Garšvielu sāli vari pagatavot pati! Viegli un ātri
Šai misijai vispiemērotākā ir rupjā jūras sāls, bet garšai noder itin viss aromātiskais un garšas kārpiņām tīkamais. Vienīgais, ņem vērā – ja izmantosi svaigas, nevis kaltētas garšvielas, sāli nevarēs uzglabāt ilgi.
Un vēl – jo rupjāki sāls graudiņi, jo mazāk tie sasūksies ar citām garšvielām, tāpēc sastāvdaļas vajadzētu saberzt piestā. Glabā garšvielu sāli cieši noslēdzamā traukā!
Garšvielu sāli izmanto:
• gaļas ierīvēšanai un marinēšanai,
• zivju cepšanai,
• dārzeņu sālīšanai,
• mērču, zupu un sautējumu gatavošanai,
• kanapē maizīšu pārkaisīšanai.
Visas receptes paredzētas 200 gramiem.
Apelsīnu un diļļu sāls
Zivju ēdieniem un salātiem
2 apelsīni
4–5 diļļu zariņi
150 g jūras sālsApelsīnus rūpīgi nomazgā un nosusini. Ar dārzeņu nazīti nomizo ļoti plānu oranžo miziņu un smalki sakapā. Dilles noskalo aukstā ūdenī, nosusini, noplūc no kātiņiem un smalki sakapā. Samaisi ar apelsīnu miziņām un sāli un, ja vēlies, saberz miezerī.
Ingvera sāls
Āzijas tautu virtuves ēdieniem, īpaši zupām un mērcēm, kā arī grilētai gaļai.
2 citronzāles stiebriņi
50 g ingvera saknes
150 g jūras sāls
1 tējk. vasabi pulveraCitronzāli sagriez gabaliņos, ingveru nomizo un sakapā. Abus ieber mikserī un sasmalcini. Piestā ieber sāli, pievieno vasabi pulveri, ingveru, citronzāli un viegli saberz.
Čili sāls
Ceptai un grilētai gaļai un zivīm
2–3 kaltētas sarkanās čili pākstis
30 g Sečuānas piparu
150 g jūras sālsČili pākstis sadrupini mazos gabaliņos. Ja vēlies asāku garšu, izmanto arī kaltētās sēklas, ja ne, uzmanīgi izņem tās. Čili, Sečuānas piparus un sāli ieber piestā un saberz.
Garšaugu sāls
Vidusjūras virtuves ēdienu gatavošanai, īpaši dārzeņu un jēra gaļas ēdieniem.
3 zariņi timiāna
3 zariņi raudenes
3 zariņi rozmarīna
2 zariņi salvijas
180 g jūras sālsGaršaugus noskalo, rūpīgi nosusini, noplūc lapiņas (adatiņas) no kātiņiem un smalki sakapā vai sasmalcini mikserī. Piestā ieber sāli un garšaugus un viegli saberz.
Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock