Piecu graudu pārslu kotletes
Kā pagatavot gardas, sulīgas kotletes no visparastākajām piecgraudu pārslām, māca pusdienotāju klubiņa yummy vadītāja Daiga Klipa. No norādītā sastāvdaļu daudzuma pietiks 4 porcijām; pagatavošanas laiks - 30 minūtes.
Sastāvdaļas:
200 g piecu graudu pārslu
500 ml dārzeņu buljona vai ūdens
100 g selerijas saknes
50 g sēkliņu (saulespuķu, ķirbju, sezama)
3 ēdk. rīvēta spēcīgas garšas siera
1 ola
1 burkāns
1 sīpols
1 daiviņa ķiploka, kapāta
3–4 cm purava baltās daļas vai kapātu lociņu
1 sauja svaigu pētersīļu lapu, kapātu
šķipsna muskatrieksta, rīvēta
dažas karotes miltu – ja kotlešu masa ir par šķidru
eļļa cepšanai
Gatavošana
:
1. Seleriju un burkānu sarīvē uz rupjās rīves, sīpolu sasmalcini. Katliņā uzkarsē eļļu, apcep sīpolu, kamēr zeltains, pievieno ķiploku, seleriju un burkānu, pasautē 3–4 minūtes, pievieno dārzeņu buljonu, uzvāri un iemaisi pārslas. Ļauj vēlreiz uzvārīties un noņem no uguns. Pēc garšas pievieno sāli, piparus.
2. Masai ļauj atdzist, tad pievieno pārējās sastāvdaļas, izmaisi, miltus liec tikai tad, ja masa ir par mīkstu, lai veidotu. Ar mitrām rokam veido kotletes un cep 4–5 minūtes no katras puses, kamēr zeltainas brūnas.
3. Pasniedz ar skābo krējumu un salātiem vai biezpienu un zaļumiem. Man patīk masai kopā ar sēkliņām piebērt sauju nevārītu pārslu, lai ir ko uzkost.
Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Rojs Maizītis