši un darām sev, iepriecinot arī citus bērnus. Ir liels prieks, kad viņi, mājup ejot, ir saviļņoti un teic, ka atgriezīsies un šeit svinēs savas ballītes.”

Santa novērojusi, ka bērniem par ēstgatavošanu ir ļoti liela interese – paši gribot visu darīt. Tāpēc Veilandi māca viņus, kā darīt, lai mazie pēc iespējas vairāk iesaistītos procesā. Lai rastos doma, ka viņi paši ir pagatavojuši – tad arī rodas lielāka vēlme pagaršot.

foto: Ģirts Gertsons
Pašu gatavoti cepumi ir tie gardākie.

“Par ēdieniem smeļos iedvesmu internetā un žurnālos. Ir ļoti daudz ideju, visas pat nevar realizēt. Jārēķinās ar laiku – viena stunda,” secina Santa. Dāvis no sava profesionālā skatījuma izskaidro, ko var un ko nevar paveikt. Pēc tam sieva visu organizē, sapērk, bet vīrs darbojas ar bērniem, jo viņam, kā pats smej, balss ir skaļāka.

“Tāda mums ir sadarbība! Mūsu ģimene atradusi savu nodarbi, un tas ir ieguldījums nākotnē. Arī tāpēc, lai māja nebūtu tukša – vajag, lai to apdzīvo. Darbs mums šobrīd ir galvenais, bet vasarā gan centīsimies aizbraukt ceļojumā vai kā citādi pavadīt brīvo laiku,” piebilst Dāvis.

Noderīgas receptes Mātes dienā

Zemesriekstu sviesta cepumi

Sastāvdaļas (apmēram 24 cepumiem)
•    100 g AGUZ zemesriekstu sviesta
•    50 g izkausēta sviesta
•    80 g miltu
•    1 ola
•    100 g brūnā cukura
•    šokolādes gabaliņi (karstumizturīgi)

Pagatavošana
•    Sakarsē krāsni līdz 175 grādiem.
•    Sviestu, olu un cukuru sakuļ ar mikseri.
•    Pievieno zemesriekstu sviestu, sakuļ.
•    Pievieno miltus un kārtīgi izmaisa. Mīklai jāsanāk nedaudz mitrai, bet tai jāturas kopā.
•    Ņem nelielus mīklas pikucīšus (apmēram tējkaroti), saveļ bumbiņās un liek uz cepamā papīra.
•    Tad bumbiņas saplacina ar dakšiņu un virsū uzber šokolādes gabaliņus. Cepumi cepot neizplešas, tāpēc tos citu citam var likt diezgan tuvu.
•    Cepumus cep apmēram 10 minūtes, līdz cepumu maliņas ir zeltaini brūnas.

foto: No Dāvja Veilanda privātā arhīva
Pašu gatavotie cepumi.

---------------
Lazdu riekstu-šokolādes krēms

Sastāvdaļas
・200 g lazdu riekstu
・ 2 ēdamkarotes kakao pulvera
・ 4 ēdamkarotes agaves sīrupa
・ 1/4 tējkarotes Himalaju vai jūras sāls
・ 1/4 tējkarotes vaniļas pulvera
・1 ēdamkarote kokosriekstu eļļas (mīksta vai kausēta)

Pagatavošana

Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem un cep lazdu riekstus aptuveni 10 minūtes, līdz tie ir gaiši brūni (var apgrauzdēt arī uz pannas). Atdzesē un, starp plaukstām tos berzējot, noberž lielāko daļu miziņu.

Maļ riekstus virtuves kombainā, līdz iegūst krēmīgu sviestu. Ik pa laikam nokasa riekstu masu no blendera malām. Process var ilgt līdz 10 minūtēm.

foto: No Dāvja Veilanda privātā arhīva
Top pašu gatavotais krēms.

Pievieno agaves sīrupu un kakao pulveri. Maļ, līdz tie labi iemaisījušies. Sviests kļūs drupans, bet tā tam ir jābūt.
Pievieno kokosriekstu eļļu un turpina malt, līdz sviests atgūst krēmīgo konsistenci.