Pikantā tomātu un maskarpones siera kūka
Kūku vari pasniegt aukstu vai arī cept 5 minūtes mazāk nekā paredzēts un pirms pasniegšanas (vai otrā dienā) uzsildīt. No norādītā sastāvdaļu daudzuma vari pagatavot 4 kūkas. Gatavošanai vajadzēs 1 stundu 10 minūtes laika.
Sastāvdaļas
500 g kārtainās sviesta mīklas
120 g tomātu pesto
250 g maskarpones siera
25 g rīvēta Parmas vai kāda cita cieta, pikanta siera
2 olu dzeltenumi
8 lieli tomāti, sagriezti šķēlēs
daži zariņi timiāna, lapiņas noņemtas
Gatavošana
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190˚ C. Pārgriez mīklu uz pusēm, izrullē divus gabalus, katru apmēram 35x40 cm lielu. Izgriez no mīklas 4 apļus (aptuveni 16 cm diametrā) un saliec tos uz cepamplāts. 2 cm no ārējās malas mīklā viegli iegriez apli (bet neizgriez cauri!).
2. Samaisi pesto ar maskarponi, Parmas sieru un olu dzeltenumiem. Maisījumu uzliec uz mīklas apļiem iekšpusē iegrieztajai līnijai. Uz pesto un maskarpones maisījuma pamīšus liec tomātus, sākot no ārējās malas un liekot tos aplī virzienā uz centru. Ja vēlies, uzber sāli un piparus, pēc tam pārkaisi ar timiānu.
3. Liec sagatavotās kūkas cepeškrāsnī uz 35-40 minūtēm vai līdz mīkla ir kraukšķīga un tomāti mīksti.
Kā pagatavot apkaltētus tomātus?
Visērtāk tos iegādāties veikalā, turklāt jau marinētus eļļā, jo tad atliks vien sablenderēt. Taču tos var pagatavot arī mājas kārtībā - gareniski pārgriez tomātus uz pusēm (vislabākie ir garenie – plūmju). Ar karoti izņem sēklas. Apšļaksti tomātus ar olīveļļu, pārkaisi ar svaiga timiāna lapiņām, šķipsnu cukura, pipariem un sāli, ja vēlies. Ar griezuma pusi uz augšu saliec tomātus uz cepamās plāts. Cep (kaltē) sešas stundas līdz 110 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī, līdz tomāti mazliet sīksti. Ja vēlies uzglabāt, saliec burkā un pārlej ar olīveļļu. Glabāsies pieliekamajā 2-3 mēnešus, ja eļļa tiks vienmēr papildināta un pārklās tomātus.
Apkaltēto tomātu pesto
Protams, tu to vari nopirkt veikalā, taču – ja ir vēlēšanās un nedaudz brīva laika, vari pagatavot pati. Ēd uz sviestmaizes, pasniedz kopā ar čipšiem vai izmanto kā pastas mērci.
Aptuveni 250 g pesto
10 minūtes pagatavošanai
140 g pusžāvēto tomātu, rupji sagrieztu
5 ēdk. olīveļļas plus mazliet uzglabāšanai
2 daiviņas ķiploku, sasmalcinātas
6-8 zariņi svaiga timiāna, tikai lapiņas
Tomātus, olīveļļu un ķiplokus sablenderē. Mal īsāku laiku, ja patīk rupjāki gabaliņi, ja priekšroku dod viendabīgam pesto – dari to ilgāk.. Iemaisi timiānu. Uzglabāšanai saliec hermētiski noslēdzamā traukā un pārlej ar olīveļļu. Vari uzglabāt ledusskapī mēnesi.