Noslēpumainie pirts rituāli – līgavām, zīdaiņiem un citiem
Pirts ir iedarbīga ne tikai fiziskās, bet arī psiholoģiskās un garīgās sakārtošanās vieta.
2012. gada 7. septembris, 18:40

Noslēpumainie pirts rituāli – līgavām, zīdaiņiem un citiem

Jauns.lv

Pirts nav tikai fiziskās mazgāšanās veids – pieredzējušu pirtnieku vadībā atklāsies gan seni un interesanti pirtī veicami rituāli, gan garīgās, emocionālās un enerģētiskās sakārtošanās noslēpumi, kurus vērts izdzīvot un izbaudīt.

Līgavas muguras mazgāšanas rituāls, kas ir sena alternatīva pēdējā laikā iecienītām vecmeitu ballītēm, dzemdības pirtī, pirtīžas jeb jaundzimušā pirts rituāls, mīlestības pirtiņa, enerģētiskā pirts, meditācijas un sarunas ar Dievu – tā ir tikai daļa no latviešu pirts senajām tradīcijām, kuras piekopj latviešu pirtnieki.

Pirtīžas un dzemdības

Pavisam nesen kāda pirtnieka sieva pēc vecām tradīcijām dzemdēja pirtī. Laimīgais tēvs atceras, ka dzemdību laikā uz pirts jumta nolaidies pat stārķis. Tomēr dzemdības pirtī mūsdienās nav tik populāras, kā pirtīžas – pirts rituāls, kuru veic jaundzimušajam un mātei astotajā dienā pēc dzemdībām.

„Mūsdienu Latvijas sievietēm pirtī nav jādzemdē. Manā pirtī tas nenotiks,” visai strikts ir pirtnieks un pirts skolas „Lielzemenes” pasniedzējs, ārsts un psihoterapeits Juris Batņa. Ja dzemdībās gadās kādi sarežģījumi, katrs mirklis ir no svara, lai sniegtu mūsdienīgu palīdzību, kas pieejama vien slimnīcā. „Cik ātri no lauku pirtiņas dzemdētāju ir iespējams nogādāt slimnīcā,” retoriski jautā Batņa. Tomēr pirtīžas, rituāls, kurš notiek astotajā dienā pēc dzemdībām viņa pirtiņā noticis ne vienreiz vien.

Senatnē latviešu sievietes dzemdēja pirtī. Tā kā dzimtzemniekiem ārsti nebija pieejami, dzemdībās pieņēma vecmāte, kas parasti bija arī dziedniece un zāļu zinātāja. Pirmajā nedēļā māmiņa ar mazuli dzīvoja pirtiņā, raudzībās nāca citas sievietes. Pirmās nedēļas laikā mazuļa nabiņa bija apdzijusi un astotajā dienā – dienu pirms krustabām  notika pirmā rituālā pirts diena – pirtīžas jeb saru dzīšana.  Rituāla laikā bērniņu nomazgā un viņa ādu izmasē ar mātes pienu, bet māmiņa saņem savu pirmo maigo „pēršanu” pēc dzemdībām ar sievu slotām. Pirtīžu rituāla laikā notiek arī saru dzīšana – mazuļa ādu masējot ar mātes pienu vai maizes mīklu atbrīvo no augļa sierveida ziedes paliekām, kura grūtniecības laikā kā biezs krēms sargāja mazuļa ādu no izmirkšanas augļūdeņos.

Pirts rituālā apmīļo un pateicas arī māmiņas augumam un dzemdei par brīnišķīgi paveikto darbu – mazuļa iznēsāšanu un dzīvības došanu.

Sena alternatīva vecmeitu ballītei

Līgavas muguras mazgāšana – tas ir rituāls, kuru piekopa līgava ar savām māsām un draudzenēm pirms laulībām. Daudz labāks par no Amerikas ienākušo tradīciju svinēt vecmeitu ballītes, komentē Juris Batņa. Visus rituāla sīkumus gan viņš neatklāj, taču tam ir nozīme, lai pirms kāzām nomazgātu visu lieko visu slikto ne tikai fiziski, bet arī emocionāli un garīgi. Pašā vakarā muguru līgavai viņai nezinot ierodas mazgāt arī māte. Tā ir reize, kad pirms kāzām paņemt no dzimtas daudz sievišķās enerģijas un spēka, tā ir meditācija un spēcinošs piedzīvojums.

Mūsdienās pāri pirms laulībām piekopj līdzīgu pirts rituālu, kurā piedalās topošie laulātie. Bet daži pāri citus gadus atkārto šo pirts mīlestības rituālu un apgalvo, ka tas ļoti stiprinot un padarot dziļākas savstarpējās attiecības.

Satikt Dievu

Latviskā pirts no citām atšķiras ar plašu no dažādiem augiem sietu slotiņu izmantošanu. Iespējams, tradicionālajā krievu pirtī un citās pēriens ar pirtsslotām ir skaistāks un fiziskā ziņā izkoptāks, taču latviskā pirtī vairāk strādā dažādo pirtsslotu enerģētika. Latvietim pirts ir vieta, kur satikt Dievu, parunāties ar sevi, meditēt.

„Tradicionāli pirts ir Māras dievnams. Un uz dievnamu neviens neiet piedzerties, pieēsties vai rīkot orģijas. Pirts ir svēta vieta, kur ar noteiktu rituālu palīdzību sevi sakārtot,” dziļi pārliecināts ir pirtnieks un psihoterapeits Juris Batņa.

Pirts ir iedarbīga ne tikai fiziskās, bet arī psiholoģiskās un garīgās sakārtošanās vieta. Prasmīga pirtnieka vadībā notiek dziļa atslēgšanās no ikdienas un tā pielīdzināma efektīvākajiem psihoterapijas paņēmieniem. Pirts rituāls ļauj ieiet izmainītos apziņas stāvokļos, transā, kas savukārt dod cilvēkam pieeju saviem zemapziņā slēptiem resursiem. Tie palīdz gan tikt galā ar ikdienā uzkrātajiem uztraukumiem, ar stresa pēdām, būt laba profilakse slimībām un ļaut zemapziņai atrast gan dažādu problēmu risinājumus, gan ceļu uz veselību.

Nav divu vienādu piršu un pat vienam pirtniekam atšķiras reize no reizes. Tāpēc ieteicams uzticoties intuīcijai izmēģināt dažādas pirtis un pirtniekus. Katram pēršanās rituāli nedaudz atšķirsies, katram būs savas stiprās puses – vai tā ir augu izvēle dažādās peramajās slotiņās, gara uzmešanas un vadības meistarība, izšūpošana zāļu palagos, vai tā ir masāža, dziedniecība, skaistumkopšana vai seno rituālu pārzināšana vai garīgās un emocionālās attīrīšanās prasmīga vadība vai vēl kaut kas cits. Arī pie tā paša pirtnieka katrā reizē būs savas nianses. Tomēr Latvijā ir pietiekami daudz sertificētu un zinošu pirtnieku, kuru pieredzi vērts izbaudīt, lai pēc tam kaut ko no tā izmantotu arī savās pirtiņās peroties.

Anda Leiškalne / Foto: LETA, Shutterstock