foto: Shutterstock
Būt vai nebūt klāt dzemdībās? Par vīrieša lomu tajās stāsta ārsti
Bērni
2018. gada 28. decembris, 13:12

Būt vai nebūt klāt dzemdībās? Par vīrieša lomu tajās stāsta ārsti

TV24

Ikviens no mums ir redzējis filmas, kurās vīrietis dzemdību zālēs ģībst, redzot dzemdētājas un bērniņu nākšanu pasaulē – bet kā ir realitātē? Par vīrieša lomu grūtniecības kontroles vizītēs un reālās dzemdībās RīgaTV 24 raidījumā “Nākotnes medicīna” stāstīja Dr. Vija Veisa, VC4 "Diagnostikas centrs" un "Rīgas dzemdību nams" ginekoloģe, dzemdību speciāliste, un Dr. Ieva Mālniece, "Capital Clinic Riga" ginekoloģe un dzemdību speciāliste.

Dr. Vija Veisa stāsta, ka vīrieša loma dzemdībās ir svarīga. Vīrieši palīdz sievietei, galvenajai spēlētājai dzemdībās –  kas palīdz viņai, palīdz arī dzemdību personālam. Protams, ir gadījumi, kad vīrieši dzemdībās noģībst, bet tad personālam ir jānoķer īstais mirklis, jāpamana, kad vīrietim mainās sejās krāsa, un jāpalūdz iziet ārā, lai nodrošinātu maksimālu izmanību un palīdzību dzemdētājai. Daktere gan atzīst, ka ģībšanas dzemdību zālē nemaz tik bieži nenotiekot. 

Savukārt Dr. Ieva Mālniece stāsta, ka ir bijuši gadījumi, kad sonogrāfijas izmeklējumu laikā vīrieši apguļas blakus sievietēm vai blakus kušetei uz grīdas. Daktere pauž, ka iemesli šādai rīcībai gan nav noskaidroti, bet tas varētu būt skaidrojams ar emocionālo brīdi, pārdzīvojumiem, redzot, ka bērniņš izskatās sveiks un vesels. 

Runājot par invazīvu diagnostiku, daktere atzīst, ka tad gan vīrieši ir pat stāvus krituši atmuguriski zemē. Tā kā tas ir bīstami viņu veselībai, šajās pārbaudēs topošie tēvi tiek aicināti pagaidīt uzgaidāmajā telpā, toties sonogrāfijā aicina piedalīties visus vīrus, jo šis ir nozīmīgs brīdis ikvienai ģimenei.