foto: AFP/Scanpix/LETA
Japānas princese Mako mīlestības dēļ atteiksies no karaliskā titula
Princeses Mako laulība liks viņai atteikties no sava karaliskā titula.
Attiecības
2017. gada 2. septembris, 06:30

Japānas princese Mako mīlestības dēļ atteiksies no karaliskā titula

Kasjauns.lv

Princese Mako plāno apprecēties ar savu bijušo koledžas klasesbiedru Kei Komuro. Šī laulība viņai liks atteikties no sava karaliskā titula.

Japānas princese Mako un viņas karaliskā ģimene

gallery icon
32

Mako ir imperatora Akihito vecākais mazbērns.

Paredzams, ka Japānas princeses Mako plāni par laulību ar klasesbiedru Kei Komuru oficiāli tiks paziņoti svētdien 3. septembrī.

Viņa būs pirmā no Akihito četriem mazbērniem, kura iestūrēs laulības ostā. Tas izraisījis debates par arvien sarūkošo karalisko ģimeni, jo Mako pēc laulībām ar vienkāršās tautas pārstāvi zaudēs savu titulu.

foto: AFP/Scanpix/LETA
Princeses Mako laulība liks viņai atteikties no sava karaliskā titula.

Akihito kāpa tronī 1989.gadā pēc tēva Hirohito nāves, kurš līdz Japānas sakāvei Otrajā pasaules karā tika uzskatīts par dievību.

Tronim ir tikai četri mantinieki. Akihito divi pusmūža dēli, Akihito astoņdesmit gadus vecais brālis Masahito, kā arī imperatora jaunākā dēla Fumihito 10 gadu vecais dēls un Mako brālis princis Hisahito.

2017. gada maijā Japānā apstiprināja likumprojektu, kas ļauj 83 gadus vecajam Akihito atkāpties no imperatora amata. Pirms gada imperators paziņoja, ka viņš baidās, ka vecums apgrūtina viņa pienākumu izpildi.

foto: Vida Press
Princeses Mako izredzētais Kei Komuro atbild uz žurnālistu jautājumiem.

Tiesību aktos nav norādīti pretrunīgie temati par to, vai atļaut tikai vīriešiem mantot troni vai arī ļaut sievietēm palikt karaliskajā ģimenē arī pēc laulībām. Likuma noteikto kārtību, ka troni var mantot tikai vīriešu kārtas pēcnācēji, šobrīd neesot plānots mainīt.

Vietējie mediji ziņo, ka 25 gadus vecais pāris saticies pirms pieciem gadiem. Mako tāpat kā viņas līgavainis pabeigusi Starptautisko Kristiešu universitāti. Viņai ir Leičesteras universitātes maģistra grāds, un princese strādā muzejā par pētnieci.

foto: Reuters/Scanpix/LETA
Japānas princis Fumihito (no labās), viņa sieva princese Kiko, kā arī viņu meitas princese Mako (otrā no kreisās) un princese Kako.

Tēmas