Vai zini, kas floutings jeb meditācija ūdenī? Reāls pieredzes stāsts
Cita pasaule
2011. gada 4. februāris, 10:23

Vai zini, kas floutings jeb meditācija ūdenī? Reāls pieredzes stāsts

Jauns.lv

Kad manā e-pastā iekrita aicinājums izmēģināt floutingu, tūliņ pat metos vārdnīcā skaidrot, kas tas par zvēru. Izrādās – kaut kas ar pludiņu un pludināšanos saistīts. Lai būtu – pārbaudīšu uz savas ādas – pafloutēšu!

Gandrīz bezsvara stāvoklis

Kā pienākas, pirms gājiena vēl ielūkojos tīmeklī, kas tad mani sagaida. Domāju, būs pelde lielā baseinā ar dzidru, zilu ūdeni, tomēr izrādījās – floutēšana notiek īpaši aprīkotā, gaismas un skaņas necaurlaidīgā telpā, kas ir nedaudz lielāka par cilvēka augumu. Floutēšana esot ātra un dziļa relaksācijas metode, bet floutinga istaba ir kā meditācijas mašīna, kas darbojas paātrināti. Peldspēja, ko ķermenis iegūst, pateicoties piesātinātajam angļu (Epsomas) sāls šķīdumam, atbrīvo no gravitācijas ietekmes, ļaujot izbaudīt bezsvara stāvoklim vispietuvinātākās izjūtas. Ķermenis var pilnībā atslābt un atpūsties, jo pašam nekas nav jādara– ūdens to stingri tur.

Floutinga istabā ir nodrošināts viss nepieciešams, ieskaitot šampūnu, fēnu, ziepes, ausu aizbāžņus, vienreizējās čības, dvieli dušai pirms un pēc peldes. Tā kā man ir gari mati, palūdzu arī peldcepuri, lai pēc seansa nebūtu ilgi jāfēno. Tomēr, aizsteidzoties notikumiem pa priekšu, saku uzreiz – cepure neglābj, mati ir slapji tik un tā. Pirms seansa uzzināju, ka Epsomas sāls, uzsūcoties caur ādu, izvelk organisma toksīnus, nomierina nervu sistēmu, samazina tūsku, atslābina muskuļus, kā arī tam ir kosmētisks efekts: āda kļūst samtaina un skaista. Tāpēc  izvēlējos floutēt „Ievas kostīmā”, kaut to var darīt arī peldkostīmā. Bet floutinga telpā tu esi absolūti viena, un, ja nu reiz tā padarīšana ir tik privāta, kāpēc lieka nasta ķermenim.

Klusumā ar sevi

Pirmais mirklis, kad jāieiet tumšā telpā un horizontāli jāatlaižas ūdenī 30 cm seklā baseinā, ir neziņas pilns. Tomēr, kad sajutu – es turos uz ūdens un mans ķermenis lēnām atslābinās, bažas kā ar roku noņēma. Atcerējos pusaudžu gadus, kad labpatikā vasarā atlaidos jūrā, atslābinājos, ļaujot ūdenim turēt augumu, un baudīju siltos saules starus uz sejas un ādas. Floutinga istabā saule, protams, neiespīd, bet sajūta kopumā bija ļoti līdzīga: tāds kā gravitācijas zudums, kā lidojums ūdenī.

Kaut seanss ilga apmēram stundu, šķita, laiks skrien ātrāk apmēram par trešdaļu. Es neaizmigu, un arī kādā īpašā meditatīvā stāvoklī neieslīku, tomēr pēc floutēšanas jutos labi atpūtusies. Kaut floutings ir ūdens procedūra, nebija tās smaguma vai noguruma sajūtas kā pēc baseina vai pirts.

Turklāt, guļot floutinga istabā un baudot klusumu (var, protams, izvēlēties arī muzikālu fonu), aizdomājos, ka tas ir visai unikāli – atrast vietu un iespēju pabūt pašai ar sevi klusumā, pilnīgi netraucētai. Floutinga istaba man šo iespēju deva. Un arī tas ir daudz.

Secinājumi:

Tu vari floutēt, lai atslābinātu fizisko ķermeni, atslēgtos no darbiem vai atbrīvotos no pāris liekajiem kilogramiem, kas svētkos atnākuši nelūgti. Man tas bija kā restarts enerģijas atjaunošanai un jaunu spēku iegūšanai. Tā bija interesanta, ne ar ko nesalīdzināma pieredze, kuru ieteiktu pamēģināt arī tev.

Anna Rozīte / Foto: Shutterstock, no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva