foto: no žurnāla "OK!" arhīva
"Lāču" maizes saimnieks Normunds Skauģis: "Dzīvojam ļoti pārtikušā sabiedrībā. To es secinu pēc pircēju slinkuma"
"Ja cilvēks atnāktu uz veikalu, kur viņam nogrieztu maizes gabalu no lielā klaipa, kā tas notiek citur pasaulē, produkta cena būtu daudz zemāka. Taču pie mums visi vēlas sagrieztu un nelielos izmēros safasētu maizi, kas attiecīgi ir dārgi," saka Normunds Skauģis.
2018. gada 25. jūnijs, 06:11

"Lāču" maizes saimnieks Normunds Skauģis: "Dzīvojam ļoti pārtikušā sabiedrībā. To es secinu pēc pircēju slinkuma"

Linda Vesate

Žurnāls "OK!"

Maizniekmeistars un zīmola Lāči radītājs Normunds Skauģis vienmēr tur roku uz pulsa finanšu jomā un ir pārliecināts, ka bērni jau kopš mazotnes ir jāizglīto naudas jautājumos. Viņš dalās savās atziņās par naudu – tās pelnīšanu, tērēšanu, uzkrāšanu, aizdošanu un aizņemšanos.

Labs speciālists tiek labi atalgots

Ja cilvēks izveido sevi par profesionālu speciālistu savā jomā, viņš ir pieprasīts un arī attiecīgi atalgots.

Ja pircējs vēlēsies pirkt produktu, nauda pie mums atnāks

Nekad neesmu koncentrējies uz algas apmēru. Es strādāju idejas vārdā. Ja man būtu mērķis sapelnīt pēc iespējas lielāku naudas summu, bizness būtu jāvada citādāk. Šobrīd mans galvenais uzdevums ir rūpēties, lai mēs pastāvētu, lai būtu pieprasīti tirgū un lai visi iekšējie procesi būtu pareizi sakārtoti.

X summa negarantē laimi

Cilvēkiem ir nepieciešami sapņi, jo bez tiem ir grūti dzīvot, taču neuzskatu, ka, nopelnot konkrētu summu, ir iespējams sasniegt piepildījumu. Parādīsies jauni sapņi, kas prasīs vairāk naudas.

Katram pašam ir jāiemācās sevi apgādāt

Nauda nāk pie mums tikai vienā veidā – nopelnot. Valsts pabalsti vai fondi ir kā glābēji ārkārtas situācijās.

Par naudu bērniem jāmāca kopš mazotnes

Vecākiem būtu jāmāca bērniem, kā rīkoties ar kabatas naudu, bet skolās būtu jārunā par biznesa aspektiem. Iespējams, tad cilvēki tik bieži nenonāktu krīzes un izmisuma situācijās. Personības veidošanās procesā ir jāpiedalās gan ģimenei, gan mācību iestādēm.

Nauda ir mainīgs lielums, kuras vērtība zūd

Cilvēkiem ir jāsaprot gan tas, kā nauda rodas, gan tas, kā tērējas un pazūd. Ir lietas, kurām dzīves laikā vērtība var pieaugt, taču naudai tā īsā laikā var nokristies.

Iekrājumus vajag diferencēt

Pasaule mainās un svārstās, mēs nekad nezinām, kas var notikt. Sadalot riskus, rodas zināma drošības izjūta.

Stabilākais naudas uzkrāšanas veids ir pensiju 3. līmenis

Visā Eiropā tas tiek stingri regulēts un aizsargāts ar likumdošanu. Iekrātā nauda saglabājas jebkuros apstākļos – to var iztērēt pēc kāda laika vai mantot. Faktiski tā ir tava nauda, vienkārši uzkrāta zināmos instrumentos.

Privātīpašums, namīpašums un zeme ir nezūdošas vērtības, kurās var ieguldīt naudu

Krīzēm nākot un ejot, to vērtība var nošūpoties – ja viss kļūst lētāks, arī īpašumu cena krītas un attiecīgi otrādi. Nopirkt dzīvokli vai zemes gabalu, uzbūvēt māju – to var saprast un izdarīt ikviens.

Naudas uzkrāšanai jāpievieno garīgs komponents

Nauda jākrāj tā, lai tas rada labsajūtu. Ja jums patīk lauku darbi, nopērciet zemi! Būs gan investīcija, gan brīvā laika pavadīšanas veids. Ja patīk mežs – stādiet kokus! Varēsiet klausīties koku šalkoņā un putnu dziesmās. Ja esat speciālists mākslas jomā, pērciet gleznas. Naudas uzkrāšanas procesam ir jāiedvesmo, jāsilda un jāceļ pašnovērtējums.

Grūti nopelnītu naudu jācenšas nepazaudēt

Cenšos muļķīgi netērēt naudu. Nespēlēju azartspēles un iepirkšanās procesam pieeju loģiski nevis ar iedvesmu – netērēju naudu nevajadzīgām lietām.

Lai naudu neiztērētu vējā, jāmācās izvērtēt katru pirkumu

Iegādājoties dārgākas preces, piemēram, sadzīves tehniku vai elektrotehniku, vienmēr izvērtēju, vai preces lietošana būs ilglaicīga, kur tā ir ražota, vai Latvijā tai ir pieejams serviss un kāda ir cenas attiecība pret kopējo tirgu. Uzskatu, ka pazīstamie zīmoli par nedaudz augstāku cenu sniedz lielāku drošību un izturību.

Akli neseko trendiem

Jauns telefona modelis iznāk regulāri, bet vai mums uzreiz vajag jaunu telefonu? Ir cilvēki, kas nekad nepērk jaunāko modeli, bet pagaida, kamēr tas “noveco”. Telefona vērtība būs nokritusi vismaz par 100 eiro, bet tas būs tikpat labs kā pirms gada.

Ātrie kredīti ir jauns burbulis, ko likumdošana stingri neregulē, tas ir kārtējais veids, kā iegūt naudu no lētticīgiem cilvēkiem

Lai gan visu laiku tiekam mācīti dzīvot ar kredītiem, uzskatu, ka labāk ir iztikt bez tiem.

Līzinga maksājumiem drīkst atvēlēt ne vairāk kā 30 procentus no ienākumiem, un tos vajadzētu sākt tikai tad, kad ir izveidots uzkrājums vismaz trīs mēnešalgu apmērā

Ja prece ir tiešām nepieciešama, tai šobrīd ir atlaide, bet nevēlaties tērēt bankā uzkrāto naudu un līzinga procentu likme ir izdevīga, šī iespēja ir visnotaļ pieņemama.

Slinkums liek pārmaksāt

Mēs vēlamies tikt apkalpoti no visām pusēm un tā, pa drusciņai, izmetam naudu. Dzīvojam ļoti pārtikušā sabiedrībā, ko secinu pēc pircēju slinkuma. Ja cilvēks atnāktu uz veikalu, kur viņam nogrieztu maizes gabalu no lielā klaipa, kā tas notiek citur pasaulē, produkta cena būtu daudz zemāka. Taču pie mums visi vēlas sagrieztu un nelielos izmēros safasētu maizi, kas attiecīgi ietekmē produkta tirgus cenu.

Naudu nevajag aizdot, jo tu vienmēr aizdosi tam, kuram nekad nav naudas, un aizņēmēja problēmas būs uzkrautas uz taviem pleciem

Aizņemoties no bankas, cilvēkam būs lielāka motivācija atdot parādu. Izņēmums ir tuvākie cilvēki, jo tad tu konkrēti zini, kam un kā palīdzēt un vai tā būs zināma veida labdarība.

Mūžu dzīvo, mūžu mācies

Ar naudu mums ir jāsaskaras visu dzīvi, un ar to saistītās aktualitātes pastāvīgi mainās. Padomus finanšu jomā meklēju gan grāmatās, gan klausoties lekcijas. Vienmēr ir jātur roka uz pulsa – kāda ir banku politika, kādas procentu likmes un kredītu noteikumi.

Jauniešiem obligāti jādodas apmaksātā praksē, lai, jau mācoties pirmajos kursos, izkliedētu ilūzijas par izvēlēto profesiju

Ja vēlies būt pavārs, ej uz restorānu un kaut vai par minimālu samaksu strādā virtuvē, lai saprastu, vai tev vispār patiks visu dienu stāvēt pie karstas plīts. Cilvēkiem pašiem jābūt iniciatīvai iet, meklēt, izzināt.

Nekad neapskati tikai vienu scenāriju, bet vismaz trīs – labāko, sliktāko un viduvējo

Vai varēsi pastāvēt sliktākajā gadījumā? Vai spēsi nomaksāt līzingu? Lēmumus var pieņemt brīvāk, ja pamats zem kājām ir sakārtots.

Jāsaprot lietu vērtība

Ja mašīnu iegādājies līzingā, tās vērtība dilst; televizors vispār kļūst nevērtīgs, un to pat nevarēs pārdot.

Jāsaprot savas iespējas un pašam jāizvērtē noteikumi

Piemēram, pērkot māju kredītā, ir jāizvērtē, cik samaksāsi procentos 20 gados, 15 gados un cik – 10 gados. Banka parasti vispirms noslēdz procentu maksājumu, un pēc tam tu sāc maksāt pamatsummu. Šis ir smags punkts, kurā nevajadzētu piekrist bankai, jo labāk ir maksāt abus. Arī apdrošināšana bankā ir divreiz dārgāka. Diez vai tev vajag apdrošināt māju pret visiem riskiem – pietiks tikai ar dažiem konkrētiem.

Saglabā piezemētību naudas lietās

Nelec augstāk par to vietu, uz kuras vari uzlēkt.

Jebkurš naudas tēriņš vai darījums ir zināms risks

Bet bez tiem nevar iztikt.

Nauda dod brīvības sajūtu...

Bet ne pilnīgu brīvību.