
Zaļais brīnums gvakamole. Kas tas ir?
Pavārs Havjers Garsija, īstens meksikānis, skaidro, ka gvakamole (guacamole) ir Latvijā ieviesies anglicisms, kurā apvienoti divi spāņu vārdi: „agvacate” (avokado) un „mole” (Meksikā ar to saprot biezu, ļoti tumīgu mērci).

Gvakamole, pikants avokado biezenis, ēdams pie tradicionālajiem meksikāņu kukurūzas čipsiem, dažādu veidu pildītajām pankūkām, arī kā mērce svaigiem vai grilētiem dārzeņiem.
Svarīgākā gvakamoles sastāvdaļa ir avokado. Havjers uzskata, ka vislabākie ir „Hass” šķirnes avokado, kuras augļi atšķirībā no citu šķirņu prāvajiem, zaļajiem bumbierveidīgajiem ir augumā necili, ar sarkanbrūnu, sīkkrunkainu miziņu. Ar nazi iegriez visapkārt avokado līdz pat sēklai, atver, ar asu nazi, kam nelokas asmens, strauji iedur kaulā (pareizāk – sēklā) un izņem to, bet neizmet. Kauls, ielikts gatavajā mērcē, četras stundas neļaus tai brūnēt. Ar karoti izgreb augļa mīkstumu, liec bļodā, pievieno smalki sagrieztu sīpola pusīti, tomātu, sakapātas koriandra lapas, ķiploka daiviņu un čili. Pielej laima sulu, olīveļļu un pieber šķipsnu sāls. Visu ar dakšiņu samīci, tas ir gaumes jautājums – maigā putriņā vai ne tik viendabīgā masā.
2 gatavi avokado
0,5 baltā sīpola
1 ķiploka daiviņa
1 buntīte svaiga koriandra (kindzas)
1 laima sula
1 gatavs tomāts, bez mizas un sēklām
1 ēdk. labas olīveļļas
0,25 svaiga halapenjo čili (uzmanīgi ar šo aso piparu!)
rupjais jūras sāls
Ņem vērā! Ja vēlies izzināt meksikāņu virtuvi, meklē Havjera Garsijas grāmatu „Gatavots a la Mexicana”!