Vai apelsīnu marmelādi varu pagatavot pati? Recepte

Vai apelsīnu marmelādi varu pagatavot pati? Recepte

Jauns.lv
0

Jā, kaut tas neizklausās viegli, ir vērts mēģināt. Jo kas gan var būt labāks par šo klasiku – siltu baltmaizes grauzdiņu ar džemu! Ņem vērā, ka zemēs, kur runā angļu valodā, vārds “marmelāde” nozīmē apelsīnu ievārījumu ar mizas gabaliņiem.

Vai apelsīnu marmelādi varu pagatavot pati? Recept...

Lietpratēji uzskata, ka marmelādes misijai vislabāk atbilst pamatīgi rūgtie Spānijas jeb Seviljas apelsīni, kuri ienākas agri pavasarī.

Seviljas apelsīnu marmelāde

trīs 500 ml tilpuma burciņas marmelādes

gatavošana 45 minūtes plus mērcēšana pa nakti, vārīšana 2 stundas

4 Seviljas apelsīni (ap 500 g )

1,7 l ūdens

1 kg cukura
1. Sagriez un mērcē apelsīnus.

Sagriez apelsīnus un lielā katlā izspied no tiem sulu. Ieliec apelsīnu sēklas un atlikušo mīkstumu sietā virs katla un izspaidi visu sulu, tad saliec biezumus un sēklas marles gabalā un aizsien, izveidojot sainīti. Atlikušās mizas (ieskaitot mizas balto daļu) sagriez ar asu nazi sīkās strēmelītes. Liec katlā sagrieztās mizas un marles sainīti ar apelsīnu mīkstumu un sēklām, ielej ūdeni. Atstāj uz nakti mērcēties (tādējādi no apelsīna mīkstuma tiks iegūts maksimāli daudz pektīna, kas palīdzēs marmelādei labāk recēt, mērcējoties miziņas kļūs mīkstākas un saīsināsies marmelādes vārīšanas laiks).

2. Vāri miziņas.

Liec katlu uz vidēji lielas uguns un uzvāri. Vāri bez vāka 1,5–2 stundas, līdz miziņas kļuvušas ļoti mīkstas (vārīšanas laiks atkarīgs no tā, cik miziņas biezi sagrieztas). Izņem no marmelādes biezāku mizas gabalu un saspied to starp īkšķi un rādītājpirkstu. Miziņai vajadzētu būt mazliet caurspīdīgai un mīkstai.

3. Izņem sainīti ar biezumiem.

Uzmanīgi izņem marles sainīti no marmelādes un ļauj tam nedaudz atdzist. Tad, lai iegūtu maksimāli daudz pektīna no apelsīnu biezumiem, pirms izmet, sainīti pamatīgi izspaidi. Nosver iegūto šķidrumu ar miziņām – vajadzētu būt ap 775–800 gramiem. Ja ir mazāk, pielej ūdeni!

4. Pieliec cukuru un vāri.

Miziņu maisījumam pieliec cukuru un uzliec to karsēties uz mazas uguns, pa laikam apmaisot, līdz cukurs pilnīgi izkusis. Tad uzgriez zem katla lielāku uguni, lai marmelāde uzvārās, bet nemaisi to. Pēc aptuveni 5 minūtēm marmelāde katlā sāks celties uz augšu (tā var celties un atkal noplakt), un tās virsmu pārklās lielāki burbuļi. Pēc 8–10 minūšu vārīšanas pārbaudi, vai marmelāde recēs. Marmelādes vārīšanas ilgums līdz recēšanas brīdim atkarīgs no katla lieluma. Lielā katlā marmelāde recēs jau pēc 7–8 minūtēm, mazākos katlos vajadzētu vārīt 12–15 minūtes. Tā kā recēšanas punktu var viegli palaist garām, labāk to pārbaudīt ātrāk nekā vēlāk.

5. Pārbaudi recēšanas punktu.

Noņem katlu no uguns un ļauj burbuļiem noplakt. Pārbaudi, vai marmelāde rec. Ja marmelāde vēl labi nerec, liec katlu atkal uz uguns un vāri 2 minūtes, pirms vēlreiz pārbaudi.

6. Lej burkās.

Ļauj marmelādei pastāvēt 10 minūtes vai līdz tā sāk biezēt. Ja uz marmelādes ir putas, nosmel tās. Saliec marmelādi sterilizētās burkās. Uzliec marmelādei vaska papīra ripu (ar vaska pusi uz leju) un tad vāku. Uzglabā vēsā, tumšā vietā.

Izmēģini šo!

Ingvera un apelsīnu marmelāde

Ingvers padara šo marmelādi ļoti piemērotu vēsiem rītiem! Gatavo marmelādi tāpat kā Seviljas apelsīnu marmelādi, pievienojot marles maisiņā pie apelsīnu biezumiem

85 g nomizota, smalki sarīvēta svaiga ingvera.

Kad marmelāde sasniegusi recēšanas punktu, iemaisi

4 smalki sagrieztus konservēta ingvera gabalus

un liec nostāvēties. Liec sterilizētās burkās un aizvāko.


Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock