Mīti un patiesība par populārajiem šampūniem "divi vienā"
Veikali piedāvā gana plašu klāstu ar „2 in 1” šampūniem, kas sola gan attīrīt, gan kondicionēt matus.
2013. gada 19. oktobris, 16:26

Mīti un patiesība par populārajiem šampūniem "divi vienā"

Jauns.lv

Vai atceries, kad pārdošanā pirmoreiz parādījās šampūni „divi vienā” . Tie sola ietaupīt laiku, naudu un vietu vannasistabā, taču vai tie patiešām ir efektīvi?

„2 in 1” šampūni iekaroja popularitāti 80.gados, kad tādu sāka ražot zīmols „Pantene”, pievienojot šampūnam kondicionējošas sastāvdaļas. Agrāk pastāvēja uzskats, ka nav iespējams vienā produktā apvienot šampūnu un kondicionieri, tāpēc šī ideja izraisīja skepsi ķīmiķos. Taču „Pantene” mātes uzņēmums „Procter & Gamble” pierādīja, ka pēc matu attīrīšanas uz mata paliek daļiņas, kas to mitrina. Par to atbildīga sastāvdaļa polikvatermijs-10, kas ietilpst arī mūsdienās ražotajos „divi vienā” šampūnos.

Pašlaik „Procter & Gamble” daudzfunkcionālajos šampūnos lieto dimetikonu – tas ir silikons, kas mīkstina matus. Patiesībā šo šampūnu recepte gadu gaitā mainījusies visai maz, tāpēc lielākā daļa „jauninājumu” ir tikai reklāmas triks, lai piesaistītu pircējus. Taču lielākais „2 in 1” šampūnu mīnuss ir tas, ka uz mata uzkrājas kondicionējošā produkta slānis. Ja tu to lietosi katru dienu, tavi mati pēc laika sāks izskatīties nedzīvi un piekļāvušies galvai. Tāpēc ik pa laikam vajadzētu lietot attīrošu šampūnu, kas lieko produktu noņem.

Šampūni „2 in 1” spēj matus gan attīrīt, gan kondicionēt, taču mitrināšana nav pietiekama, tāpēc tas tomēr nav ieteicams kā ikdienas matu kopšanas produkts. Matiem nepieciešama papildu mitrināšana, turklāt tai jābūt regulārai. Toties šampūni „divi vienā” ir laba alternatīva ceļojumiem.

Avots: Huffington Post. / Foto: Scanpix, Shutterstock