12 vasaras ēdieni, kuri palīdz vieglāk notievēt
Ja centies notievēt, apsver šo 12 ēdienu un dzērienu pievienošanu savai ēdienkartei, jo pārsteidzošā kārtā tie palīdz vieglāk atbrīvoties no liekajiem kilogramiem.
Vista, pupiņas un zivis
ASV veiktā eksperimentā sievietes, kuras katru dienu apēda 120 gramus olbaltumvielu un papildus regulāri sportoja, notievēja ātrāk nekā tās, kuras vienlīdz lielu kaloriju daudzumu uzņēma ar ogļhidrātiem bagātu diētu. Turklāt olbaltumvielu grupa atbrīvojās no lielāka tauciņu daudzuma sieviešu lielākajā problēmzonā – uz vēdera. Izrādās, ka pārstrādājot olbaltumvielas, organisms strādā aktīvāk, tāpēc palīdz sadedzināt vairāk kaloriju.
Olas brokastīs ir lielisks palīgs cīņā ar liekajiem kilogramiem. “Daudzi no mums lielāko daļu no dienas olbaltumvielu devas uzņem pēc sešiem vakarā. Taču labāk to darīt dienas pirmajā pusē, jo tad vēlāk negribēsies našķoties,” norāda Ilinoisas universitātes uztura zinātnes profesors Donalds Leimens.
Tāpat kā olbaltumvielas, arī tauki piepilda kuņģi un liek justies paēdušam. „Kuņģī tauki veido īpašus hormonus, kas smadzenēm raida signālu, ka esi paēdis,” saka Ņujorkas štata universitātes uztura zinātnes docente Kristīna Pelkmane. 25-35% no dienā uzņemtajām kalorijām vajadzētu sastādīt taukiem, lielākajai daļai no kuriem jābūt nepiesātinātiem – no olīvām, riekstiem, saknēm un taukiem bagātām zivīm, kā arī avokado.
Tas ne tikai ir labs sirdij, bet arī palīdz sievietēm ar normālu svaru saglabāt tvirtu augumu. 12 gadus ilgušā pētījumā tika pierādīts, ka sievietes, kuras dienā izdzēra vienu līdz divas glāzes vīna, faktiski nepieņēmās svarā. Savukārt tās, kuras dzēra gāzētos dzērienus un minerālūdeni, šo gadu laikā pieņemās svarā par vidēji 4 kilogramiem.
Zupa
Veselīga zupa pirms otrā ēdiena, palīdz nepārēsties. Pensilvānijas štata universitātes eksperimentā atklājās, ka vistas buljona, brokoļu, kartupeļu, puķkāpostu un burkānu zupas apēšana pirms maltītes palīdzē samazināt kopējo maltītē uzņemto kaloriju skaitu. Sievietes, kuras pirms otrā ēdiena apēda aptuveni 129 kaloriju zupas bļodiņu, samazināja kopējo kaloriju daudzumu par aptuveni 20%.
Atkinsa un Sautbīčas diētas ierindo augļus starp ēdieniem, no kuriem labāk izvairīties, taču daudzi uztura speciālisti tam nepiekrīt. Augļi sastāv galvenokārt no ūdens un šķiedrvielām, tāpēc piepilda kuņģi bez daudzām liekām kalorijām. Lavālas slimnīcas izpētes centra sešus gadus ilgajā pētījumā noskaidrojās, ka iekļaujot ēdienkartē vairāk augļu, īpaši greifrūtus un ābolus, var izvairīties no svara pieauguma.
Ierasto našķu aizstāšana ar nesaldinātām brokastu pārslām ir labs veids kā izvairīties no lieku kaloriju uzņemšanas – tās piepildīs kuņģi, taču nebūs ļoti barojošas. Turklāt akadēmiskajā žurnālā American Journal of Clinical Nutrition publicētā pētījumā atklāts, ka šķiedrvielām bagātas pārslas brokastīs nomāc apetīti.
Žurnālā Nutrition Review pētījums liecina, ka cilvēki, kuri palielināja šķiedrvielu apjomu savā ēdienkartē, bet nesamazināja kaloriju skaitu, četru mēnešu laikā zaudēja vidēji 2 kilogramus svara. “Dienā mums būtu jāuzņem 20 līdz 30 grami šķiedrvielu, taču lielākā daļa cilvēku apēd tikai pusi no tā,” uzskata Taftsa universitātes zinātniece Mirjama Nelsone. Šķiedrvielas palīdz samazināt „impulsīvo” kaloriju skaitu, pie kura vainojama našķošanās. Labākie šķiedrvielu avoti ir pilngraudu maize, pilngraudu makaroni, brokastu pārslas, brūnie rīsi un nenolobīti augļi.