foto: Rojs Maizītis
"Čikāgas piecītis" Armands Birkens par dzīvi un attiecībām: "Negribēju padarīt nelaimīgu ne sevi, ne kādu sievieti"
Intervijas
2018. gada 30. novembris, 06:05

"Čikāgas piecītis" Armands Birkens par dzīvi un attiecībām: "Negribēju padarīt nelaimīgu ne sevi, ne kādu sievieti"

Sandra Landorfa

"Patiesā Dzīve"

Viena no spilgtākajām latviešu romantisma ikonām ir Armanda Birkena un Lorijas Vudas dziedātā Ir septiņi no rīta... Armands godam nes leģendāro Čikāgas piecīšu karogu, kura krāsas ir smiekli, brīvība un mīlestība. Viņš uz brīdi atbraucis no Amerikas, lai piedalītos svētku koncertos.

Savā ziņā Armands Birkens ir paradoksu cilvēks – vairāk nekā 60 gadu dzīvojis Amerikā, ieguvis izcilu izglītību, bet spējis gluži vai iekapsulēties latvietībā. Viņš licis ietrīcēties daudzu sieviešu sirdīm  – ne tikai no skatuves, arī dzīvē –, bet visu mūžu nodzīvojis bez laulātās draudzenes.

Armands ir apguvis praktiskas, tehniskas lietas, tomēr izvēlējies studēt mūziku. Viņā sadzīvo gan gaiša smeldze, gan dzirkstīgi smiekli. Lielajiem dzīves jautājumiem viņš pieiet nopietni, ar pašapziņu, bet ļoti veselīgi spēj par sevi arī pasmieties.

foto: Rojs Maizītis

Kopā ar Loriju Vudu un Ievu Akurateri Armands svētku dienās dzied koncertā Manai tautai. Vai ik rītu viņš sniedz intervijas kādā no Latvijas televīzijām, tāpēc agrā darba dienas stundā viņš jau ir iekārtojies pie kafejnīcas galda, to omulīgi pārvēršot birojā. Blakus brokastu šķīvjiem ir nošu lapas un bloknoti.

Nākamā lapa: Labrīt, Rīga... Pirmā viesošanās padomju Latvijā Birkenu ģimenei izvērtās ļoti emocionāla