Valentīno retrospekcija Londonā
2013. gada 21. janvāris, 12:35

Valentīno retrospekcija Londonā

Jauns.lv

Izstāde Londonas Somerseta namā ir pirmā tik apjomīgā itāļu modes leģendas Valentīno retrospekcija kopš 2007. gada sensacionālās izstādes Romas Ara Pacis muzejā Valentīno Romā – 45 stila gadi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Toreiz tika eksponēti ap 400 viņa radīti tērpi, fotogrāfijas, skices, arhīva materiāli, un izstādi noslēdza izmeklētas vakariņas slavenajā Villa Borghese. Drīz pēc tam Valentīno paziņoja par savu aiziešanu no modes biznesa, un viņa ardievas iezīmēja arī veselas ēras beigas. Laikmeta, kur modei bija svarīga arī patina, ne tikai cipari, un dizainers – personība, ar visām tās vājībām un dvēseles kolīzijām, – bija paša radītās impērijas dvēsele, ne bandinieks globālo konglomerātu pokerā.

Izstāde Somerseta namā ir brīnišķīgs stāsts par modi tās izcilākajā – tīrradņa nozīmē. Tajā eksponēti vairāk nekā 130 augstās modes tērpi, ko savulaik valkājušas uzticamākās klientes – Greisa Kellija, Džekija Kenedija, Sofija Lorēna, Gvineta Paltrova u. c. Pirmā no trim izstādes daļām vēsta par pašu modes metru. Ģēniju, kurš vienmēr apzināti dzīvojis paša radītā pasaulē – izsmalcināta luksusa kūniņā –, daudz neinteresējoties par dzīvi ārpus tās. Otrā ir apvērsts modes piedzīvojums, kas skatītājiem ļauj soļot pa modes mēli, nolūkojoties dizainera radītajos tērpos. Savukārt trešā daļa ir ieskats sapņu pasaules virtuvē, kur top augstās modes tērpi. Starp citu, pērn Valentīno nāca klajā ar vēl kādu unikālu projektu – Valentino Garavani virtuālo muzeju, tādējādi padarot sava modes nama arhīvu pieejamu ikvienam interesentam.

Līdz 3. martam Embankment Galleries, South Wing. www.somersethouse.org.uk

Una Meistere, Pastaiga.lv / Foto no publicitātes materiāliem