Skutelis improvizē un audzina raksturu
“Raksturu audzinoši ēdieni,” gardēdim un raidījuma “Garšīgi dzīvojam vadītājam Jānim Ozolam atzīstas komiķis un Karaliskā improvizācijas teātra aktieris Jānis Skutelis. Kādas receptes viņam lika audzināt raksturu un kādām improvizācijām ļāvās aktieris, skatieties jau šosvētdien, 24. novembrī, pulksten 9.25 TV3.
“Tas, ka mēs improvizējam, neatbrīvo no atbildības, ka izrādei finālā jābūt labai. Tāpat ar ēst gatavošanu. Ja nevar garantēt labu rezultātu, tad precīzi jāievēro receptes,” par improvizēšanu virtuvē un uz skatuves atklāj Skutelis. Lai gan viņš atzīst, ka īsti meistars ir vienīgi pankūku cepšanā, improvizēšana kopā ar gardēdi un diriģentu, raidījuma vadītāju Jāni Ozolu dod labus rezultātus.
Latvijas mango
Improvizācija sākas jau pirms raidījuma – Centrāltirgus sakņu paviljonā Skutelis ierauga un iegādājas kārdinošu smiltsērkšķu biezeni. Kad jāgatavo indiešu dzēriens lassi, mango biezeņa vietā labi noder tepat Latvijā augušo ogu biezenis. Vēlāk izrādīsies – improvizācija attaisnojusies. Skutelis divas reizes ir bijis Indijā, nogaršojis daudz un dažādus lassi un ar pilnu atbildību spēj novērtēt – no vietējām izejvielām tapušais ne ar ko neatpaliek no labākajiem Indijā baudītajiem dzērieniem.
Atmiņas par Indijā piedzīvoto raisījās, arī gatavojot pēc Ozola receptes lasi mērcē ar Indijai raksturīgiem produktiem un garšām.
Kā pagatavot pasaulē vienkāršāko saldēdienu un ar kādu nazi ir visinteresantāk griezt biezpiena sieriņus, skatieties raidījumā. Ja vēlaties jau svētdien pagatavot raidījumā redzētos ēdienus, iepriekš sagādājiet šādus produktus:
Laša buljonu, ko iepriekš var uzvārīt no laša asakas, selerijas, sīpola, ķiploka, lauru lapas, pipariem, fenheļa un timiāna.
1 kg laša fileja
Vīnogu kauliņu eļļa
Sīpols
60 g ingvera
Selerijas kāts
Fenhelis
2 burkāni
5 daiviņas ķiploka
Citrons
400 g brokoļu
Paprikas un karija pulveris, sinepju pulveris
Sāls un pipari
Skābais krējums
1 kg kartupeļu
Ķiploks
Timiāns
Rukolas salāti
Eļļa
Modēnas balzametiķis
400 ml saldā krējuma
65 g želejas cukura
¼ vaniļas pāksts
2 biezpiena šokolādes sieriņi “Kārums”
750 ml bez piedevu baltā jogurta
250 ml piena
250 ml mango vai smiltsērkšķu biezeņa
80 g cukura
30 g pistāciju
Ledus
Tiekamies improvizāciju un prieka pilnā pusdienu gatavošanā jau šosvētdien, 24. novembrī, TV3 pulksten 9.25 no rīta vai atkārtojuma TV3 Play, kā arī Rīgas Centrāltirgus mājaslapā. Stundu pēc raidījuma precīzas ēdienu receptes paredzēts publicēt portālā www.kasjauns.lv un Rīgas Centrāltirgus mājas lapā