Tavi iekšējie bioritmi. Cikos vislabāk iet pie zobārsta, un kad – iepirkties?
Plānojot dienu, ņem vērā sava ķermeņa iekšējos bioritmus, un tu visu sasniegsi ātrāk un ar mazāku piepūli. Zinātniski pierādīts!
Cita pasaule
2012. gada 29. jūnijā, 08:13

Tavi iekšējie bioritmi. Cikos vislabāk iet pie zobārsta, un kad - iepirkties?

Jauns.lv

Kā būsi pamanījusi, arī tavam ķermenim ir savas garastāvokļa svārstības – te tas ir spēka pilns un enerģisks, te pēkšņi sagurst, turklāt bez brīdinājuma. Tava ķermeņa iekšējo ritmu diennakts garumā iespaido vairāki faktori – hormonu svārstības, ķermeņa temperatūra un vielmaiņas aktivitāte. Zinot sava ķermeņa kāpumus un kritumus, vari tiem pieskaņot savus plānus. Pamēģini, un tu secināsi, ka diena kļuvusi daudz patīkamāka.

Tavi iekšējie bioritmi. Cikos vislabāk iet pie zob...
8.00

Laiks celties

Ja vien tev ir elastīgs darbalaiks, atļaujies greznību celties astoņos un nevaino sevi par to. Kā atklājuši Vestminsteras zinātnieki, mošanās pirms 7.21 paaugstina stresa hormona kortizola līmeni organismā. Bet arī nepārspīlē! Pētījums, kas veikts Anglijā, pierāda – ja regulāri guli ilgāk par deviņām stundām, dubultojas risks saslimt ar Parkinsona slimību.

8.15

Noskuj liekos matiņus

Skūt kājas dušā ir ne tikai ērti, bet arī veselīgi. Agrs rīts ir laiks, kad trombocīti (daļiņas, kas palīdz sarecēt asinīm) kļūst daudz aktīvāki. Tātad ir mazāka iespēja, ka, netīšām iegriezusi sev kājā, piedzīvosi asiņu plūdus – uzsver Metjū Edlands, Sarasotas Diennakts medicīnas centra vadītājs un grāmatas Ķermeņa iekšējais pulkstenis autors. Bet atsakies no skuvekļa, ja tev vēlāk paredzēts pedikīrs. Skūšanās noņem ādas virskārtiņu, un pīlinga līdzekļi, kurus izmantos pedikīre, tev svilinās ādu, turklāt katra mikrobrūcīte ādā ir kā vārti baktērijām.

9.00

Ieplāno operāciju

Pirms dažiem gadiem, kad Djūka universitātes medicīnas centra zinātnieku komanda izanalizēja vairāk nekā 90 000 operāciju, viņi secināja, ka tiem pacientiem, kas operēti pēcpusdienā, radās daudz vairāk blakusparādību, saistītu ar anestēziju (piemēram, sāpes un nelabums), nekā tiem, kuri operēti rīta maiņā. Eksperti izvirzīja teoriju, ka pēcpusdienā ārsti ir... Vienkārši noguruši. Tik vienkārši!

Ja vien ir iespēja izvēlēties, arī konsultatīvā vizītē labāk piesakies no rīta – ārstam būs skaidrāka galva, un aiz kabineta durvīm nebūs paguvusi izveidoties rinda. Turklāt, ja plāno arī nodot analīzes pilnai asinsainai (un tai, kā zināms, nepieciešama tukša dūša), tev nebūs pusi dienas jāstaigā izsalkušai.

10.30

Apžilbini kolēģus

Lai par sevi atstātu labu iespaidu, PowerPoint prezentāciju ieplāno tieši šajā laikā. Divas trīs stundas pēc pamošanās tavas smadzenes ir vislabākajā formā – uzsver Mihaels Torps, Montefiores Miega traucējumu Medicīnas centra, kas atrodas Ņujorkā, direktors. Ķermeņa temperatūra ir pakāpusies (naktī tā ir viszemākā), un neironu ķēdītes, ķermenim uzsilstot, kļuvušas aktīvākas. Tev ir visas iespējas parādīt, ko spēj!

Izvēlētais laiks ir arī maksimāli labvēlīgs taviem klausītājiem – nav tik agrs, lai viņi vēl žāvātos, bet arī ne tik vēls, lai vēders rūkdams pieprasītu pusdienas.

12.00

Aizsniedz kāju pirkstus

Dienas vidū tavs ķermenis ir vislokanākais un spēj izpildīt arī sarežģītākus vingrinājumus – uzsver Konija Čana, Ņujorkas Levīta jogas centra dibinātāja. Turklāt sporta studijas dienas vidū ir vistukšākās – citi vingrotāji tev nevicinās kājas deguna priekšā, un treneris izlabos katru kļūmi.

Pusdienlaikā tev parasti daudz darba? Sāc dienu par stundu ātrāk – jogai izbrīvētā stunda atmaksāsies ar uzviju, jo, kārtīgi izstaipījusies, atlikušo darbadienu strādāsi produktīvāk.

13.00

Apmeklē zobārstu

No zobārsta baidies kā no uguns un mēdz gausties, ka tev ir zems sāpju slieksnis? Piesaki vizīti pēcpusdienā. Pat tad, ja no rīta pēc brokastīm būsi kārtīgi iztīrījusi un izdiegojusi zobus, mutē būs izveidojies neliels aplikums, kas kalpos par zināmu vairogu zobu visjutīgākajām vietām pie pamatnes – skaidro Karolīna Tagartburna, Vispārējās zobārstniecības akadēmijas preses sekretāre. Turklāt pēc pusdienām cilvēkiem ir mazāk izteikts rīstīšanās reflekss.

­­

Zinot sava ķermeņa kāpumus un kritumus, vari tiem pieskaņot savus plānus. Pamēģini, un tu secināsi, ka diena kļuvusi daudz patīkamāka.
Zinot sava ķermeņa kāpumus un kritumus, vari tiem pieskaņot savus plānus. Pamēģini, un tu secināsi, ka diena kļuvusi daudz patīkamāka.

Tiec pie jaunas frizūras

Darbdienu pēcpusdienās friziersalonos apgrozās vismazāk klientu. Tātad – ja vari šajā laikā uz stundu izrauties no darba, saņemsi daudz laipnāku, ātrāku apkalpošanu nekā citkārt – saka Dženella Alana, Ilinoisas Mario Tricoci matu salonu un dienas SPA personāla trenere. Turklāt – lai ko tu no saviem matiem būtu centusies izveidot no rīta, pēcpusdienā tie jau būs atguvuši savu dabisko kritumu, un frizieris varēs labāk novērtēt, kādu griezumu un matu kopšanas līdzekļus tiem piemeklēt.

16.00

Ej uz treniņu

Pētījumā, kas publicēts žurnālā Chronobiology International, atklāts, ka pēc pulksten četriem pēcpusdienā līdz agrīnam vakaram ķermenis ir visspēcīgākais un visizturīgākais pret traumām nekā citā diennakts laikā. Turklāt pulksten četros tev vēl nebūs jāstāv rindā pie trenažieriem un arī treneriem atradīsies laiks īsākām vai garākām konsultācijām. Pirms darba, pēc darba un pusdienlaiks – lūk, stundas, kad mēģini sporta zālei mest līkumu – tur būs pārāk daudz sasvīdušu cilvēku.

17.00

Atļaujies glāzi alkohola

Kārojas iemalkot glāzi vīna? Jo ātrāk vakarā to iztukšosi, jo mazāk apreibsi. Lūk, ko par to saka zinātnieki: aknas attīra ķermeni daudz efektīvāk agrās vakara stundās nekā vēlīnās. Arī ķermeņa temperatūra (tā, sākot no rīta, paaugstinās un krītas vēlu vakarā) vēl ir gana augsta un tā palīdz saglabāt skaidru galvu. Bet, tiklīdz vakars ievelkas un sagurums liek par sevi manīt, alkohola radītais reibums var divkāršoties. Tāpēc – ja gribi iemalkot kādu glāzi, lieki nekavējies – aizver savu datoru un dodies uz kafejnīcu jau tagad!

18.00

Pasaki nepatīkamo

Ja vien tas nav steidzami, visas sliktās ziņas, kas tev jānodod tālāk, pataupi darbadienas beigām. Ja kaut ko nepatīkamu paziņosi pirms sapulces vai rīta agrumā, maksimāli paaugstināsi visu darbinieku stresa līmeni. Savukārt ziņas, kas pateiktas darbadienas beigās, šķiet mazāk šokējošas (cilvēki jau domās atrodas mājās pie ģimenes), un līdz nākamajam rītam ar tām būs aprasts. „Tu nevari kontrolēt informāciju, bet vari kontrolēt veidu, kādā šī informācija tiek pausta,” saka Antonijs Beks, onkologs Sietlā un speciālas treniņprogrammas veidotājs (programma māca ārstiem, kā paziņot sliktas ziņas).

19.00

Nopērc jaunus skriešanas apavus

Kā izrādās, treniņu laikā pēdas palielinās par pusi izmēra, tātad apavi, kas der veikalā, uz skrejceliņa var tavas pēdas saspiest kā spīlēs. Pērc sporta apavus uzreiz pēc treniņa, un tie tev labi kalpos.

22.00

Dodies gulēt

Ja ļausies miega skavām, kad ķermeņa temperatūra sāk kristies, tavs miegs būs daudz pilnvērtīgāks – uzskata Hirosimas universitātes pētnieki. Dziļais miegs veicinās vielmaiņu un vairos augšanas hormonus, kas, kā izpētījuši zinātnieki, palēnina novecošanas procesus.


Sagatavojusi Viktorija Ābola / Foto: Shutterstock