Tiramisu, kas izdodas vienmēr. Brīnumgardi!
Šis saldēdiens izdosies arī tad, ja neesi ēdienu gatavošanas guru. Maigā un neparasti garšīgā deserta recepti dāvā žurnāla „Marta” pastāvīgā lasītāja un konkursa „Mans sievišķīgais sapnis” uzvarētāja Mairita Konstante-Kunstapele.
Vajadzēs:
2 pakas itāļu cepumu „Dāmu pirkstiņi” vai 300 g jebkuru biskvītu;
500 g siera „Mascarpone”;
5 olas (uz 100 g siera – 1 ola);
2 tases atdzesētas stipras, ļoti saldas kafijas
2 tējkarotes „Rīgas melnā balzama”;
5 ēdamkarotes cukura.
Dekorēšanai:
1 tāfele tumšās šokolādes vai kakao
Saldais krējums vai piens kausētajai šokolādei
Kafijas pupiņas
1. solis
Saputo olu dzeltenumu ar cukuru, līdz cukurs pilnībā izkusis.
2. solis
Puto labi atdzesētu olas baltumu, cik vien stingrās putās iespējams.
3. solis
Ar miksera palīdzību sieru iejauc olas dzeltenumā.
4. solis
Iecilā olas baltumu siera masā. Krēms ir gatavs!
Lēzenā traukā ielej kafiju un balzamu. Sagatavo trauku ar augstām malām desertam. Uzmanīgi, ātrām kustībām iemērc cepuma apakšējo daļu un kārto tiramisu pamatslāni. Kad cepumi izklāti, tos ar pirkstu galiem pārsmidzina ar kafijas un balzama maisījumu. Pa virsu klāj krēmu, tad atkal cepumus un vēlreiz krēmu – veidojot divas, trīs kārtas un beidzot ar krēma daļu.
Kā pagatavot tiramisu
Šķidrās šokolādes pagatavošana
Ūdens peldē mazā liesmā izkausē dažus gabaliņus šokolādes. Pievieno nedaudz saldā krējuma un, nepārtraukti maisot, izveido viendabīgu, viegli pludināmu masu.
Nostādināšana
Tiramisu pirms pasniegšanas vismaz trīs stundas jānostāvas ledusskapī, lai cepumi pilnībā saplūstu ar krēmu. To droši var sagatavot arī iepriekšējā dienā, izturot ledusskapī līdz pat vienai līdz divām diennaktīm.
Gatavo, nostādināto desertu dekorē pirms pasniegšanas. Sarīvē šokolādi, izkārto kafijas pupiņas un veido rakstus no šķidrās šokolādes. To lielākam efektam var pilināt arī uz personu šķīvīšiem jau sadalītajam tiramisu.
Aija Kažoka / Foto: Rojs Maizītis