Garšvielu sāli vari pagatavot pati! Viegli un ātri
Dzīvesstils

Garšvielu sāli vari pagatavot pati! Viegli un ātri

Jauns.lv

Šai misijai vispiemērotākā ir rupjā jūras sāls, bet garšai noder itin viss aromātiskais un garšas kārpiņām tīkamais. Vienīgais, ņem vērā – ja izmantosi svaigas, nevis kaltētas garšvielas, sāli nevarēs uzglabāt ilgi.

Garšvielu sāli vari pagatavot pati! Viegli un ātri...

Un vēl – jo rupjāki sāls graudiņi, jo mazāk tie sasūksies ar citām garšvielām, tāpēc sastāvdaļas vajadzētu saberzt piestā. Glabā garšvielu sāli cieši noslēdzamā traukā!

Garšvielu sāli izmanto:

•    gaļas ierīvēšanai un marinēšanai,

•    zivju cepšanai,

•    dārzeņu sālīšanai,

Apelsīnus rūpīgi nomazgā un nosusini. Ar dārzeņu nazīti nomizo ļoti plānu oranžo miziņu un smalki sakapā. Dilles noskalo aukstā ūdenī, nosusini, noplūc no kātiņiem un smalki sakapā. Samaisi ar apelsīnu miziņām un sāli un, ja vēlies, saberz miezerī.

Ingvera sāls

Āzijas tautu virtuves ēdieniem, īpaši zupām un mērcēm, kā arī grilētai gaļai.

2 citronzāles stiebriņi

50 g ingvera saknes

150 g jūras sāls

1 tējk. vasabi pulvera

Citronzāli sagriez gabaliņos, ingveru nomizo un sakapā. Abus ieber mikserī un sasmalcini. Piestā ieber sāli, pievieno vasabi pulveri, ingveru, citronzāli un viegli saberz.

Čili sāls

Ceptai un grilētai gaļai un zivīm

2–3 kaltētas sarkanās čili pākstis

30 g Sečuānas piparu

150 g jūras sāls

Čili pākstis sadrupini mazos gabaliņos. Ja vēlies asāku garšu, izmanto arī kaltētās sēklas, ja ne, uzmanīgi izņem tās. Čili, Sečuānas piparus un sāli ieber piestā un saberz.

Garšaugu sāls

Vidusjūras virtuves ēdienu gatavošanai, īpaši dārzeņu un jēra gaļas ēdieniem.

3 zariņi timiāna

3 zariņi raudenes

3 zariņi rozmarīna

2 zariņi salvijas

180 g jūras sāls

Garšaugus noskalo, rūpīgi nosusini, noplūc lapiņas (adatiņas) no kātiņiem un smalki sakapā vai sasmalcini mikserī. Piestā ieber sāli un garšaugus un viegli saberz.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock