Garšaugu dobe tavā virtuvē uz palodzes
Es ceru, ka kādreiz man dārziņš būs. Un kāpēc ne uz palodzes virtuvē?
Dzīvesstils

Garšaugu dobe tavā virtuvē uz palodzes

Jauns.lv

Atceries, kā vecmāmiņa uz palodzes, ejot ziemai uz beigām, čubināja podiņus ar zaļumiem. Tas nemaz nav grūti – izveidot savu ziemas garšaugu dārziņu: pašas audzēti pētersīļi, selerijas un sarkano biešu lapiņas brokastmaizes vitamīniem!

Garšaugu dobe tavā virtuvē uz palodzes...

* Vispirms atrodi piemērotu trauku vai traukus – derēs vairāki mazāki vai viens liels pods vai kaste. Skaties, lai tā būtu piemērota izvēlētajam saknenim. Pētersīļa sakne ir gara, tai piemērotāks būs dziļš trauks. Dziļš trauks vajadzīgs arī bietei, jo tā jāstāda dziļi, gandrīz nosedzot griezuma vietu. Selerijas saknei pietiks ar seklāku podiņu – augsni vajadzēs uzraust tikai līdz pusei.

* Augsne – derēs bagātināta kūdra vai substrāts, ko var iegādāties puķu veikalā. Saknes stāda samitrinātā augsnē.

* Steidzināšanai der veselīgi vidēji sakneņi, kam nav pārāk sapostīta pieres vieta – labi, ja rudenī līdz ar lapām nav nošņāpta daļa dārzeņa, jo no tādiem nav jēgas gaidīt spēcīgus dzinumus.

* Steidzināmajiem augiem nepieciešama visa saules gaisma, kāda vien pašlaik pieejama, kā arī siltums un laba laistīšana. Un re! Pēc divām trim nedēļām varēsi pļaut pirmo ražu. Un nežēlo – jo vairāk griezīsi zaļos dzinumus, jo vairāk sakne centīsies tos stumt pretim saulei.


Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock