Restorāni muļķo suši cienītājus: no kā patiesībā tiek gatavots vasabi?
Pat tad ja sevi uzskatāt par lielu japāņu tradicionālā ēdiena suši ekspertu, pastāv iespēja, ka dzīvē nekad tā arī neesat nobaudījis īstu vasabi pastu. Izrādās, liela daļa restorānu, gatavojot vasabi pastu, īstā japāņu mārrutka vietā izlīdzas ar ko daudz pieticīgāku, vēstī "Independent".
Zaļā pasta, ko jūs smērējat uz sašimi, visticamāk, ir ūdens, samīcītu parasto mārrutku un pārtikas krāsvielu mikstūra. Kā britu medijam atklājis kāds augsta līmeņa restorāns, parasti vasabi trauciņa saturā ir vien 0.6% īstā „Wasabia Japonica” jeb japāņu mārrutka masaa, ko tradicionāli lieto vasabi pastas gatavošanā. Savukārt parastais mārrutks veido piekto daļu tradicionālās pastas.
Vasabi augs ir grūti audzējams
Lai arī šķiet, ka, šādi rīkojoties, restorāni māna savus klientus, iemesli īstā japāņu auga aizstāšanai ir pavisam loģiski. „Wasabia Japonica” augs tiek uzskatīts par vienu no visgrūtāk audzējamajiem. Tam nepieciešams remdens avota ūdens, konkrēts daudzums saules gaismas un ēnas, kā arī 18 mēneši nevainojamai augšanai. Papildus tam šis Japānas augs pēc sasmalcināšanas ļoti ātri zaudē svarīgās garšas īpatnības – to vislabāk pasniegt 5 minūšu laikā pēc sagatavošanas.
Šī iemesla dēļ augsta līmeņa pavāri, gatavojot īsto, autentisko vasabi bieži vien ieslāņo to starp rīsiem un zivi, lai pasta nezaudētu asumu. Papildus tam jāpiemin, ka Japānā „Wasabia Japonica” garša tiek atbrīvota, rīvējot auga kātu, nevis sakni.
Suši meistars rāda, kā top autentiska vasabi pasta
Aplūkojot vairāku restorānu ierasto praksi, populārais kulinārijas portāls Foodbeast.com secināja, ka ja vien, būdams suši cienītājs, neesat apmeklējis vairākus augsta līmeņa restorānus Japānā, visticamāk, neesat pagaršojis arī tradicionālo, autentisko vasabi.